18 / 04 / 2024

Yenikapı Müzesi 2019’da açılacak!

Yenikapı Müzesi 2019’da açılacak!

İstanbul’un tarihini değiştiren eserlerin bir müzede toplanarak sergilenmesi için çalışmalar başladı.İstanbul’daki Yenikapı kazılarında bulunan 37 tarihi gemi kalıntısının ve diğer tarihi eserlerin sergileneceği Yenikapı Müzesi, 2019’da açılacak.



İstanbul arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’nün sorumluluğunda sürdürülen kazıların tamamlanmasının ardından İstanbul’un tarihini değiştiren eserlerin bir müzede toplanarak sergilenmesi için çalışmalar başladı. İstanbul Üniversitesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, Türk bilim insanları kadar pek çok ülkeden bilim insanının müzeyi heyecanla beklediğini belirtti. 


İstanbul’un dünyanın en zengin gemi batığı koleksiyonuna sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, yılda yaklaşık 1 milyon 200 bin ziyaretçinin gezdiği İsveç’in başkenti Stockholm’deki Vasa Müzesi’yle, kurulması planlanan Yenikapı Müzesi’ni karşılaştırdıklarını söyledi.


‘Yankı uyandıracak’

Kocabaş, “Dünyanın her yerinden ziyaretçi çeken ve Stockholm’e büyük turist geliri kazandıran Vasa Müzesi bir gemi gibi tasarlanmış. Metro ve  Marmaray  istasyonlarının bulunduğu noktada kurulacak müze, batıkların korunması için Vasa Müzesi’ndeki gibi iklimlendirme sistemine sahip olacak. Müze, İstanbul’un geçmişine ışık tutarken dünya çapında yankı uyandıracak” dedi.  


İstanbul’un Yenikapı semtinde 2005-2013 arasında sürdürülen kazılarda elde edilen tarihi eserler ve gemi batıkları dünyanın dikkatini çekmişti. Bilim insanları İstanbul’un tarihini değiştirecek kalıntılara ulaşırken günümüzden 8 bin 500 yıl öncesine ait eserler, Grek, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerini anlatıyordu. Toprağın altından elde edilen 37 gemi kalıntısı ise dünyanın en zengin batık topluluğunu oluşturdu. 


Milliyet 


Geri Dön