19 / 04 / 2024

Yeni konut yatırımları raftan iniyor!

Yeni konut yatırımları raftan iniyor!

Kurdaki dalgalanmalara rağmen konut satışlarındaki talebi gören üretici firmalar harekete geçti. Birçok firma 2022 yılına yeni konut projeleri ile geliyor.



Yükselen maliyetler ve arz problemine rağmen konuta olan rağbet devamlılığını sürdürüyor. Mİlliyet Gazetesi Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Emlak sektörüne olan güvenin Aralık ayında açıklanan konut satış rakamlarıyla gördük ki konut satışı canlılığını korumaya devam ediyor. Aralık 2021'de 226 bin tane satışla tarihin en çok 2. aylık satışı gerçekleşirken, 2021 yılı genelinde 1 milyon 492 bin satışla yıllık bazda ikinci zirve yaşandı. Konut alıcısının rağbetini gören üreticiler yeni projeler için harekete geçti. 2022 yılı genelinde gayrimenkul sektöründe planlanan birkaç yeni yatırımlar şu şekilde:

İŞTE YENİ PROJELER

-Yeni projelerine son gaz devam eden Emlak Konut GYO, 2022 yılında 20 bin bağımsız bölümü satışını gerçekleştirmeyi planlıyor. Emlak Konut GYO'nun 2022 yılının ilk projesi olan Çınarköy Evleri’nde satışa sunuldu. İstanbul Çekmeköy’de hayata geçirilen projede 1915 konut bulunuyor. Avcılar’da da yaklaşık 6 bin bağımsız birimin yer aldığı projede ise çalışmalar devam ediyor.

- Dap Holding, 5 yıl süreli yatırım bedeli 35 milyar TL'lik 6 proje için çalışmaya başladıklarını duyurdu. İstanbul’da yapılacak projeler için Beykoz, Levent ve Pendik’i seçen Dap Holding, İzmir’de de proje geliştirmeyi planlıyor.

- Teknik Yapı 2022 yılında 2'si İstanbul’da olmak üzere toplam 4 yeni proje planlıyor. Bu projelerde yaklaşık 5 bin bağımsız birimin yapılması planlanıyor.

- Artaş, Mesa, Kantur&Akdaş Ortaklığı, aralık ayında İstanbul Atakent’te gerçekleştirilen, 2 bin 280 konut ve 70 villanın yer aldığı Tema İstanbul 2 projesini satışa çıkardı.

Yeni konut yatırımları raftan iniyor!

İZMİR VE BODRUM DA VAR

- Artaş 2022'de İstanbul’un Bağcılar ve Seyrantepe ilçelerinde 2 yeni konut projesini satışa sunacak.

- Mesa, İstanbul içinde yapılan yeni konut projelerini ve Urla’da villa projesi için çalışmalarına başlayacak.

- Sur Yapı, 2022'de İstanbul Ümraniye’de 220 konutluk Exen Konakları projesinin inşaatına ve satışına başlayacak. Antalya’da yer alan projesinde 1000 konutluk iki yeni etaba devreye alırken, Beykoz’da da yeni proje üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

- İstanbul’da yeni projeler için giriş yapan Pasifik GYO, 2022 yılında Göktürk’te 2 konut projelerine başlayacak.

- Aşçıoğlu, 2022'de  İzmir  ve Bodrum’da proje geliştirmek için düğmeye bastı.

- Invest İnşaat 2 yılda 4.9 milyar TL'lik yatırımla 3 projeyeyi hayata geçirecek. 2022 yılının ilk çeyreğinde satışa sunacağı Invest Vadi projesi Ayazağa’da bulunuyor. 2023 yılı için ise Bodrum’da; villa, rezidans ve 5 yıldızlı otel projesi ve Sarıyer’de konut projesi yapmayı hedefliyor.

Yeni konut yatırımları raftan iniyor!

VİLLA VE REZİDANS

- Ege Yapı, 3 senede, 7 milyar TL'lik 7 bir projeyi yapacaklarını açıkladı. Yeni projeler İstanbul’un Beyoğlu, Ispartakule, Çekmeköy ve Kasımpaşa ilçelerinde yer alacak. İzmir’de ise Urla, Dikili ve Alsancak’ta yapılacak.

- Akyapı 2021 Aralık'ta başlattığı üretimin devamlılığı için bu yıl da çalışmalar gerçekleştirecek. Ümraniye’de 850 milyon TL'lik konut projesinde satışa sunan şirket, Büyükçekmece’de villa projesi hayata geçirmeyi hedefliyor.

- İstanbul Ispartakule’de Bizim Evler markası ile konut yapımını devam ettiren İhlas Yapı, Bizim Evler 9 ve Bizim Evler 10 projelerinde ki konutları satışa çıkardı.

- Fuzul Yapı, 2022 yılında İstanbul Şişli’de 300 milyon TL yatırımla rezidans projesi, Balmumcu’da 950 milyon TL'lik yatırım değerine sahip karma proje,  ve Başakşehir’de 500 milyon TL yatırımla yine bir rezidans projesini yapacaklarını duyurdu.

- Zeray İnşaat, Kocaeli Kartepe’de 16 blokta 501 konutun bulunduğu Zeray Esil Kartepe projesini satışa çıkardı.

'GERÇEK İHTİYAÇ ÜRETİLENDEN DAHA FAZLA'

Yıllık konut ihtiyacının arttığını dile getiren İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı (İNDER) Nazmi Durbakayım, son zamanlarda konut üretiminin bu talebi karşılayamadıklarını ifade etti.  Durbakalım, “Aslında piyasada ihtiyaç bugün üretilenden daha fazla. Bir dönem ‘konutta balon var’ deyip durdular ama şimdi ortada nitelikli konut kalmadı” dedi. 

Yeni konut yatırımları raftan iniyor!

'KAMU DESTEĞİ BEKLENİYOR'

Konut Gelişticileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, 3 senedir temkinli olan bazı firmanın 2022 yılında üretime geçeceğini söyledi. Elmas, “Yeni konut üretimini desteklemek ve konut arzını bir miktar arttırmak için KGF destekli üretim kredilerine ihtiyaç var. Konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile de görüştük” dedi. Maliyet artışlarına dikkat çeken Elmas, “2021’in ilk yarısında Dolar bazında maliyet 2 kat arttı, ekim itibarıyla dolar kaynaklı yüzde 400’e varan artış oldu. Dolayısıyla üretim arttı diye konutta fiyat düşmez. Sıfır konut fiyatı artarken 2. elde de gerilemez” dedi. 

2021'in konut satış röntgenini çektik!

Konut güvenli liman olduğunu ispatladı!

Konut sektörü 2022'de hareketlenecek! 

Konut sektörünü 2022 yılında neler bekliyor?


Geri Dön