29 / 03 / 2024

Yılın ilk çeyreğinde Antalya'da konut satışları arttı!

Yılın ilk çeyreğinde Antalya'da konut satışları arttı!

Antalya'da geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde 12 bin 800 konut satılırken, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 28 artış ile 17 bin 798 konut satışı gerçekleşti.



Antalya Ticaret  ve Sanayi Odası (ATSO)  İnşaat Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Hasan Tunç, bu yıl Nisan ayında Türkiye'de konut satışlarında geçtiğimiz senenin aynı ayına oranla yüzde 55,5, ipotekli konut satışlarının da yüzde 23,9 düştüğünü açıkladı. 

Yılın ilk çeyreğinde Antalya da konut satışları arttı! 

Dünya Gazetesi'nden Fikri Cinokur'un haberine göre; konut satışları içinde ipotekli satış payının yüzde 39,9 gerçekleştiğini ifade eden Tunç, ''Türkiye'de 2020 Ocak-Nisan döneminde ipotekli konut satışları geçen yılın  aynı dönemine göre yüzde 141,4 artarak 146 bin 387'ye ulaştı. İpotekli konut satışlarının artmasında banka kredi faizlerinin düşmesi ve bankaların konut kredisine kolaylıklar tanıması etkili oldu'' diye konuştu. 

Antalya'da konut satışları arttı

Türkiye'de yabancılara konut satışlarının bir önceki yılın nisan ayına göre yüzde 78,8 düşüş gösterdiğinden bahseden Hasan Tunç, milliyetlerine göre konut alan yabancılar arasında İranlıların ilk sırada olduğunu açıkladı. 

Nisan ayında İran vatandaşlarının 157,  Iraklıların 103, Rus vatandaşlarının 61, Afganlıların 54, Çinlilerin ise 40 konut satın aldığından bahseden Tunç, Antalya'da yılın ilk çeyreğinde toplam konut satışlarının yüzde 28 yükseldiğini açıkladı. Hasan Tunç, şunları söyledi:

''Antalya'da 2019'un ilk çeyreğinde 12 bin 800 konut satılırken 2020’nin ilk çeyreğinde yüzde 28 artış ile 17 bin 798 konut satıldı. Bunda banka kredi faizlerinin düşmesi ve yabancılara 250 bin dolarlık alımlarda vatandaşlık hakkı verilmesi etkili oldu. ''

Koronavirüs satışları düşürdü

Antalya’nın da salgından olumsuz yönde etkilendiğini ve nisan ayında konut satışlarında çok ciddi bir düşüş yaşandığından bahseden Tunç, şu ifadeleri kullandı:

''Antalya’da 2019 Nisan ayında 4 bin 651, 2020 Nisan ayında bin 835 konut satılarak yüzde 60.54 azaldı.  Düşüşte 11 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü’nün COVID-19 hastalığını pandemi ilan etmesi, 31 büyük şehirde kısmi sokağa çıkma yasağı konulması, tapu dairelerinin kısıtlı çalışma sistemine geçmesi ve Türk Lirası'nın döviz karşısında değer kaybetmesi  etkili oldu.''

Konut fiyatları daha da artacak

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, inşaat sektörünün 2019 tarihinden beri sıkıntıda olduğunu, koronavirüs salgınıyla daha da kötü bir duruma geldiğinden bahsetti.

Malzeme fiyatlarının sürekli arttığından bahseden Sert, koronavirüsün ardından inşaat ve konut satış fiyatlarının daha da artacağından bahsetti. Sert, şu açıklamalarda bulundu:

''İnsanlar inşaat sektörüne yatırım yapmak istemiyor. Yapı denetimler ile ilgili sorunlarımız büyüyor. 'Yapı Sahipleri İle Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmesi İmzalayacak Yapı Denetim Kuruluşlarının Elektronik Ortamda Belirlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslara Dair Tebliğ' ile elektronik ortamda bir havuz oluşturuldu. Ancak söz konusu havuz sistemi sıkıntılı süreç yaratıyor. Otopark yönetmeliği 1 yıl daha  uzatılmalı. Antalya bölgesinde hafriyat sorunu çözülmeli'.'

2020'nin ilk çeyreğinde 341 bin 38 konut satıldı!


Geri Dön