26 / 04 / 2024

Yeni dönemde büyük projeler hayata geçirilecek!

Yeni dönemde büyük projeler hayata geçirilecek!

Seçimlerinden zaferle çıkan Ak Parti ve ekonomi yönetimi, önümüzdeki dönemde büyük projelere ağırlık verecek.



Ulaştırma ayağında İstanbul’a 3. havalimanı ve Kanal İstanbul gibi dev projeler yer alırken, enerjide arz güvenliği sağlayacak boru hattı projeleri ile yerli otomobil de hükümetin öncelikleri arasında yer alıyor.  Seçimlerinden zaferle çıkan Ak Parti ve ekonomi yönetimi, önümüzdeki dönemde büyük projelere ağırlık verecek.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yoğunluğuna ve kapasite yetersizliğine alternatif olarak hayata geçirilen İstanbul 3. Havalimanı neredeyse tamamlandı. İlk inişi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı 3. Havalimanı, dört etap şeklinde inşa ediliyor.

Milliyet Gazetesi'nden Mithat Yurdakul'un haberine göre 29 Ekim’de ilk etabı açılacak olan 3. havalimanı, 1 milyon 200 bin metrekare kapalı alanlı terminal binası ve iki bağımsız pisti ile yıllık 90 milyon yolcuya hizmet vermeye başlayacak.

Havalimanı, günlük 3 bin 500 iniş - kalkışa imkan sağlayacak. 42 kilometrelik bagaj sistemi ve 143 yolcu köprüsü ile hizmet verecek olan yeni havalimanı 73 milyar liralık ekonomik katkı sağlayacak ve 225 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak. 

Dünyadaki ilk üç katlı tünel ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün ihtiyacı olan metro tüneliyle, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aksının ihtiyaç duyduğu karayolu tüneli birleştirilip, tek tünel ile geçilecek. Etüt proje çalışmaları devam eden proje için kamu-özel işbirliği modeli gündemde.

ÇILGIN PROJE YOLDA

“Türkiye’nin çılgın projesi” olarak belirtilen Kanal İstanbul Projesi, Boğaz’ın yükünü hafifletecek. Her yıl binlerce geminin geçtiği ve zaman zaman yoğunluk nedeniyle kazaların yaşandığı Boğaz trafiğini rahatlatması beklenen proje ile Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir su yolu açılacak.

Kanalın uzunluğu 4045 km; genişliği yüzeyde 145 - 150 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olacak şekilde planlandı. Kanalla birlikte İstanbul Boğazı tanker trafiğine tümüyle kapanacak, İstanbul’da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşacak.

Yeni dönemde büyük projeler hayata geçirilecek!
 


Geri Dön