28 / 03 / 2024

Yeni tüketici yasasına göre maketten konut satışı yasaklandı!

Yeni tüketici yasasına göre maketten konut satışı yasaklandı!

Bankaların aldığı ücretlerden konut kredilerine, paket turlardan kapıdan satışlara kadar birçok alanda yeni düzenleme getiren Tüketici Yasası çıktı. Yeni dönemde tüketici kredilerinde sigorta yaptırılmasına son verildi. Maketten satış yasaklandı...



Bankaların aldığı ücretlerden konut kredilerine, paket turlardan kapıdan satışlara kadar birçok alanda yeni düzenleme getiren Tüketici Yasası çıktı. Yeni dönemde tüketici kredilerinde sigorta yaptırılmasına son verildi. Maketten satış yasaklandı. 


YENİ Tüketici Yasası, 2 gün süren görüşmelerin ardından önceki gece TBMM'den geçti. Tüketici lehine cok önemli değişiklikler sunan yeni yasa tüketici kredilerinden araç ve konut finansmanına, paket turlardan reklam ve promosyona, kapıdan satışlardan taklit ürünlere kadar birçok alanda yeni düzenleme getiriyor. Yeni yasayla ilgili açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcl "Düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle ülkemizdeki 76 milyon tüketici, dünyanın gelişmiş diğer ülkelerindeki tüketicilerin sahip olduğu haklara, hatta bazı alanlarda daha ileri düzeyde haklara sahip olacak" dedi. İste yeni yasadaki bazı önemli düzenlemeler: KART AİDATINA VE BİLEŞİK FAİZE SON >> Tüketicilerin bilgilendirilmesi esas alınarak; birçok alanda tüketicilerin sözlesme imzalanmadan önce bilgilendirilmesi zorunlu tutuldu. Küçük puntolarla ve karmaşık olarak düzenlenen sözleşmelere son verildi. 

>> Tüketiciden haksız olarak talep edilen ücret, masraf ve komisyonların alınmasının önüne geçildi. Ayrıca bankalara aidatsız kart çıkarma zorunluluğu geldi. Bankaların aldığı aidat ve ücretler ise BDDK tarafından belirlenecek. 

>> Temerrüt hali de dâhil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmasına son verildi. 

>> Tüketici kredisi ve konut finansmanı (mortgage) sözleşmelerinde, tüketicinin isteği dışında sigorta yaptırılması uygulamasına son verildi. 

>> Bankaların tüketici kredilerinde erken ödeme tazminatı kalktı. Konut kredisi çeken tüketicilerin erken ödeme tazminatı ise mevcut durumdaki gibi yüzde 2 olacak. Ancak kalan vadesi 36 ayı asmayan kredilerde erken ödenen tutar yüzde l'i gecemeyecek. 

>> İnşaat firmalarının inşaat ruhsatı almadan 'maketten satış' olarak da bilinen on ödemeli konut satışı yapması yeni yasayla yasaklandı. 

>> Ev sahibi olmak isteyen tüketicilerin yasayabileceği mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla bina tamamlama sigortası zorunlu hale getirildi. 

^ Mağduriyetlerin en cok yaşandığı 'kapıdan satışlarda' tüketicilerin hakları genişletildi. Kapıdan satıs yapacakların Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan izin alması zorunlu hale getirildi. 

^ Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi tüm aboneliklerde tüketiciler, istediği zaman abonelik sözlesmesini feshetme hakkına sahip oldu. 

>> Gerçeği yansıtmayan indirimli satıs kampanyaları yasaklandı. Gazetelerin promosyanlarına sınırlama geldi. 

>> Halk arasında 'saadet zinciri' veya 'cok katmanlı satışlar' olarak bilinen; gerçekçi olmayan para veya malvarlığı kazanma ümidi vererek, birçok tüketicinin mağdur olmasına neden olan 'piramit satıs sistemleri' yasaklandı. 

^ Mevcut kanunda 7 gün olan cayma hakkı süreleri yeni yasayla arttı. İşyeri dışında (kapıdan) yapılan satıslarda ve mesafeli satışlarda 7 gün, devre tatil sözleşmelerinde ise 10 gün olan cayma süreleri 14 güne çıktı. 

UMUT TACİRLERİNE 3 YIL HAPİS YENİ yasayla birlikte tüketici haklarını ihlal edenlere uygulanacak idari para cezaları caydırıcı, orantılı ve belirli olması ilkeleri göz önünde bulundurularak yeniden düzenlendi. 

Kanundaki hükümlere aykırı davrananlara 200 bin liraya kadar ceza uygulanacak. Denetim ve gözetim görevlerinin yerine getirilmesini engelleyen kisi, bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. 

YİYECEK TAKLİDİ ÜRÜNLERE YASAK GIDA ürünü olmamalarına rağmen, sahip oldukları sekil, koku, renk, görünüm, ambalaj, etiket, hacim veya boyutları nedeniyle olduklarından farklı görünen ve bu nedenle özellikle cocuklar tarafından, gıda ürünleriyle karıştırılarak ağza alınması, emilmesi ya da yutulması halinde boğulma ve zehirlenmeye yol acacak ürünlerin üretilmesi, pazarlanması, ithalatı ve ihracatı yasak olacak. 

Tüketiciler, uğradıkları maddi ve manevi zararlar nedeniyle dava açma hakları saklı olacak. 

ORTULU REKLAMA YASAK GELDİ TÜKETİCİYİ aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suc islemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaslıları, cocukları ve engellileri istismar edici ticari reklam yapılması yasaklandı. 

Örtülü reklam yasaklandı. Yapılacak ikincil düzenlemelerle birlikte dünya uygulamalarında olduğu gibi marka ismi vererek karşılaştırmalı reklam yapılmasına imkan tanınacak. 


Hamza Erdoğan/ Hürriyet Gazetesi 


Geri Dön