23 / 04 / 2024

Yaverin Konağı'nın restorasyonu diğer yapılara örnek olacak

Yaverin Konağı'nın restorasyonu diğer yapılara örnek olacak

Adana'nın Kozan ilçesinde onlarca tarihi yapı ayakta kalma savaşı veriyor



Adana'nın Anavarza, Kozan ve Karasis kaleleri, konakları, tarihi ev ve dükkanları, tabiat varlıkları ile açık hava müzesi olan Kozan ilçesinde onlarca tarihi yapı, kapsamlı restorasyon sonrası turistlerin ilgisini çekmeyi başaran Yaver'in Konağı gibi ayakta kalma mücadelesinden galip çıkmayı bekliyor. Adana'nın "Yukarı Ova" denilen bölümünde düz arazinin tepelik bölgeye geçtiği kesimde kurulan, il merkezine 68 kilometre mesafedeki Kozan, yörede yetişen portakalıyla ün yapmasının yanı sıra açık hava müzesini andıran görüntüsüyle görenleri hayran bırakıyor.

Tarihi dönemlerden kalma birçok ev, dükkan ve konağın eski Kozan diye bilinen kale eteklerinde yer aldığı ilçede, geçmiş dönemlerde çeşitli işlevleri üstlenen tarihi Kozan evleri halen ayakta duruyor. Hacı Muhtar Konağı, Akçalı Konağı, geçmişte hastane olarak kullanılmış tarihi Kız Meslek Lisesi binası, Cami-i Kebir Caddesi'ndeki tarihi dükkanlar tarihten bugüne gelen yadigarlardan sadece birkaçını oluşturuyor.

-ÇOCUKLARIN OYUN ALANI OLDU-
Çocukların oyun alanı haline gelen onlarca yapı yıllara meydan okuyarak ayakta kalma savaşı verirken, bunlardan sadece Yaverin Konağı gelecek kuşaklara bırakılması için güçlü bir restore çalışmasıyla turizme kazandırıldı. Bölgenin en eski sivil mimari örneklerinden olan bu konak, belediyenin öncülüğünde başlatılan çalışmalarla butik otel ve restoran olarak hizmet veriyor. Kozan'da Yaverin Konağı gibi ilgi bekleyen onlarca ev, konak ve dükkan bulunuyor.

Belediye Başkanı Kazım Özgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak Yaverin Konağı'nın restorasyonunu üstlenerek diğer tarihi yapıların kurtarılışına öncülük etmek istediklerini bildirdi. Başkan Özgan, Osmanlının son dönemlerinde yapılan Bedesten'in de kamulaştırılarak turizme kazandırılması çalışmalarının devam ettiğini ancak burada mülkün belediyeye devrinde sahiplerinden kaynaklanan bazı sorunlar yaşadıklarını belirtti.

-PROJELER-
Özgan, kentin en büyük ve en eski camisi olan Hoşkadem Camisi'nin belediyenin hazırladığı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin basamaklarından olduğunu, caminin avlusunun yeni haliyle görenleri büyülediğini, caminin önüne yapılan fıskiyeler, gece lambaları, tatlı su çeşmesi ile oturma yerlerinin muhteşem bir görüntü oluşturduğunu kaydetti. Özgan, birinci derecede sit alanı ilan edilen kent merkezindeki dükkanların ortak görünüme kavuşturulması gerektiğini düşünerek hazırladıkları projenin  Adana  Valiliği, İl Özel İdaresi ve belediyeden sağlanan kaynakla tek tek elden geçirildiğini söyledi.

Projede sona yaklaşıldığını ifade eden Özgan, şöyle konuştu:
"Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan onay alınarak yaklaşık 200 dükkanın dış cephesi ve çatısı, sokak sağlıklaştırması kapsamında orijinal durumlarına getirildi. Dükkanların içi ise mülk sahipleri tarafından düzenlenmeye başlandı. Keşif bedeli 861 bin lira olarak belirlenen proje giderinin yüzde 70'i valiliğimiz, yüzde 30'u belediyemizce karşılandı. Kısa süre sonra Kozan'daki tarihi çarşı görülmeye değer bir turizm merkezi olacak." Tarihine sahip çıkamayan toplumların geleceğine de sahip çıkamayacağını savunan Özgan, her şeyi devletten beklememek gerektiğini belirtti. Özgan, bu kalıntıların hepsinin başına bekçi dikmenin mümkün olmadığını kaydederek, "Ancak, bu örnekte olduğu gibi bu yapıların restoresini üstlenip turizmin hizmetine dahil etmek için herkes üzerine düşen görevi yapmalı. İlçemizi Anavarza, Kozan ve Karasis kaleleri, konakları, ev ve dükkanları, tabiat varlıkları ve yöresel el sanatları ile tarih ve kültür turizmine kazandırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
AA

Geri Dön