26 / 04 / 2024

Yerli ‘Beyaz Saray’ın hukukla imtihanı!

Yerli ‘Beyaz Saray’ın hukukla imtihanı!

Meslek odaları, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) alanında inşaatı süren ve yeni Cumhurbaşkanlığı binası olarak kullanılacağı açıklanan binanın bulunduğu alanın kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesini mahkemeye taşıdı.



Ankara 11. İdare Mahkemesi, AOÇ alanında inşaatı süren yeni binanın tarihi SİT statüsünün değiştirilmesi kararını iptal etmişti. Ancak mahkemenin kararına rağmen Söğütözü’ndeki inşaat tüm hızıyla sürerken, Danıştay’dan da iki farklı karar çıktı. 


Danıştay 6. Daire, binanın bulunduğu alanın kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi ile ilgili olarak meslek odalarının yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Danıştay 6. Daire, kentsel dönüşüm kararının, hukuka, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olmadığını gerekçe gösterdi. 


Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ise Danıştay 6. Daire’nin verdiği ret kararını kaldırdı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 17 üyesinden 9’u red kararının hatalı olduğu yönünde oy kullandı. 


Danıştay 6. Daire’nin yeniden görüşeceği bina için meslek odalarının tekrar itiraz hakkı bulunuyor. Mimarlar Odası, bina için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını da kullandı.


Konuyla ilgili bugüne kadar 27 dava açan meslek odaları, ruhsat iptali için de dava açmaya hazırlanıyor. 3 bin işçi, 3 vardiya halinde çalışarak sivil toplum örgütlerinin mühürlenmesini istedikleri binanın yüzde 90’ını tamamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Güçleri yetiyorsa yıksınlar” dediği binanın bu ay sonunda bitirilmesi planlanıyor.


Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Üst üste verilen mahkeme kararları ile binanın çemberi daralıyor. Bina hukuksuz ve Kaçak yapıdır. O binada oturma ısrarı anlamsız. Orası Cumhurbaşkanlığı binası olarak kullanılamaz” dedi.


Evin Demirtaş / Milliyet




Geri Dön