26 / 04 / 2024

Yurt-kur yurtlardaki olumsuz görüntüyü ortadan kaldıracak

Yurt-kur yurtlardaki olumsuz görüntüyü ortadan kaldıracak

Yurt-Kur Genel Müdürü Hasan Albayrak, "Yurtlardaki olumsuz görüntüyü ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Afyon'daki yurt açılışında Başbakanımız, öğrencilerin dolaplarının içine ayna yerleştirmemiz talimatını verdi" dedi



Üniversite öğrencilerine öğrenim, katkı kredisi ve yurt sağlayan Kredi ve Yurtlar Kurumu (Yurt-Kur), bu öğrenim döneminde kuruma borçlu 1 milyon 41 bin eski öğrenciden alacaklarını tahsil etme telaşı da yaşıyor. Yurt-Kur Genel Müdürü Hasan Albayrak, yeni eğitim öğretim yılında 12 yeni yurt binasını hizmete açacaklarını bildirdi. Albayrak, her yeni yurt açılışında eski olumsuz görüntüyü ortadan kaldırmaya çalıştıklarını belirterek "Sayın Başbakanla Afyon'da yurt açılışına gittik. Başbakanımız, dolapları inceledi ve öğrenci dolaplarının içine ayna yerleştirmemiz talimatını verdi. `Öğrenci sabah dolabını açtığı zaman ilk kendini görsün' dedi. Biz de bundan sonra yapılan dolapların hepsinin içine ayna yerleştiriyoruz. Hamamları kaldırdık. Artık her katta duş var. Ranzalı sistemden karyolaya geçmiştik. Bunlar da kalkıyor bazalı yataklar olacak" dedi. Albayrak, yurtlarda battaniyeden elyaf yorgana geçtiklerini de belirterek, "Bütün yastıkları elyaf yaptık. Artık yurtlarımızda porselen tabaklarda yemek veriyoruz" dedi.
Haciz yapmadan alalım
1 milyonu aşkın üniversite mezununun Yurt-Kur'a 1 milyar 628 milyon TL gecikmiş borcu olduğunu ve bunları haciz yoluna başvurmadan tahsil etmek için çalıştıklarını söyleyen Hasan Albayrak, 25 yıl önce alınıp geri ödenmeyen öğrenim ve katkı kredisi borçları olduğunu vurguladı.
1.6 milyar liralık borç
Öğrenim ve katkı kredisinin ödemesini yapamayanlara yönelik yapılandırma çalışması ne durumda?
- 1961'den bu yana ilk defa, öğrenim ve katkı kredisi borcu takibe alınmış vatandaşlarımıza borçlarını ödemeleri için büyük kolaylık getirdik. 1984'ten itibaren Yurt-Kur'dan öğrenim ve katkı kredisi alan 1 milyon 41 bin borçlu vatandaşımızın tamamının faydalanmasını arzu ediyoruz. Ancak söz konusu kanun 3 ay ile sınırlı. Başvurular 14 Temmuz'da başladı, 12 Ekim'de sona erecek. Yasal düzenleme kapsamında 21 Ağustos'a kadar 74 bin 508 kişi başvuruda bulundu. Bunların 44 bin 635'i peşin ödemeden yararlanmak istedi. Toplam 105 milyon TL tahsilat yapıldı. Toplam takibe alınmış para miktarı 1 milyar 628 milyon TL. Ben, şu aşamada geri dönüşü gayet iyi buluyorum. Bu rakam ödemede son tarihe yaklaşıldıkça daha da artacak. Amacımız bu dosyaların raflardan kaldırılması ve vatandaşın evine haciz gitmemesi. 1962'den 2002 sonuna kadar 40 yılda 27.4 milyon TL tahsilat yapılmışken, bütün kayıtların bilgisayar ortamına alınması ile 2003'ten bugüne 1 milyar 623 milyon 390 TL tahsilat yapıldı.
`Müşteri' memnuniyeti önemli
Yurtlarda öğrencilerin yönetime sorunlarını iletebilecekleri öğrenci temsilciliği sistemi var mı?
- 2 yılda bir öğrenci temsilciliği seçimi yapıyoruz. Ve o öğrenci temsilcilerinden birisi bizim yönetim kurulu üyemiz. Biz öğrencilerle bu kurumu idare ediyoruz. Bizim felsefimiz şu: Öğrenci bizim evladımız, akrabamız, yeğenimiz olabilir. Ama öğrenci yurda kayıt olduğu saniyeden itibaren bizim müşterimizdir. Ve müşteri memnuniyeti bizim için çok önemlidir.

Öğrenci elektronik giriş kartı kullanıyor

ÖĞRENCİLERİN yurtlara girişlerinin artık `elektronik ortam'da yapıldığını da söyleyen Hasan Albayrak "Eskiden öğrenciler imza atarak yurda girerdi. Düşünün, bin kişilik bir yurda girmek için öğrenciler saatlerce kuyrukta beklerdi. Şimdi öğrenci kartını makineye okutup, girip çıkıyor. Annesi babası çocuğuna ulaşamadığında, yurdu aradığı taktirde onlara giriş çıkış saatleri bildiriliyor" dedi.

Kızımın borcunu bitirdik oğlumunkini ödüyoruz

Sizin de çocuklarınız var. Onlar da Yurt-Kur'dan kredi aldı mı?
- Benim oğlum ve kızım da Yurt-Kur'dan kredi aldı. Kızımın borcunu bitirdik. Oğlum yeni mezun olduğu için, borcunu hâlâ ödüyoruz. Öğrenim kredisi alan her öğrenci devletten aldığı bu parayı kendi kazancı gibi görüyor. Ailesinin verdiği paradan önemli onun için bu para. `Anneme, babama yük olmuyorum' demek onlar için önemli.

Peşin ödeyenin gecikme zammının dörtte üçü siliniyor

YURT-KUR Genel Müdürü Hasan Albayrak'ın verdiği bilgilere göre, kuruma borcu olan borcunu peşin öderse hesaplanan gecikme zammının yüzde 75'i, 12 ay eşit taksitler halinde öderse yüzde 50'si, 24 ay eşit taksitle ederse de yüzde 25'i, siliniyor. Vakıfbank borcunu ödemek isteyenlere düşük faizli kredi de veriyor.

Süit odalı tenis kortlu yurtlar geliyor

BU yıl çok iyi standartlara sahip 12 yeni yurt açılacak. Bu yurtlarda 1-3 kişilik suit odalar olacak. Sinema/tiyatro salonundan, tenis kortlarına kadar birçok alan ayrılacak. Bazı yurtlardaki odalarda, her öğrenci için ayrı buzdolabı ve TV'ler de olacak.
Esra KAYA/Hürriyet


Geri Dön