26 / 04 / 2024

Yasemin Sarıkaya: Mersin imar planlarında SİT alanları yok sayılıyor!

Yasemin Sarıkaya: Mersin imar planlarında SİT alanları yok sayılıyor!

Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasemin Sarıkaya Levent. Mezitli ilçesinde alınan imar planlama kararlarının SİT alanlarını yok saydığını belirtti...



Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasemin Sarıkaya Levent. Mezitli ilçesinde alman imar planlama kararlarının. SİT alanlarını yok saydığını, bu alanların parça parça tahrip edildiğini savundu.


ENGEL OLARAK GÖRÜLÜYOR 


Soli-Pompeiopolis antik kentinin, farklı ve birbiri ile çelişen imar kararları nedeniyle kentsel gelişme baskısı altında kaldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yasemin Sarıkaya Levent. "Mersin'deki önemli arkeolojik değerlerden biri olan Soli hak ettiği ilgiyi göremiyor. 


Çoğu zaman arkeolojik SİT alanı kentsel gelişme önünde bir engel olarak görülmüş, alınan planlama kararları koruma alanını yok saymış, koruma kararları yetersiz kalmış ve son 30 yılda arkeolojik sit alanı parça parça tahrip edilmiş ve giderek kent yaşamından dışlanmıştır" dedi. 

KAÇAK YAPILAŞMA TARİHİ ESERLERE ZARAR VERİYOR Yrd. Doç. Dr. Yasemin Sarıkaya Levent, şöyle devam etti. "Birbirinden farklı zamanlarda, farklı plan müellifleri tarafından hazırlanan 1/1.000 ölçekli uygulama imar planı ve koruma amaçlı imar planı birbirine komşu iki alana ilişkin farklı, hatta yer yer birbiri ile çelişen imar kararları üretmiştir. Soli Pompeiopolis arkeolojik SİT alanı dahil olduğu yerleşme sisteminden yalıtılmış, bunun sonucunda da arkeolojik SİT alanı ve alanın bütünlüğü doğrudan ya da dolaylı olarak ! zarar görmüştür." Levent, arkeolojik SİT alanında kaçak yapılaşma ve tarımsal faaliyetler sonucu arkeolojik eserlerin zarar gördüğünü sözlerine ekledi. 


Hürriyet Çukurova


Geri Dön