19 / 04 / 2024

Yeniden yükselen kerpiç lüks binalara da girdi!

Yeniden yükselen kerpiç lüks binalara da girdi!

Toprağın alçı ve kireç ile karıştırılarak elde edilen yeni nesil kerpiç malzemesi, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kullanım alanı bulmaya başladı. Özellikle çiftlik evleri ve villa tarzı yapılar için uygun bir yapı malzemesi olan kerpiç, doğal iklimlendirme özelliklerinden dolayı da tercih ediliyo



Prof. Dr. Bilge Işık, kerpiç yapıların betonarme yapılara göre daha sağlıklı olduğunu belirterek, “Kerpiç tekniği mimarlık ve mühendislik fakültelerinde öğretilmeli” dedi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimari Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Bilge Işık, kerpiç yapıların betorname yapılara göre daha dayanaklı olduğunu ifade etti. Işık, kerpiç yapı tekniğinin mimarlık ve mühendislik fakülteleri müfradatına alınmasını talep etti. Milliyet'ten Gülden Çoktan'ın haberine göre; kerpicin modern mimaride kullanımının yaygınlaştırılmasının, sürdürülebilir bir çevre için önemine dikkat çekmek amacıyla 5 - 7 Eylül’de Kerpiç Network tarafından Muğla Köyceğiz’de “7. Uluslararası Kerpiç Konferansı” düzenlendi.

Yeniden yükselen kerpiç lüks binalara da girdi!

Ekolojik binalar

Çok sayıda akademisyen, yapı endüstrisi uzmanı, mimar ve mühendisin katıldığı konferansta, kerpiç kullanımına ilişkin araştırma ve deneyimler paylaşıldı. Bilge Işık, Türkiye’nin sürdürülebilir mimari için çağdaş yapı teknikleri ile alçı katkılı kerpiç yapılarla, depreme dayanıklı ekolojik binalar inşa etmesi gerektiğini ifade etti. 

Doğa dostu bir malzeme

Kerpicin mekanik ve fiziksel özellikleriyle insan ve çevre sağlığını koruyan bir malzeme olduğunu söyleyen Işık, kerpiç hamurunun gözenekli yapısı sebebiyle havadaki nemi bünyesine alarak iç mekânın nemini dengede tuttuğunu ve doğal iklimlendirme ile insan sağlığı açısından yararlı olduğunu ifade etti.

Depreme dayanıklı

Kerpicin dayanıklı olmadığı yönünde kamuoyunda yanlış bir algının olduğunu ifade eden Bilge Işık, alçı katkılı kerpiç yapıların depreme dayanıklı olduğunun birçok araştırmayla kanıtlandığını söyledi. Işık, doğru mühendislik ilkelerine göre üretildiğinde kerpiç yapının depreme karşı betonarme yapılara göre daha dayanıklı olduğunu iddia etti.

Usta yetişmiyor

Kerpicin dünya tarihinde en çok kullanılan yapı malzemesi olduğunu belirten Prof. Dr. Bilge Işık, halen dünya nüfusunun yüzde 30 ila 50’sinin kerpiç evlerde yaşadığına dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı; "Günümüzde kerpiç yapı bilgileri, mimarlık ve inşaat mühendisliği eğitimlerinden uzaklaştı. Bunun da etkisiyle kerpiç yapı dünyasında uzmanlar ve ustalar yetişmediği için bir yandan kültür mirası olarak yok olmakta, diğer yandan insan ve çevre sağlığında ciddi kayıplar yaşanmaktadır. Sürdürülebilir dünya ve yaşanılabilir bir çevre için doğal bir yapı malzemesi olan kerpicin yeniden mimarlık ve inşaat mühendisliği eğitimine girmesi şart"


Geri Dön