19 / 03 / 2024

Yeni AKM için danışma kurulu oluşturulacak!

Yeni AKM için danışma kurulu oluşturulacak!

Yeni modern Atatürk Kültür Merkezi oprojesi için İyi bir danışma kurulu oluşturulması planlanıyor. Müze ise 2022 yılında hizmete açılacak.



Milliyet Gazetesi köşe yazarı olan Çağdaş Ertuna, Financial Times’ta çıkan Laura Pitel imzalı AKM haberini değerlendirdi. 

Hafta sonu Financial Times’ta çıkan Laura Pitel imzalı AKM haberini heyecanla okuduk.

Mimar Hayati Tabanlıoğlu imzalı AKM’nin 1969’daki açılış gecesiyle, şimdi AKM’yi yenileme çalışmalarını üstlenen oğlu Murat Tabanlıoğlu’nun o zaman 8 yaşında babasına eşlik etmesiyle başlıyor yazı.

Murat Tabanlıoğlu’nun ailesi için çok değerli olan AKM’nin ikinci perdesini açacağını ve yapacağı değişiklikleri anlatıyor.

“Özgürlüğüm olmasa, mimar olmazdım” diyor Murat Tabanlıoğlu Financial Times’a.

Laura Pitel de ekliyor: “AKM 2020’de açıldığında aynı özgürlük, oyuncular, müzisyenler, dansçılar, yönetmenler için de geçerli olacak mı?” diye.

10 yıldır atıl duran AKM’nin sonunda yenileniyor olması ve İstanbul’un sonunda dünya standartlarında bir opera salonuna ve daha fazlasına kavuşacak olması sevindirici.

Neyse ki AKM yeni çehresiyle mimari olarak da şehre değer katacak, Taksim’e kaybettiği ruhu kazandırmada önemli bir rol oynayacak.

Kabul etmek lazım, yeni AKM’de içerik ve yönetimin kime, kimlere teslim edileceği binanın mimarisinin kime teslim edildiği kadar önemli, hatta daha da önemli.

Bu aşamada mimaride yapılan seçimin izinde yine bilgi ve tecrübeye dayanan, geleneklere sahip çıkarken dünyayı da aynı şekilde iyi takip edebilen bir kuruma ya da kişiye teslim edilmeli.

FINANCIAL TIMES’IN  AKM AÇILIMI

İyi bir danışma kurulu oluşturulmalı.

Opera-bale ve senfoni orkestrası üyeleri tam 10 yıldır evsiz, AKM kapalı olduğu için.

Durum böyle olunca, bu sanat dallarında gelişmek de mümkün olmuyor tabii.

Şimdi AKM’nin yeni binası kadar önemsenmesi gereken bir gerçek de bu.

Bürokratlar yerine yine alanında uzmanlar ile yeni opera binamıza yakışacak bir içerik hazırlanması.

Dileğimiz, ülkemizin kültür-sanat politikasının da yeni AKM kadar modern olabilmesi.
 


Geri Dön