29 / 03 / 2024

Yeni projeler İstanbul'un çehresini değiştirecek

Yeni projeler İstanbul'un çehresini değiştirecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2010-2014 döneminde hayata geçireceği projelerle kentin çehresini önemli ölçüde değiştirecek



İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve 2010-2014 döneminde hayata geçirilmesi planlanan projeler kentin çehresini değiştirecek. Beşiktaş ve Eminönü'nde trafik yeraltına alınacak, Kabataş'a martı şeklinde iskele inşa edilecek, Kadıköy'deki otobüs ve minibüs duraklarının yeri değiştirilerek rıhtım düzenlenecek, Haliç'ten taranan çamurların biriktirildiği Alibeyköy Taş Ocakları park olacak.

Beşiktaş trafiği yeraltına

Barbaros Bulvarı'ndan akan araçları Ortaköy istikametine yönlendiren köprülü kavşak yıkılacak. Araçlar eskiden Tansaş'ın bulunduğu noktadan yeraltına alınacak, yaya üst geçidinin bulunduğu noktadan çıkış yapacak. Kabataş istikametinden gelen ve Barbaros Bulvarı'nı kullanacak araçlar ile Ortaköy istikametine gidecek araçlar da yine bu noktadan yeraltına girecek. Beşiktaş, 10 bin metrekarelik meydana kavuşacak.

Beton yerine kültür merkezi

Bayrampaşa kavşağı çıkışında İston Beton Şantiyesi olarak kullanılan 10 bin metrekarelik alanda 268 araç kapasiteli otopark, 600 kişilik Kültür Merkezi projesi hazırlandı. Kültür merkezinde, tiyatro salonu, stüdyolar, 4 adet çok amaçlı salon, 1000 kişilik yemek salonu, kütüphane ve lokanta bulunacak.

Haliç'in çamurunda çiçek

Haliç'in dibinden taranan çamurların aktarıldığı 500 bin metrekarelik Alibeyköy Taş Ocakları, rekreasyon alanı olarak düzenlenecek. Dolgu çamur çökme işlemi tamamlanan alanda, çiçekler ve çeşitli bitkiler dikilecek, bisiklet ve koşu yolları, açık spor alanları, sandalla gezi yapılabilecek bir gölet, çocuk oyun alanları, restoran, kafeterya, seyir terasları oluşturulacak.

Eminönü'ne futbol sahası

Eminönü Sahili'ne 12 bin metrekarelik açık futbol sahası yapılacak. Yeni Cami ile Sarayburnu arasındaki trafik yeraltına alınarak Sirkeci sahili trafikten arındırılacak. Yeni Cami'nin yanından yeraltına girecek araçlar Sarayburnu'nda sahil yoluna çıkacak.

Kadıköy'de durak yeri değişecek

Kadıköy Vapur İskelesi-Et Balık Kurumu Arası Rehabilitasyon Projesi kapsamında rıhtımdaki minibüs durakları Haydarpaşa Garı yanındaki dolgu alanına, otobüs durakları ise eski balık satış birimlerinin olduğu alana alınacak. Boşalacak 61 bin metrekarelik rıhtım bölgesi gezinti ve dinlenme amaçlı düzenlenecek.

Kabataş'a martı iskele

KABATAŞ İskele Binaları Fikir Projesi kapsamında Üsküdar, Yalova-Adalar ve Kadıköy iskeleleri yenilenecek. Yalova-Adalar İskelesi ana konsepti ortaya koyan İstanbul'u ve Boğazı simgeleyecek bir heykel bina olarak tasarlandı. Stilize bir martı şeklinde önerilen bu binada 475 metrekarelik iki ayrı terminalden ve iki asma katta bulunan kafeterya ve idari bölümden oluşacak. Kullanım dışı saatlerde kültürel aktivitelere, sergi gibi faaliyetlere de olanak sağlandı.
Şenol COŞKUNER/Hürriyet


Geri Dön