25 / 04 / 2024

Yusufeli yeni yerleşim birimi için sayılı günler kaldı!

Yusufeli yeni yerleşim birimi için sayılı günler kaldı!

Yusufeli barajının yapımı nedeniyle yerleşim bölgedeki yerleşim birimi yeni yerlerine taşınmak için gün sayıyor. İlçe 150 yılda yedinci kez taşınacak. 



150 senelik tarihinde 6 kez yerleşim yeri değiştirilen ve 7'nci kez taşınması için geri sayım yapan Yusufeli, Yansıtıcılar mevkii nde 150 hektarlık alanda 3 bölgede yeniden inşa edildi. Milliyet'te yer alan habere göre; taşınmaya hazırlanan ilçenin yeni yerleşim yerindeki inşaat çalışmaları büyük oranda sona erdi. Bölge halkı, su altında kalacak ilçeye veda edecek Yıl Sonuna doğru yeni iş ve yaşam alanlarına taşınma işlemleri başlayacak. Yusufeli'nde noter huzurunda 5 otel, 3 akaryakıt istasyonu, 258 iş yeri ve 2 bin 638 konutun hak sahipleri de çekilen kurayla belirlendi.

Yusufeli yeni yerleşim birimi için sayılı günler kaldı!

Yeni ilçe merkezinin inşa edileceği alanda altyapı için kazı ve dolgu çalışmaları tamamlanırken atık ve yağmur suyu kanalları, elektrik hatları, yol, kaldırım ve çevre düzenlemeleri de tamamlanmak üzere. Sosyal donatı alanları, kamu binaları ve konutların inşa edilmesi merkezi büyük oranda şekillenen yeni Yusufeli'nde, ilçe merkezi ile beraber su altında kalacak Yeniköy, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Meşecik, Çevreli, Tekkale ve İşhan köylerinde de alt ve üst yapı çalışmalara devam ediyor. Taşınacak 7 köy için de farklı bölgelerde 520 köy yapılıyor. Yöresel mimaride, 2 katlı çoğu göl manzaralı evlere villa köy benzetmesi yapan yöre halkı, yerleşim yerlerine yıl sonunda taşınmak için gün sayıyor.

Yusufeli yeni yerleşim birimi için sayılı günler kaldı!

Devlet Su İşleri (DSİ) Yeniden Yerleşim Yerleri İzleme Şube Müdürü Suat Köse, çalışmaların barajın su tutma programına uygun olarak biteceğini dile getirdi.Köse, "Yusufeli Barajı ve HES projemiz nedeniyle ilçe merkezi ve 7 köyümüz su altında kalmakta. Bu köylerimizin taşınacağı yeni yerleşim yerlerinde devletim tüm kurumlarıyla birlikte, barajın su tutma programına uygun olarak, çalışmaların tamamlanması için var gücümüzle 7 gün 24 saat mücadele etmekteyiz. ilçe merkezinin 1'inci bölgesinde inşaatların çoğu tamamlanmak üzere.

Burada bir ilçede olması gereken tüm kamu binalarının inşaatları neredeyse bitti. Sahada kontrollerimiz sürüyor. Olası durumda anında müdahale ediyoruz. Konutlarımız, sosyal donatı alanlarımız, kamu binalarımız, parklarımızı inşallah belirlenen uygun takvimde teslim edeceğiz" dedi.

Yusufeli yeni yerleşim birimi için sayılı günler kaldı!

Evler villa gibi

Taşınacak Tekkale köyü sakini Hacı Paktaş, "Evler çok güzel oluyor. Devletimiz sağ olsun, bizi evsiz bırakmadı. Evlerimiz villa gibi yapıldı. Gittim gördüm, çok beğendim" dedi. Güzel bulduğu yeni köy evini çok beğendiğini belirten Emin Yıkılmaz, emeği geçenlere teşekkür etti. Köy halkından Hacı Duman da, evlerin villa gibi olduğunu ancak, belirlenecek fiyatlarında uygun olmasını beklediklerini dile getirdi.

Artvin Yusufeli'ndeki evler için kuralar çekildi!


Geri Dön