09 / 05 / 2024

Yeni konutlar çocuklar için yetersiz!

Yeni konutlar çocuklar için yetersiz!

Birsürü konut projesi yapılıyor. Hepsinde çocuk oyun alanları, bahçe, yeşil alan bulunuyor. Bu koşullar hiçbir şey sunamamaktan iyi olsa da yetersiz...



Habertürk Gazetesi'nden Esin Tümer'in haberine göre; Bunca konut yapılıyor. Hepsinin bahçesi, yeşili, çocuk oyun parkı, çardağı, havuzu derken bir dolu aktivite de sunuluyor. Elbette hiçbir şey sunmamaktan çok daha iyi bu koşullar. Lâkin yeterli değil.

Keza çocuklar beton zemin üzerinde suni zeminlere yine mahkûm.

Spor salonları, kütüphaneler, oyun ve etkinlik evleri gibi mahalle içinde ortak alanlar olmaması, tüm beklentilerin 15-20 metrekarelik (iyi niyet ile) odalara kalmasına neden oluyor. Peki çocuklar aslında ne istiyor? Bir çocuğun mutlu olabileceği yaşam alanından ne anlıyoruz? Bu sorunun cevabını büyüklerin vermesi biraz ironik. Lâkin araştırmalar oyunu ana merkeze koymuş durumda.

Malzemesi, zemini, konumu ile güvenli alanlar vazgeçilmez. Öte yandan çocuklar için oyun sadece dışarıdaki sosyal alanlarla sınırlı değil, diğer fonksiyonlar ile birlikte çocuk odalarından da aynı talep yükseliyor. Hatıralar saklanmak istiyor. Küçülenler paylaşılmak üzere uzaklaştırılıyor. Yataklar değişiyor, arkadaşlar kalmaya geliyor, zamanla oyuncaklar gidiyor; kısaca bir evin en hareketli mekânlarından biri olarak bu odalar zamana bağlı değişiyor. Tek bir odaya sıkışamayan hareket zaman zaman evin diğer mekânlarına yayılıyor. Bazen çalışma odaları, bazen dolap odaları çocuklar için alternatif mekânlar olarak açılıyor. Çocuklar bize, "Oda değil ev benim" diyor! Düzeni kuruyor, yönetiyor. Pek demokratik görünmese de durum bu.

Çocuklar için değişik fikirler sunan tasarımcılar, küçük-büyük demeden mekânları şenlendiriyor. İşte o mekânlardan bazılarını derledik...

Tek duvardaki öykü

Yaşı çok ufaktan başlamak üzere uzun yıllar kullanım olanağı sunabilecek yatak, pan, raf kombinasyonu ile tek bir duvar düzlemi üzerinde planlanabiliyor. Arkadaşları ağırlama olanağı da sunan tasarım, ev içinde ev oyunu sunuyor.

 

Kardeşler ve arkadaşlar
 

Kat yüksekliği elverdiği sürece ranza tasarımları son derece fonksiyonel. Ranza çözümlerinde en önemli detay ise merpenler. Hafif malzemeler yerine mobilyanın parçası olarak sunulan çözümler daha güvenli.


Duvar üzerinde her daim depolama

Değişim ve gelişime açık ürün tasarımlarından biri de duvar yüzeylerindeki depolama alanları. Yaş ilerledikçe oyuncakların yerini kitapların alabileceği, kıyafetlerin depolanabileceği çok fonksiyonlu ürünler her zaman lazım.


Geri Dön