19 / 04 / 2024

Yunan'a Ege ve İstanbul'dan ev yok, Rus'a serbest!

Yunan'a Ege ve İstanbul'dan ev yok, Rus'a serbest!

183 ülkeye gayrimenkul satış izni veren mütekabiliyet düzenlemesine göre, Suriye ve Ermenistan ile Kuzey Kore’ye satış yapılmayacak



Sınır komşuları da sınır illerinden mülk edinemeyecek. Türkiye’den mülk edinebilecek 183 ülke arasında yalnızca Yunanistan’a özel sahil şartı getirilirken, Rusya’ya engel kalmadı.


Hükümetin 183 ülkeye satış izni verdiği mütekabiliyet düzenlemesi yabancılara mülk ve arazi satışında yeni bir takım kurallar getirdi. Düzenlemeye göre, Suriye ve Ermenistan ile Kuzey Kore’ye hiçbir şekilde mülk satışı yapılmayacak. Böylece sınır komşumuz olan Suriye ve Ermenistan vatandaşları ne sınır illerinden ne de başka bir bölgeden arsa, mesken, işyeri sahibi olabilecek. Türkiye’den mülk edinebilecek 183 ülke arasında yalnızca Yunanistan’a özel sahil şartı getirildi. Yunanistan, 28 ilden mülk edinemeyecek. Sınır komşuları da sınır illerinden mülk edinemeyecek.


Yunan’a İstanbul da yasak


183 ülkeye satış izni verilen mütekabiliyet düzenlemesinden Yunanistan’a özel sahil şartı çıktı. Yunanistan’a İstanbul da dahil sahil şeridindeki illerden ve sınır komşusu Edirne’den satış yapılamayacak. Yunan vatandaşları Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz sahil şeridindeki İstanbul, İzmir, Aydın, Antalya, Çanakkale’nin de olduğu 28 şehirden gayrimenkul alamayacak. Yunanistan vatandaşları ancak sahil şeridinin gerisinde kalan şehirlerden mülk edinebilecek. Bu şart, Batı Trakyalı Türkler için geçerli olmayacak.    Mütekabiliyet düzenlemesiyle Almanya, ABD, Bahreyn, Arjantin, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Brunei, Bulgaristan, Dominik Cumhuriyeti, Fransa, Finlandiya, Türkmenistan, St. Vincent, Tuvalu, İngiltere, İspanya, İtalya, Japonya, Kanada, Güney Kore, Kuveyt, Umman, Katar gibi ülkelere şartsız gayrimenkul alabilmenin yolu açıldı. Hiçbir şekilde gayrimenkul satılmayacak ülkeler ise Suriye, Ermenistan ile Kuzey Kore olarak belirlendi. Böylece sınır komşumuz olan Suriye ve Ermenistan vatandaşları ne sınır illerinden ne de başka bir bölgeden arsa, mesken, işyeri sahibi olabilecek.


Sınır komşuları alamıyor


Türkiye’nin komşuları da sınırlarının bulunduğu illerden mülk edinemeyecek. Yani, İran, Irak, Gürcistan, Bulgaristan gibi ülkelere sınır illerinden satış yapılamayacak. Öte yandan, Türkiye’den gayrimenkul almak isteyen İran vatandaşları BM yaptırımları kapsamındaki yasaklı şahıslardan olmamak kaydıyla ve İçişleri Bakanlığı’nın izniyle alım yapabilecek. Rusya için de mülk alımında herhangi bir engel bulunmuyor. İsrail için belirlenen “tek mesken” şartı da düzenlemeden çıkarıldı.


16 ülke vatandaşı izin alacak


Çin, Filistin, Hindistan ve Seyşeller’in de aralarında olduğu 16 ülkenin vatandaşları Türkiye’de gayrimenkul edinebilmek için İçişleri Bakanlığı’ndan özel izin alacak. Irak vatandaşları için Dışişleri Bakanlığı’nın uygun görüşü ve İçişleri Bakanlığı’nın izni şart koşuldu. Düzenlemede tüm ülkeler içinde sadece Irak için Dışişleri Bakanlığı izni getirilmesi dikkat çekti.


KKTC vatandaşları TC vatandaşı gibi


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşları bu düzenlemeyle Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanacak. KKTC vatandaşları mütekabiliyet düzenlemesi çerçevesinde yabancılara uygulanan kanuni kısıtlayıcı hükümlerden muaf olacaklar.


Mektup gidecek Kıvanç Tatlıtuğ destek verecek


Hükümet, düzenlemeyi tanıtmak için büyükelçilere “satın mektubu” göndermeye de başladı. Mektupla büyükelçilerin Türkiye’de kabul edilen yasayı bulundukları ülke vatandaşlarına anlatmaları istenecek. Mektupta, Türkiye’de mütekabiliyet şartı aranmadan taşınmaz alımının kolaylaştırıldığı da belirtilecek. Bu projenin daha geniş kesimlere duyurulması için özel sektörden ve zengin Körfez sermayesinin olduğu ülkelerde izlenme rekorları kıran Gümüş ve Asi gibi dizilerin oyuncuları Kıvanç Tatlıtuğ ve Tuğba Büyüküstün’den destek istenecek.


Yunan a Ege ve İstanbul dan ev yok, Rus a serbest!


Araplar büyük ilgi gösteriyor


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Araplar sahiller ve İstanbul’a özel ilgi gösteriyor. Biz yabancılar gelsin, ülkemize yatırım yapsın ve daha çok turist gelsin diye uğraşıyoruz. Mütekabiliyeti dünya ülkelerine daha çok tanıtmalıyız. Böylece yabancı sermayenin girişini artırabiliriz” diye konuştu.


Erdinç Çelikkan / HÜRRİYET


Geri Dön