28 / 03 / 2024

Yeşil dönüşümün kazancı yıllık yaklaşık 8-15 milyar dolar olacak!

Yeşil dönüşümün kazancı yıllık yaklaşık 8-15 milyar dolar olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tamamlandığında dünyadaki şehirler ile mukayese edilebilecek nitelikteki Kayabaşı projesine ve proje kapsamında yapılacak ekolojik yerleşim alanlarına dikkat çekti




 

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tamamlandığında dünyadaki şehirler ile mukayese edilebilecek nitelikteki Kayabaşı projesine ve proje kapsamında yapılacak ekolojik yerleşim alanlarına dikkat çekti.

 

Swissotel’de başlayan 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ne konuşmacı olarak katılan Bakan Bayraktar, Türkiye’nin dünyada yükselen itibarı ve yaşanan olumlu gelişmelere karşın;kötü durumdaki yapı stoku, enerji verimliliği olmayan konutlar, altyapı yetersizlikleri gibi sorunlardan dolayı daha yapılması gereken çok iş olduğunu belirtti.

 

Yeni şehirde ekolojik alanlar olacak

 

Geçtiğimiz günlerde açıklanan İstanbul’daki iki yeni şehir projelerininözel bir atmosferi olacağından söz eden Erdoğan Bayraktar,3. havalimanını da kapsayarak Kemerburgaz'dan başlayıp Başakşehir'i, Kayabaşı'nı içine alan ve Küçükçekmece'ye kadar uzanan bu yeni şehirde ekolojik yerleşim alanları kurulacağını söyledi.

 

1.5 milyon nüfusu barındıracak bu şehrin ekolojik yerleşim alanlarındasadece bisikletlerin ve elektrikli arabaların girebileceği bölgeler yapılacağından bahseden Erdoğan Bayraktar, “Çiçek bahçeleri yapacağız, donanımlı göletler yapacağız. Bu çalışmalarımız, dünya çapında iddialı olacak ve İstanbul'un da marka değerini arttıracak” dedi.

 

“Yeşil dönüşümün kazancı yıllık yaklaşık 8-15 milyar dolar olacak.”

 

Yeni ruhsat alan binalarda mutlaka Enerji Tasarruf Belgesi alma zorunluluğundan bahseden Erdoğan Bayraktar “2011 başında üretilen binalar da Çevre İl Müdürlükleri’ne başvurup bu sertifikayı alabilirler” dedi.

 

20 yıl içinde enerjiye harcanan paranın 55-70 milyar dolar arasındadeğiştiğinin altını çizen Bayraktar, yüzde 30-40 arasında enerji tasarrufu sağlanacak binaların tamamı enerji tasarruflu olursa, yaklaşık 8-15 milyar dolar arasıyıllık kazanç sağlanacağını vurguladı.

 

Güneş enerjisi sistemleri şart koşulacak

 

Yaklaşık 14 milyon konutun elden geçmesi, bunların 6,5 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini yineleyen Erdoğan Bayraktar, “Gayemiz sadece binaları yenilemek değildir. Önümüzdeki dönemde, ülkemizin gelişme ve ilerleme sürecinin grafiğini yükseltecek en önemli çalışma; dönüşüm seferberliğimiz olacak” diyerek yeni binalarda rüzgâr ve güneş enerjisiyle yağmur suyundan istifade edilmesinin dönüşüm çalışmalarında büyük ölçüde şart koşacağını sözlerine ekledi.

 

“Hedefimiz kişi başına 18 metre yeşil alan”

 

Dünya standartlarında kişi başına; 8, 10, 12 metrekare yeşil alan düştüğünün altını çizen Erdoğan Bayraktar, “Dönüşüm çalışmalarımızda; yeni binalar için dünya standartlarının üzerinde, kişi başına 18 metrekare yeşil alan hedefliyoruz” diye konuştu.

 

Maketten satış Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sorumluluğunda

 

Yaklaşık 1 yıl önce İmar Yönetmeliği’nin değişmesi sonucu devam eden inşaat projelerinin sıkıntılı bir hale gelmesi ile oluşan Esenyurt’taki konut mağduriyeti ile ilgili bir soruya yanıt veren Erdoğan Bayraktar, “Maketten konut satışı konusu Gümrük ve TicaretBakanlığı’nın sorumluluğunda ilerliyor” yanıtını verdi.

 

“İzmir’e yatırım yapmak gerekiyor.”

 

Müteahhitlik firmalarının İzmir, Bursa, Diyarbakır gibi gelişmekte olan şehirlere yatırım yapılması gerektiğini dile getiren Bakan Bayraktar, yenilenecek 6,5 milyon konutun büyük bölümünün yeşil bina tarzında tasarlanacağını söyledi.



Geri Dön