29 / 03 / 2024

Yaşam standartlarının değişmesi gayrimenkul yatırımlarına da yansıyor!

Yaşam standartlarının değişmesi gayrimenkul yatırımlarına da yansıyor!

İçinde alışveriş merkezinden okula, eczaneden bankaya kadar günlük hayatta ihtiyaç duyulan her türlü fonksiyonu barındıran bu dev projeler adeta şehir içinde yeni bir şehir gibi yükseliyor



Günlük yaşam koşullarının zorlaşması, kendimize ayırdığımız zamanın azalması ve ev dışı tüketimin artması, tüketiciyi konut seçiminde farklı beklentiler içerisine sokuyor. Özellikle büyükşehirlerde yaşayanların en büyük sorunlarından bir tanesini trafikte harcanan zaman oluşturuyor. Söz konusu İstanbul olunca da akşamları işten eğlenceye, alışverişe, spor salonuna ya da bir güzellik merkezine gidip oradan da eve dönmek adeta bir ızdırap oluyor. Bu noktada akılcı çözümler sunan lüks konut projelerine olan ilgi artıyor. Yeni nesil konut projeleri keyifli oturum imkânı sunmanın yanında merkezi lokasyonları, sosyal donatı alanları, alışveriş merkezleri ve hatta bünyesinde bulundurdukları kamu kuruluşlarıyla beklentilerin ötesinde bir dünya kuruyor. Bu durum sektörde rekabeti de beraberinde getiriyor. Artık farklılaşmak ve tüketicinin tercih mekanizmalarını harekete geçirmek adına her bir ayrıntı mimarlar ve inşaat şirketleri tarafından özenle projeye dahil ediliyor. Değişen tüketici alışkanlıkları yeni yapılan konutları sadece barınma değil, hayata dair tüm ihtiyaçların karşılanabileceği karma projeler şeklinde hayata geçiriliyor. 


HAYAT KOLAYLAŞTIRIYOR 

Son dönemde geliştirilen karma projelerde konut fonksiyonlarının yanı sıra AVM, ofis ve otel fonksiyonları da yer alıyor. Aynı ortamda ofis, rezidans ve otel gibi fonksiyonların bulunmasının proje sakinlerinin hayatlarını kolaylaştırdığı gibi, farklı fonksiyonların birbirlerinin sinerjilerini de artırıyor. Örneğin karma projenin ofis kısmında yer alan bir şirket gelen müşterilerini proje içinde konumlanan otelde misafir edebiliyor ve proje içerisinde yer alan ticari alanlardan faydalanabiliyor. Karma projelerde ofis, AVM ve rezidans ile birlikte otel ünitesinin de yer alması projeye renk katıp AVM'nin satış ve kira grafiklerinin hareketlenmesini sağlıyor. Bu sebeple çoğu karma projede, özellikle şehir merkezlerinde yer alan projelerde AVM ve otel yatırımları büyük bir role sahip. 


FARK YARATAN KAZANIYOR 

Gayrimenkulun en yoğun yatırım yapılan alanlarından biri olan AVM yatırımlarının da artık bir hikayesinin, diğerlerinden fark yaratacak bir özelliğinin olması gerekiyor. Günümüzde tema konseptinde, mağaza karması belirli fonksiyonlara ağırlık verilerek oluşturuluyor. Bu kapsamda eğlence, çocuk, aile veya gençlere yönelik temalar da ön plana çıkmaya başladı. Üstü açık, sokak görünümlü ve yeşil çevreci AVM'ler konut geliştiricilerin yeni trendlerinin başında geliyor. Türkiye'de de sigara yasağının uygulanması ile birlikte, özellikle açık alanlar daha çok tercih ediliyor. Geçmişte AVM'lerin ortalama büyüklükleri 20-35 bin metrekare iken, son yıllarda 50-100 bin metrekare kapalı alana sahip AVM'ler yapılıyor. Küçük alanlı AVM'lerin yoğun nüfuslu kent merkezlerinde olmadıkları sürece zorlanacakları düşünülüyor. 



Sabah



Geri Dön