26 / 04 / 2024

Yılın ilk 10 ayında 1 milyon 66 bin konut satıldı!

Yılın ilk 10 ayında 1 milyon 66 bin konut satıldı!

Kredi faizlerindeki düşüş ve gayrimenkul şirketlerinin kampanya atağı işe yaradı. Yılın ilk 10 ayında 1 milyon 66 bin konut satıldı.



GEÇTİĞİMİZ ay Türkiye genelinde 130 bin 274 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 19.6, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 25.1 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre ekim ayında kredili satışlar tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Krediyle satış ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71.8 artarak 48 bin 110’a çıktı. TÜİK 2014’ten bu yana kredili satış oranını aylık açıklıyor ve o tarihten bu yana kredili konut satışı ilk kez 48 bini gördü.


KAMPANYA VE FAİZ ETKİSİ


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile konut kredisi faizlerinin düşmesi, alım için bekleyenleri harekete geçirdi. Emlak Konut GYO ve GYODER öncülüğünde başlatılan tarihi kampanyada konut satışlarını tetikledi. Kampanya ile faizin yüzde 0.70’e düşmesi ve bankaların konut kredi faizlerini 5 yıllık vadede yüzde 0.90’a indirmesi bekle gör durumdaki alıcı ve yatırımcıyı satış ofislerine çekti. Konut kredisinde banka payının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılması krediyle ev alacaklar için avantaj sağladı.


EKİMDE ATAK BAŞLADI



2016 boyunca geçen yılın gerisinde seyreden satışlar, bu yıl ilk kez ekim ayında geçen yılın önüne geçti. Bir önceki yıl 1 milyon 40 bin seviyesinde olan 10 aylık satış, bu yıl 1 milyon 66 bine yükseldi. Yaşanan tüm siyasi ve ekonomik sorunlara rağmen konut alıcının frene basmadığını belirten sektör temsilcileri, “Geçen yıl 1 milyon 289 bin 320 ev satıldı. Yılın bitmesine 2 ay kaldı ve 223 bin ev satılırsa geçen yıl yakalanacak. 2015’i aşacağımızı öngörüyoruz” diyor.  İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Hem faiz oranlarının düşmesi hem de konutta kredi kullanım oranının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılması özelde ipotekli satışları genelde ise toplam satışı ciddi şekilde artırdı. Para reel piyasaya aktı. İnşaat sektöründe 2 milyon kişi çalışıyor ve sektör 200 alt sektörü etkiliyor. Artış, bu açıdan da çok önemli” dedi. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da, “Talep hep var, erişilebilir olunca alıcı harekete geçti. Satışlar vatandaşın ülkeye duyduğu güveni gösteriyor. 2015 rekorunu da geçer bu yıl 1 milyon 325 bin civarı ev satarız” dedi.


BİRİNCİ EL SATIŞ ARTIYOR


TÜRKİYE genelinde ilk defa satılan konut sayısı, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22 artarak 61 bin 677 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 47.3 olarak belirlendi. İlk satışlarda İstanbul, 9 bin 996 konut satışıyla en yüksek paya sahip olurken, İstanbul’u 6 bin 318 konut satışıyla  Ankara  ve 3 bin 219 konut satışıyla  İzmir  izledi. İkinci el konut satışları da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.1 artış göstererek 68 bin 597 olarak gerçekleşti. İkinci el konut satışlarında da İstanbul 11 bin 98 konut satışı ve yüzde 16.2 payla ilk sıraya yerleşti. Yabancıya konut satışı ise  Ekim’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30 azalarak 1.566 oldu. 


Hürriyet / Gülistan ALAGÖZ


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı




Ekimde konut satışları 130 bini aştı. Yüzde 1’in altına düşen kredi faizleriyle birlikte ipotekli satışlar adeta patladı. Yıllık rekora kesin gözüyle bakılıyor


Yüzde 1’in altına inen konut kredisindeki faiz oranları, ipotekli satışlar olarak bilinen konut kredili satışlarda tüm zamanların rekorunu getirdi. Nisan 2015’de 46 binle en yüksek seviyesine ulaşan kredili satışlar, ekimde, geçen yıla göre yüzde 72 artışa imza atarak 48 bini aştı. 130 bin 274’lik toplam satış rakamı ise son yılların en iddialı ekimlerinden birine işaret etti. TÜİK’in açıkladığı bu satış, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.1 artışı gösteriyor. Yüzde 1 oranını ‘psikolojik sınır’ kabul eden vatandaş, yüksek faiz yüzünden ötelediği konut alımına yeniden sarılmış oldu. 3 ay önce yüzde 1.20’yi gören 120 ay vadeli faizler, şimdilerde 0.90’a indi. 


‘Alıcının güveni tam’


Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 120 ayda 0.70 faiz oranı gibi avantajlar barındıran konutta ‘tarihi kampanya’nın bu rakamda nemli etkisinin olduğunu söyledi. Ekimde 900 milyon lira parasal değeri olan 864 bağımsız birim satışı yaptıklarını belirten Kurum, “Geçtiğimiz günlerde satışa sunduğumuz Gebze projesinde 1.850 konuta 2.5 kat başvuru geldi. Böyle olağanüstü bir dönem yaşayan ülkemize vatandaşın güveni tam. dolardaki yükselişten dolayı bir durağanlık yaşansa da, konut satışlarını yeni bir hareketlenme bekliyor” dedi.


‘Talep var, erişim yok’


‘Talep var ancak erişimle ilgili problemler vardı’ diyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, kampanyalar ve düşen faizlerin konutu erişilebilir hale getirdiğini söyledi. Ağaoğlu, şöyle devam etti: “Türk insanında bir şey var: ‘Dünyada mekan ahrette iman’ diye. Piyasanın dalgalı olduğu dönemde en istikrarlı yatırım gayrimenkuldür. İnsanlar kendini güvende hissetmek için alıma yöneliyor. Talep sınırsız, balon malon yok. Ama alım gücü sınırlıydı. Kredi faizleri aşağı geldi alım gücü tetiklenmiş oldu. Asıl ihtiyacı olan kesim almaya başladı.”


‘Getirisi yüksek’


Sur Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, projelerine tam gaz devam ettiklerine vurgu yaparak, “Demek ki bu moral ve yatırım ortamının huzuru tüm Türkiye’ye yayılmış. Canlı olan talep bu ortam sağlanınca alışverişe döndü. Türkiye olarak kendimize güveni devam ettirmeliyiz. Dolar kuru indi, çıktı diye uğraşmamalıyız. Gayrimenkulün prim potansiyeli her zaman daha fazla” dedi. 


‘Yabancıya teşvik gazı’


Yabancılara yapılan konut satışı ekimde yüzde 30 azalarak 1.566 oldu. Buradı Irak öne çıktı. Murat Kurum, yabancıya oturma izni veya geçici vatandaşlık gibi kanuni düzenlemeler ve teşviklerle birlikte satışların yıllık 3.5-4 milyar bandından hızla artarak 10 milyarı bulacağını kaydetti. Kurum, “Türkiye çok güvenli bir liman. Ortadoğu, Azerbaycan, yakın Avrupa herkes Türkiye’nin geleceğine inanıyor. Ciddi manada oturumla ilgili talepler olacaktır. Bunu iyi yönetmek lazım” dedi.


Milliyet



Haber Sabah'ta şöyle yer aldı


Kredi faizlerinin düşürülmesi, konutta satışları hızlandırdı. Ekimde 130 bin 274 adet ile son 10 ayın en yüksek rakamına ulaşıldı. Kredili satışlar yüzde 71.8 artarak tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı

Bankaların kredi faizlerini yüzde 0.85'e kadar çekmesi, ekim ayında konut satışlarını adeta patlattı. Türkiye İstatistik Kurumu'nca açıklanan rakamlara göre ekimde konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25.1, eylüle göre ise yüzde 19.6 artarak 130 bin 274'e çıktı. Ekimde aylık bazda bu yılın en yüksek satış rakamına ulaşılırken, ipotekli konut satışları ise, faizdeki düşüşün etkisiyle yüzde 71.8 artarak 48 bin 110 ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Yılın ilk 10 ayında satılan konut sayısı ise, küresel ekonomideki belirsizlikler ve jepolitik risklere rağmen, geçen yıla göre yüzde 2.5 artarak 1 milyon 66 bine ulaştı.


VATANDAŞ HAREKETE GEÇTİ

Gayrimenkul temsilcilerine göre 2015'in 1 milyon 285 binlik konut satış rekoru bu yıl aşılacak. İnşaat sektörünün seferberliğinde başlatılan tarihi kampanyanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla bankaların faizleri indirmesi, hükümetin yeni düzenlemeleriyle konut kredisinde banka payının yüzde 75'ten 80'e çıkarılması konut alımını erteleyen vatandaşı harekete geçirdi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 36.9'ya çıktı.


YABANCI GERİ DÖNÜYOR

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından temmuzda bin 44 adede gerileyen yabancıya konut satışı da son 3 ayda yönünü yukarı çevirdi. Ağustos ayında bin 512, eylülde bin 276 adet olan yabancıya konut satışı, ekimde bir önceki aya göre yüzde 22.7 artarak bin 566'ya ulaştı. Ekim ayında Iraklılara gerçekleştirilen 257 adetlik konut satışı, toplam satışların yüzde 16'sını oluşturuyor.


ENDİŞE GİTTİ SATIŞ ARTTI

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, tüm olumsuzluklara rağmen konut alıcısının endişelerinin geride kaldığını ve ülkeye duyulan güvenin pekiştiğini dile getirdi. Bu yıl konut satışında rekor beklediklerini dile getiren Elmas, "Yılı 1 milyon 350 binlik rekor satışla kapatırız. Faiz indiriminin ne kadar doğru bir hamle olduğunu herkes gördü. Vatandaşımız dolara bakmasın, konut uzun vadede dolardan iyi kazandırır" dedi.


VATANDAŞ İSTİKRARI GÖRÜYOR

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, insanların ev alma isteğinin harekete geçtiğini söyledi. Durbakayım, vatandaşların siyasi istikrarın ekonomik istikrara da yansıyacağına inandığını kaydederek, "Hükümetin ekonomide aktif olduğu görülüyor" dedi.


Sabah


Geri Dön