16 / 04 / 2024

Yönetici iş kadınları misafirlerini artık evlerinde ağırlıyor!

Yönetici iş kadınları misafirlerini artık evlerinde ağırlıyor!

Şirketlerin yabancı ortakları arttıkça, evinde yemek daveti verenler de artıyor. Mönü nasıl hazırlanır Sofrada neler olmalı Misafirlerini eksiksiz ağırlamak isteyenler, sofra hazırlama eğitimi alıyor



Üst düzey bir iş kadınısınız, yabancı iş ortaklarınızı evinize yemeğe davet etmek istiyorsunuz. Ya da eşiniz, hiç tanımadığınız patronunun hafta sonunda yemeğe geleceğini söyledi. Kalabalık bir grup olacaksınız ve belki de siz bu kadar ciddi bir yemek davetini, ev ortamında ilk kez vereceksiniz. İşe nereden başlamanız gerekir Nasıl bir mönü hazırlamalısınız Çatal bıçak sıralaması nasıl yapılır Sofrada neler bulunmalıdır Zevkinizi, misafirperverliğinizi yansıtacak, unutulmayacak bir sofra hazırlamanız, zor değil. Yeter ki bir uzmanını bulun ve işin kolayına kaçmadan, her şeyi en başından öğrenmeye açık olun. Çünkü başarılı iş kadınları ya da 20 yıllık evli olanlar bile hiç komplekse kapılmadan sofra adabı hakkında eğitim alıyor.

ESKİ ALIŞKANLIKLARA DÖNÜLÜYOR
10 yıldan uzun bir süredir düğün, kurumsal etkinlikler hazırlayan Mayla Organizasyon'un kurucusu Hümay Coşgun, bu tarz yemek davetleri için kadınların imdadına yetişen isimlerden biri. İngiltere'de iktisat eğitimi aldığı yıllarda sofra ve çiçek dizaynı kurslarına da katılan Coşgun, kariyerini özel şirketlerde sürdürürken, oğlunun doğumundan sonra iş hayatına ara verir. Çalışma hayatına döndüğü 2000'de kendi şirketini kurarak, önemli organizasyonlara imza atan Coşgun, son yıllarda iş ortaklarını evlerinde ağırlamak isteyen iş adamı ve kadınlarının arttığını söylüyor: "Yabancıların Türkiye'de yatırımlarını arttırmasıyla evlerde yemek davetleri de önem kazandı. Çünkü yabancılar için iş yapacakları kişiler tarafından evlerine davet edilmeleri çok anlamlı. Annelerimizin zamanında ev davetlerine çok önem verilirdi. Zamanla hayat şartları, hızlı yaşam koşulları nedeniyle azaldı. Son yıllarda evin dışında çok yemek yeniliyor. Ama yavaş yavaş şartlar değişiyor. İş hayatında da yakın ilişkiler kurmak, yeniden önem kazanıyor. Bu da bir kültür; hayatta bazı şeylere önem vermeliyiz ve sofra hazırlama konusuda bunlardan biri."

SOFRA SADE OLMALI
"Ev davetlerinde çok abartılı olmak gerekmez. Bir mumluk ve içinde çiçek olan tek bir çanak dışında sofralar olabildiğince sade olmalı. Çok dolu masayı sevmiyorum. Sade bir masa daha temiz bir intiba bırakıyor. Çiçeğin de taze ve suyunun temiz olmasına dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde koku açısından hoş durmaz. Benim sofrada en sevdiğim çiçek ise papatya."

ORTADO ĞULULARA ET, AKDENİ ZLİLERE BALIK
Hümay Coşgun, eğitime gelen kadınların ilk sorusunun "Nasıl bir mönü hazırlamalıyım" olduğunu söylüyor: "Önce mönünüzü belirleyin. Düğün organizasyonlarının yemek tadımlarında bulunduğum için evlerinde davet vereceklere mönü konusunda da önerilerde bulunuyorum. Kaşık kullanacak mısınız Masada kase bulunacak mı Eskiden daha geniş çorba kaseleri vardı. Artık küçük kaseler kullanılıyor. Porsiyonlar küçüldü. Mönü de sırasıyla çorba, zeytinyağlı, balık ya da et olur, tatlıyla sonlanır. Eğer konuğunuz bir Akdeniz ülkesinden geliyorsa, bir Türk zeytinyağlısıyla başlayıp, üzerine balık servis edilebilir. Ortadoğulular, kırmızı eti tercih ediyor. Salatanın ana yemekle birlikte ikram edilmesi gerekiyor. Hafif tatlılar tercih ediliyor. Avrupalı ve ABD'liler kahvesini tatlıyla alıyor. Ama Ortadoğu ve Doğulular önce tatlılarını yiyor, daha sonra kahvesi içiyor. Konuklar, kısa bir süre bile oturacak olsalar, önce salona alınıp, sonra evden ayrılmalılar."

YEMEĞE GİDERKEN NE GÖTÜRÜLMELİ
"Akşam evde bir yemek davetine giderken, eğer çiçek götürecekseniz, akşamüstü saatlerinde göndermeyi tercih edin. Elinizde çiçekle gitmek, şık bir görünüm değil. Evsahibine zaman kazandırmak için saat 17.00 gibi gönderip, üstüne bir kartla notunuzu iletebilirsiniz."

ÇATAL BIÇAK NEREDE DURMALI
"Çatal sol, bıçak ve kaşık da sağ tarafa koyulur. Tatlı kaşığı ve çatalı da tabağın önünde duruyor. Masada su bardağı mutlaka bulunur. Onun yanı sıra içkiler için de ayrıca kadeh koyulur. Birkaç çatal-bıçak kullanıldığında da ilk yemekten itibaren en dış taraftakiyle başlanır. Yemek bittiğinde, çatal ve bıçak tabağın sağ tarafına koyulur. Çatal kapalı şekilde bırakılmalıdır. Konuklar masaya oturmadan, tabaklara yemek koymak doğru değildir. Çünkü salon yemek kokar. Ayrıca hijyen açısından da doğru değildir."

FİGEN YANIK/Sabah


Geri Dön