29 / 03 / 2024

Yatrımcının yeni gözdesi Tepebaşı gayrimenkulleri

Yatrımcının yeni gözdesi Tepebaşı gayrimenkulleri

İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan ve gayrimenkul yatırımcılarının her dönem ilgisini çeken Tepebaşı son dönemlerde yine çok hareketlenmeye başladı



Özellikle İngiliz Konsolosluğumun önünden başlayıp Beyoğlu Belediyesine kadar uzanan Meşrutiyet Caddesi'ne ilgi büyük. Bölgede üç yıl önce metrekare bazında 2 bin dolar olan gayrimenkullerin metrekaresine bugün 4 bin dolar isteniyor.

Beyoğlu ve çevresi, dün de bu-j gün de yatırımcıları adeta bir mıkııaüs gibi kendine çeken bir bölge. Otel ve müze bölgesi olma yolunda hızla ilerleyen Tepebaşı da bu ilgiden fazlasıyla nasibini alıyor. Yatırımcılar bu bölgeye, deyim yerindeyse akın ediyor. Özellikle ingiliz Konsolosluğu'nun önünden başlayıp Beyoğlu Belediyesi'nin olduğu meydana kadar uzayan Meşrutiyet Caddesi, gayrimenkul açısından son derece hareketli. Bölgede üç yıl önce metrekare bazında 2 bin dolar olan gayrimenkullerin metrekare fiyatına, bugün 4 bin dolar isteniyor.

Tepebaşı'ndaki yatırımların büvük çoğunluğu da zaten Meşrutiyet Caddesi üzerinde konumlanmış durumda. Oda-kule'nin hemen yanında daha önce Pera Müzesi'ni kuran ve TRT binasını da müze yapmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile protokol imzalayan Kıraca Holding'in patronu İnan Kıraç, Sa-bancılar'm damadı Cengiz Çetindoğan, Orjin Grup, Futbol Federasyonu eski başkanlarından Haluk Ulusoy, eski başbakanlardan Tansu Çiller'in oğlu Mert Çiller, armatör İhsan Kalkavan ve en son Bilgili Holding'in patronu Serdar Bilgili, Tepebaşı'nın cazibesine kapılıp vanrıma soyunan isimlerden birkaçı.

Bilgilimden butik otel
Tepebaşı bölgesinin gayrimenkul acısından en değerli Caddesi Olan Meşrutiyet Caddesi'nde şu sıralar birçok mülk el değiştiriyor. Bu cadde üzerinde en son el değiştiren gayrimenkullerden biri de ABD'nin eski konsolosluk binası (Plazzo Capri) oldu. Binayı, Bilgili Holding"in patronu Serdar Bilgili 49 yıllığına kiraladı. Kira rakamı hakkında bilgi sermeyen Serdar Bilgili, dergimize "Burayı bir butik otele dönüştürme planımız var" şeklinde kısa bir açıklama yapmakla yetindi.

Tarihi Amerikan Konsolosluğu binası, 2001 yılında ABD'de yaşanan İkiz Kule saldırılarının ardından güvenlik gerekçesiyle İstinye'ye taşınmıştı. Taşınma sonrasında da Tepebaşı'ndaki dört dönüm üzerine kurulu tarihi konsolos¬luk binası da boş kaldı. ABD Konsolos-lıığu'nu butik otel yapmak için ilk önce işadamı İhsan Kalkavan almak istedi. Konsolosluk binasını Pera Palas Ote-li'nin bir ek binası olarak değerlendir¬mek isteyen Kalkavan, halen bu otelde devam eden restorasyonu bitirmek için 2009 yılı sonunu hedefleyince, binaya yönelik teklifinden vazgeçti.

Mert Çiller'in oteli satılık
Bölgenin son yıllarda iyice prim yapmasıyla birlikte mülk sahipleri de, değerlenen binaları satılığa çıkartıyor. Öğrendiğimize göre Pera Palas'm çaprazında yer alan Kamhi Apartmanı da yaklaşık 1.5 ay önce el değiştirmiş. Bir dönem Kamhi Ailesi'ne ev sahipliği ya¬pan ve adını da buradan alan bina; 450 metrekare oturumlu, 6 kat, bodrum ve zeminden oluşuyor.

Tepebaşı bölgesinde, bölgedeki oteller de satılığa çıkartılıyor. Meşrutiyet Caddesi üzerinde Pera Rose ve Pera Tulip adında iki oteli olan Mert Çiller'in ise bu otellerden Pera Rose'u satılığa çıkardığı ifade ediliyor. Çiller'in Pera Palas'm hemen çaprazında, The Marmara Pera'nın hemen yanında yer alan otel için 11-12 milyon dolar istediği konuşuluyor. Meşrutiyet Caddesi üzerinde otel inşaatı bulunan Orjin Grup'un de buradaki otellerini satmayı istediği de yine konuşulanlar arasında.

Haluk Ulusoy, otel kuruyor
Bölgede yatırıma soyunanlardan biri de Futbol Federasyonu'nun eski başkanlarından Haluk Ulusoy. Ulusoy, Kağıtbaşı Ailesi'ne ait Grafik Han'ı yap-işlet-devret modeliyle bir butik otele dönüştürüyor. 800 metrekare oturumlu beş kadı bu binada tadilat, halen daha devam ediyor.

Yine bölgeyi önceden keşfeden isimlerden bir diğeri de International Hospital İstanbul'un kurucusu Said Haifawa. Haifawa, Meşrutiyet Caddesi üzerinde bir zamanlar Ray Sigorta'nın hizmet verdiği binayı, Tünel Residence adında bir butik otele dönüştürdü. 600 metrekare oturumlu olan bina 8 kattan oluşuyor ve Meşrutiyet Caddesi'nin en sonunda, Beyoğlu Vergi Dairesi'nin tam karşısında bulunuvor. Bu arada Ankara'nın ünlü restoranı Big Chef s de Tünel Residence ile anlaştı.  Restoranın önümüzdeki günlerde faaliyete geçmesi bekleniyor. Hem otele hem dışarıya hizmet verecek.

Şişhane tarafı da hareketli
Yme Meşrutiyet Caddesi'nin Tünel Geçidi tarafında Beyoğlu Belediyesi'nin tam karşısında bulunan bir binanın üstü penthouse, altları ise iş merkezine dönüştürülüyor. Ünlü mimar Han Tümertekin'in projesini çizdiği binaların sahibi, Abiteks'in sahibi olan Murat ve Sedef Öztürk çifti. Yaklaşık 300 metrekare alan üzerinde bulunan altı katlı binaların tadilat çalışması devam ediyor. Binanın altında yakında Happily Ever After adında bir kafe-restoran açılacağı belirtiliyor. Bölgede otel yapılması amacıyla restore edilen diğer bina ise Sarkuysan'ın karşısında yer alan tarihi Merkez Apartmanı. Bu binanın sahibi, tekstil ve enerji sektöründe faaliyet gösteren Süper Grup şirketi.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yasuboğa, ikinci derecede koruma altında olan apartmanı 1.5 yıl önce aldığını belirterek, bu konuda şu bilgileri veriyor:

"Burayı Osmanlı tarzında döşenmiş butik bir otel yapmak istiyorum. Ben al¬dığımda tapu değeri 3.5 milyon liraydı. 2010 yılma yetiştirmek üzere plan yap¬mış, mimarlar çalışmalara başlamıştı. Ancak binadaki kiracılar çıkmayı kabul etmeyince davalık olduk. Bugüne kadar 1 milyon lira para harcadım. Ama bü¬rokratik işlemler bir türlü bitmiyor. Ama tadilata yeni yıla kadar başlayabileceğimizi umuyorum."

Tepebaşı'na kimler yatırım yapıyor?
o Tepebaşında nicesi dar Kıraca Holding Yönetim Kurdu Başkan han Kıraç, boşalan TRT bnasra kütür merkezi yapmaya hazırlanyor.
o 2007 yinda bölgedeki tarh otellerden Pera Palas"! Sûzerier'den satin alan armatör ihsan Kalkavan, bu otein restorasyonuna devam ediyor.
o ABD'nin eski konsolosluk brasmı 49 yıllığına kiralayan Serdar Bigffi. burayı bir butik otele dönüştürecek.
o Zafer Kurşun ve Zafer Yrtdınm'ın sahibi olduğu tekstilci Orjin Grup otel yapıyor.
o Tahran Han'ı 2007 yılında 6 milyon dolara satın alan Sabancıların damadı Demsa'nın patronu Cengiz Çetindoğan'ın burayı otel ya da kültür merkezi yapacağı söyleniyor.
o Tulip Otelin hemen iki bina yakında bulunan Kağrtbaşı Ailesi'ne ait Grafik Han'ı yap-işletdevretle alan Futbol Federasyonu eski başkanlarından Haluk Ulusoy, burayı bir butik otele dönüştürecek.
Okhan Şentürk/Ekonomist


Geri Dön