26 / 04 / 2024

Yeni konut satın almanın tam zamanı!

Yeni konut satın almanın tam zamanı!

Kamu bankalarının öncülüğünde başlatılan kampanyalar ile konut kredisi faizleri yüzde 2'nin altına çekildi. Bu düzenlemelerle konut satış oranları yeniden artmaya başladı. 



Ev sahibi olmak isteyenler ya da yatırımlarını gayrimenkulde değerlendirmek için fırsat arayanlar, bir süredir beklemeye geçti. Bu dönemde yeni konut ihtiyacı olanların önündeki en önemli engel bankaların konut kredisi faiz oranları olarak ön çıktı.

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, ancak kamu bankaları öncülüğünde başlatılan pek çok düzenleme ile konut kredisi faiz oranları yüzde 2’nin altına çekilerek, uzun bir süre 1.50 seviyesinde tutundu. Bu dönemde konut satış oranları da yeniden artmaya başladı. Mevcut dönemde ise konut kredisi faiz oranları yeni bir artış dalgasıyla karşı karşıya kaldı.Buna rağmen pek çok bankanın konut kredisi faiz oranları yüzde 2’nin altında, yüzde 1.70 seviyesinde bulunuyor.

Gayrimenkule yatırım yapanlar ise, döviz kurunun yüksek seyrinden dolayı faiz getirisine odaklandı. Ancak burada da ‘uzun vadeli yatırım’ sorunu beliriyor. Faizlerin giderek düşmesi beklenirken, gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri; uzun vadede en önemli getirinin gayrimenkulden geldiğini hatırlatıyor.

Fırsat var

Bu dönemde gayrimenkul şirketlerinin, alıcılara en önemli önerisi, ‘fırsatları değerlendirin’ oluyor, inşaat maliyetlerinde yüzde 40’ı aşan artışlar yaşanmasına karşılık konut fiyatlarına bu oranları yansıtmadıklarını belirten firmalar, bu dönemi gayrimenkul alımı için ‘tam zamanı’ olarak değerlendiriyor. Yine bu dönem, pek çok firmanın yüksek banka konut kredisi faiz oranlarına karşılık sunulan 0 faizli ödeme kampanyalarıyla dikkat çekiyor.

Dengeleniyor

Gayrimenkul sektöründeki yavaşlama, sektörün kendi içinde dengelenmesine ve mevcut yapıların değerlenmesine imkan veriyor. Türkiye istatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verilerine göre, belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının bu yılın ilk üç ayında; bina sayısı anlamında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42.5, yüzölçümü yüzde 37.7, değeri yüzde 19.8, daire sayısı yüzde 45.9 azaldı. Geçen yıldan bu yana düşüşte olan yeni yapı ruhsatları, sektörde yoğun bir stok oluşmasını engellerken, diğer taraftan satıştaki yapıların değer kazanmasını sağlıyor.

 


Geri Dön