11 / 05 / 2024

Yunanistan'dan Türkiye'ye ortak AVM kurma teklifi!

Yunanistan'dan Türkiye'ye ortak AVM kurma teklifi!

Yunanlardan Atinada ortak alışveriş merkezi kurmak için Türk firmalara teklifler geldiğini belirten Selim Egeli, Türk firmaları da buna sıcak bakıyor. Ciddi bir süreçte yürüyor. Her iki tarafın danışmanlık grubu projenin altyapısını hazırlıyor dedi



Ekim ayında Yunan firmalarla İstanbulda biraraya geleceklerini söyleyen Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreunun yeni kabinesindeki yeni maliye bakanı Evangalos Venizelosu davet edeceklerini söyledi.

Yapılacak toplantıda Yunanistanın uyguladığı istikrar programını tartışmak istediklerini belirten Egeli, Şu ana kadar ülkede hükümet masraflarını azaltmış. Vergi gelirlerini artırmış. Bütçe açığını indirmeye başlamışlar. Devlet 150 bin çalışanını işten çıkarmış. Şirket kurma süresi 1 güne indirilmiş. Artık bir günde şirket kurulabiliyor. 2014-2015te krizden çıkmayı hesap ediyorlar dedi.

Şu ana kadar hükümetin aldığı kararların doğru olduğunu ifade eden Egeli, Sandalı, teknesi olanlar vergi vermeye başlamış. Yunanistandaki banka müdürleri Türk müdürlerden üç misli fazla maaş alıyorlardı. Tüm bunlar dengeye girmeye başlayacak dedi.

Ülke riski sorusu
Türk yatırımcıların iki önemli hususu değerlendirmesi gerektiğini anlatan Egeli şöyle devam etti:
Bunlardan birisi ülke riski. Halen ülke riski var tabi. Ülke bu krizden çıkamazsa ne olur sorusu bir problem teşkil ediyor. Benim kanaatim bu riskin olmadığı yönünde. Ortadoğudaki yatırımların riski bence daha yüksek. Yunanistan en azından Avrupa Birliği üyesi. İkinci husus da Türkiye için negatif bir kamuoyu algısı var. Küçük bir azınlık karşıt eylemler yapıyor ama yapıyor. Bu nedenle bu ülkeye yerel bir ortakla yatırım yapmak gerek. Hem bürokratik süreç de daha kolay aşılabilir.

Satınalma gücü yüksek
Özellikle inşaat ve elektrik dağıtım firmalarının Yunanistan pazarına ilgi duyduğunu söyleyen Selim Egeli, Ayrıca Yunanistan bu yıl sonuna kadar bir arazi envanteri çıkarma hazırlığında. Bu gerçekleşirse emlak geliştirme projeleri de ortaya çıkabilir. Türk inşaat şirketleri için cazip bir pazar haline gelir dedi.

Yunanlardan Atinada ortak alışveriş merkezi (AVM) kurmak için Türk firmalara teklifler geldiğini belirten Egeli, Türk firmaları da buna sıcak bakıyor. Nereden bakarsanız bakın Atinada satın alma gücü yüksek bir halk var. Böyle bir AVM projesinin hazırlığına başlandı. Ciddi bir süreçte yürüyor. Her iki şirketin danışmanlık grubu projenin altyapısını hazırlıyor diye konuştu.  Egeli, şunları söyledi: Türk yatırımcılarının da geç kalmaması, öncü olması gerekir. Mesela rüzgar ve güneş enerjisinde Yunanistanda cazip şartlar mevcut. Krizden sonra Türkiye, Yunanistanın en büyük tedarikçisi olacaktır.

Krizin ardından Yunan şirketlerinin Türkiyedeki yatırımlarının arttığını söyleyen Egeli, Şu anda Türkiyedeki şirket sayıları 700ü geçti. Ayrıca geçen yıl Türkiye ile Yunanistan arasındaki dış ticaret hacmi 2 milyar dolar civarındaydı dedi.

Özelleştirilecek Yunan şirketleri
Yunan hükümetinin önümüzdeki günlerde özelleştirmeye ağırlık vereceğini söyleyen Selim Egeli, satışa çıkarılacak kuruşları şöyle sıraladı:

* OTE Telekom (Yüzde 10 hisse)
* Pire ve Selanik Limanları
* Selanik Su Dağıtım Şirketi
* TRAINOSE (Demiryolu İşletmesi)
* Hellenic Postbank (mevduat bankası)
* Public Gas Corporation (Kamu Gaz Şirketi)
* Yunan Savunma Sanayi Sistemleri Kuruluşu
* Atina Havaalanı İşletmesi
* LARCO Madencilik
* OPAP (Bahis Şirketi)

EYLEM TÜRK/Milliyet


Geri Dön