29 / 03 / 2024

Yunus Akgül statlar konusunda bilinmeyenleri anlattı

Yunus Akgül statlar konusunda bilinmeyenleri anlattı

Galatasaray ile Ali Sami Yen Stadı sözleşmemiz 49 değil 1 yıllıktı. "İstese çıkmazdı" denebilir mi Bir yıllık sözleşmesi dolduğunda çıkarır, yıkardık...



Sarı-kırmızılı kulübün Arena’yı bedelsiz kiralaması için şartlar var. Üstü kapatmalılar, 6 tane faal branşı lazım. Bunların milli oyuncuları olması gerek...

İnönü Stadı için Anıtlar Kurulu'na gönderilen projede ne otel, ne de alışveriş merkezi var. Stat, arka taraf kaydırılarak kapasitesi artırılacak...

Türk Telekom Arena ve Fiyapı İnönü Stadı konusunda herkes konuştu ancak "ev sahibi" Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, deyim yerindeyse topa fazla girmeyi tercih etmedi. Sadece sorulanı yanıtladı, ancak kamuoyunda bilen-bilmeyen birçok kişinin tartıştığı konularda suskun kaldı. Polemik istemedi, arka planda kalmayı tercih etti.
Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için Erzurum'da bulunan Akgül'e merak edilenleri sorduk, Ali Sami Yen ve İnönü statları konusunda bilinmeyenlere ulaştık. İşte Gençlik ve Spor Genel Müdürü'nün ağzından stat gerçekleri:
* Seyrantepe tamamen bizim eserimiz. Ali Sami Yen de bizimdi.  TOKİ  ile anlaştık, Galatasaray için burayı yaptık.
* Şimdi Galatasaray ile anlaşma imzalayacağız. Geçici kabulü daha yeni yaptık.
* Biz devletiz. Şirket değiliz ki... Yönetmeliklerimiz var, kanunlar var. Ona göre sözleşme hazırlıyoruz.
* Devletten çeşitli kiralama yöntemleri var.. Bunları alternatifleriyle birlikte Galatasaray’a sunduk. Onlar bizden 49 yıllık üst kullanım hakkını istiyorlar. Bunun da şartları var. Avukatlarımız sözleşmeleri hazırlıyorlar. Bittiğinde karşılıklı oturacağız ve bu stadyumu Galatasaray’ın kullanımına sunacağız.
* Fenerbahçe stadı kendi yapmasına rağmen bize yıllık kira ödüyor, Beşiktaş yıllık kira ödüyor. Galatasaray’ın da onlardan farklı değil konumu.
* "Bu stadı bizim için yaptınız, alıyoruz" deme şansları yok. Bizim de veriyoruz deme şansımız yok. Yönetmelik ve kanunlar ne diyorsa ona göre oturup konuşacağız. 
* Birkaç alternatifleri olacak. Belki de yıllık kiralama sistemini seçerler. Haftalık maçlarını oynayıp öyle kullanırlar.
* Galatasaray’a yapıyoruz diye yola çıktık. Ama şu haliyle, adı geçen sözleşme imzalanmadan Beşiktaş’ın burada oynama hakkı var mı, elbette var. Ama öyle ya da böyle bu anlaşma imzalanacak. Bunu söylemek daha doğru olur.
* Bu statla ilgili öncelik Galatasaray’ın. Sizin için bir stadyum yapıyoruz dedik, stadını yıktık. Bu aşamada vermezsek insafsızlık olmaz mı
* Galatasaray stadın üzerini kapatmazsa ne olur Büyük tatsızlık olur ve ciddi sıkıntıya girerler. Ortada bir anlaşma var ve taraflar bu anlaşmaların tümüne kesinlikle uyacak.

* Galatasaray da bu anlaşmaya uymak zorunda. Bakın Ali Sami Yen Stadı’nda da aynı şekilde Galatasaray sözleşme hükümlerini yerine getirmedi, stadyumu ellerinden aldık. 49 yıllık sözleşmelerini iptal ettik, yıllık kira vererek oynamaya başladılar.
* Sadece üstü kapanma değil, başka yükümlülükleri de var Galatasaray'ın... Şu anda hatırlamıyorum ama protokoldeki maddelerin hepsini yerine getirmek zorunda.
* Stadı ücretsiz vermenin şartları var. Şartları yerine getirebilirse ücretsiz de verebiliriz. Galatasaray 49 yıllığına ücretsiz ve üst kullanım haklarıyla birlikte istiyor. Bunları oturup gözden geçireceğiz. 6 tane faal branşı olması lazım, bu branşlarda milli sporcuları olması lazım, gibi şartlar var. Bu şartların hepsine uyuyor mu bunlara bakacağız. Uymuyorsa farklı bir protokol önereceğiz.
* "Galatasaray, Mecidiyeköy’de değer biçilmeyecek bir arazi bıraktı" diyorlar. Koca bir yalandan başka bir şey değil. Böyle şey olur mu Yer zaten GSGM’nin. "İstese çıkmazdı" diyenlere de cevap aynı. Bir yıllık sözleşmesi dolduğunda çıkarır, yine yıkardık. Ayrıca çok ciddi raporlar vardı. Bir an önce yıkılmalıydı.
* İnönü Stadı'nın konumu itibariyle sıkıntılı bir durumu var. Orada herkes devreye giriyor. En büyük sıkıntı, Anıtlar Kurulu. Çivi çakabilmek için bile kuruldan yetki almanız gerekiyor.
* Beşiktaş’tan, "Anıtlar Kurulu engelini geçtik. Stadyuma başlıyoruz" diyorlar. Ancak bu projeyi birlikte yönetiyoruz ve bize şu ana kadar böyle bir belge gelmedi.
* İzin alındığı taktirde Beşiktaş'ın stadının yapımını da Fenerbahçe stadının yöntemiyle yapacağız. Yani Beşiktaş yapacak, ev sahibi yine biz olacağız.
* Bire bir her şey sanki onların elindeymiş gibi bir hava estiriyorlar. Yarın bir sıkıntı çıkarsa adı Gençlik Spor’dan kaynaklanıyor olacak!
* Anıtlar Kurulu'ndan izin çıkmış olsa bizi de bilgilendirirler. Yazının bize gelmesi lazım, Beşiktaş'a gitmeyecek ki...
* Kurula gönderilen projeyi de Beşiktaş Kulübü ile birlikte hazırladık. Ne otel, ne alışveriş merkezi var.  Aynı seviye korunarak deniz tarafı biraz alçak olacak. Arka taraf biraz kaydırılarak kapasitesi artırılacak.
Milliyet/Fuat Ercan


Geri Dön