23 / 04 / 2024

Yenilenme ve canlanma olan kentler ön plana çıkıyor!

Yenilenme ve canlanma olan kentler ön plana çıkıyor!

Akın Kazançoğlu, "Mekan değiştiği gibi kentsel yaşamda kalite de artmalıdır"



İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkan Vekili ve Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Yerleşimleri Üyesi Akın Kazançoğlu, dünyada artık kentlerin yenilenme ve canlanmayla ön plana çıktıklarını bildirdi.

Kazançoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "kentsel dönüşümün" son yıllarda sıkça duyulan bir kavram olduğunu, 21. yüzyılda kentlere alışılmışın dışında yeni roller yüklendiğini belirtti.

Kazançoğlu, 2000´li yıllarda kentsel mekanlarda önemli değişiklikler görülmeye başlandığını, dünyadaki kentlerin bir tür yarış içine girdiğini, yenilenme ve canlanma olan kentlerin ön plana çıktığını savundu. Kentte planlama ve projelendirme ilişkileri aşamasında yeni mimari projelerin yaşama geçirilmeye başlandığını hatırlatan Kazançoğlu, şu bilgiyi verdi:

"Kent yenileme projelerine bakıldığında, Avrupa´da Barcelona ve Hamburg örnekleri öne çıkıyor. Barcelona ve Hamburg, 100 yıldır sırtını döndüğü liman bölgesine kucak açıp, ölü kent merkezlerini canlandırdı. İzmir´de de buna paralel olarak, örneğin yeni kent merkezi projesiyle bir an önce kucaklaşarak, kentsel dönüşüm projelerini uygulamak zorundayız. Burada kamusal açık alanlar da yaratılarak, İzmirlilerin kullanımına açılmalıdır. Havagazı Fabrikası ve Reji projeleri örneği gibi. Bu alanda işlevini yitirmiş depo ve fabrika alanlarının yeni işlevlere uygun iş yeri, büro, konut, kültür, eğlence, turizm ve ticari işlevleri kapsayan ekonomik aktivite alanları kazandırılmalıdır. Buradaki uygulamalarla ülkemizin ve İzmir´in başarılı mimarlarıyla dünya çapındaki yıldız mimarlar bir araya getirilerek yarışılan projeler üretilmelidir." Kazançoğlu, yeni kentsel projelerin arka planlarının çok güçlü bir sosyal dokuyu da öne çıkarabileceğini söyledi. Bu yenileme çalışmaları sırasında hedefin, orada yaşayanların problemlerini çözecek fırsatları yaratmak ve kentin geleceğinde ekonomik gelişmenin kentliye yansıtılması olması gerektiğini anlatan Kazançoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mekan değiştiği gibi kentsel yaşamda kalite de artmalıdır. Kenti sağlıklılaştırma yanında, dokuya ruhunu ve kimliğini veren sosyal çevre, yeni oluşumlarda dışlanmamalıdır. Dönüşüm alanları, global dünyanın yeni yarış alanları olmalıdır. Biz de  İzmir  olarak gelişen dünyada geride kalmamak ve Barcelona, Hamburg örnekleri gibi anılmak ve onlarla yarışmak istiyorsak, kaliteli, kullanışlı, insanca, paylaşmacı, korumacı ve çevre dostu yerleşimleri yaratmak konusunda birlikte hareket etmek zorundayız. İzmirliler olarak tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte tüm yeteneklerimizi ortaya koymak birbirimizi engellememek zorundayız. Bu yarışta öne geçen kentler sadece kentlerine nitelikli yaşam alanları kazandırmayacak, aynı zamanda ekonomik alanda da kalkınmasını sağlayacaktır."
AA

Geri Dön