20 / 04 / 2024

Yazlık konuta rağbet yok

Yazlık konuta rağbet yok

Sahil beldelerindeki yazlık ev satışları son yıllarda giderek azalıyor.



Kanuni sınırlamalar ve dünya piyasalarını sarsan ekonomik kriz, yabancıların yazlık evlere olan talebini minimuma indirdi. Yerli müşteriler de artan ekonomik konaklama seçenekleri sebebiyle yazlıkları tercih etmemeye başladı.


Mersin merkezli Sinan İnşaat'ın yöneticisi Nuh Yüksel Güngör, özellikle Belçika gibi krizden büyük darbe alan ülkelerden önemli ölçüde müşteri kaybı yaşadıklarını belirtiyor. Türkiye'de de insanların yazlıklara para ödemek yerine daha az bütçeyle 5 yıldızlı otellerde kalmayı tercih ettiğini belirten Güngör, Rusların yazlıklara olan ilgisinin ise devam ettiğini söyledi.

İnşaat sektöründe 25 yıldır faaliyet gösteren Sinan İnşaat'ın CEO'su Güngör, gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Son altı yıldır yabancılara yönelik konut satışlarına ağırlık vermeye başlayan şirket, yurtdışındaki bir gayrimenkul fuarı sayesinde Belçika pazarına da açılmış. Yabancı bir şirketle işbirliği yaparak Belçikalılara çok sayıda konut ve yazlık ev satan şirketin işleri küresel piyasalardaki krizle birlikte durgunlaşmaya başladı. Firmanın bir diğer pazarı Rusya'da ise işler normal seyrinde devam ediyor. Güngör, krizden önce, yabancılara yönelik mülk satışlarının iptal edilmesinin de piyasayı olumsuz etkilediğini belirtiyor. Yeni düzenlemelerle mülk sahibi olmada prosedürlerin uzadığını, bu durumun yabancıların geri çekilmesine sebep olduğunu ifade eden Güngör, "Yasal mevzuattaki engeller bu alanda Türkiye'nin ikincilik konumunu kaybetmesine yol açtı." dedi. Hem kriz hem de yasaklamalar nedeniyle satışlarda yüzde 50'lik azalma olduğunu anlatan Güngör, iç pazarda ise insanların artık yazlık konutta kalmak yerine otelleri tercih ettiğini bildirdi. Güngör'ün verdiği bilgilere göre bir dönem inşaat sektöründe maliyet artışları sebebiyle fiyatlar yükselirken şimdi normal seviyelere geriledi.

Mersin'in en büyük müteahhitlik ve gayrimenkul geliştirme şirketlerinden Sinan İnşaat, 5 bini farklı firmalarla ortak olmak üzere 10 bin konut inşa etti. Yıllık yüzde 10'luk bir büyüme yakalayan şirket yeni yılda da aynı oranda büyüme hedefliyor. Nuh Yüksel Güngör, müşterileri arasında yabancılar kadar Adana, Konya, Gaziantep gibi çevre bölgeden de ev almak isteyenlerin bulunduğunu belirtiyor. Yurtdışı satışlarını artırmak için emlak fuarlarını takip ettikleri bilgisini veriyor. Krizle birlikte istihdamda da düzenlemelere giden şirket, bin 150 olan personel sayısını 500'e kadar düşürmüş. Aynı zamanda gayrimenkul geliştirme işi de yapan Sinan İnşaat, Mersin bölgesinde birçok büyük markete arazi bulmuş. Yeni projelerine de devam eden firma Narlıkuyu Projesi adı altında 35 milyon TL yatırımla 250 villadan oluşan bir projenin inşasını sürdürüyor. Mersin'de yapımı devam eden ve 2010'da tamamlanacak otel projesi ise 15 milyon dolara mal olacak. Sinan İnşaat'ın adını duyurduğu Liparis projelerinin ise 5.si tamamlandı. Liparis konseptiyle şimdiye kadar 3 bine yakın daire yapıldı. Sinan İnşaat, şimdiye kadarki büyüme sürecini kendi öz kaynaklarıyla gerçekleştirdi.

Zaman

Geri Dön