25 / 04 / 2024

Zafer Çağlayan: Kazakistan yatırım için Türk bölgesi istiyor

Zafer Çağlayan: Kazakistan yatırım için Türk bölgesi istiyor

Kazakistan, yatırımcılar için bir `Türk bölgesi' oluşturmak istediğini söyledi



Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ile görüşen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kazakistan'ın, yatırımcılar için bir `Türk bölgesi' oluşturmak istediğini söyledi.

Zafer Çağlayan, şu bilgileri verdi: "Kazakistan-Belarus-Rusya gümrük birliği çerçevesinde 170 milyonluk bir kesime hitap etmeleri dolayısıyla ve vergi ile sigortalarda yaptıkları bazı indirimlerle `biz sizin için bir bölge yapmak istiyoruz, bunun planlamasını da siz yapın' diyorlar. Organize Sanayi Bölgesi ya da serbest bölgenin patentini de siz getirin, siz yapın veya isterseniz mevcut, varolan bir yeri o hale getirelim ve yatırımlarınızı Kazakistan'da yapın ve Kazakistan üzerinden hem doğumuza hem Rusya ve Belarus olmak üzere her tarafımıza Türk yatırımcılar buradan yapsın' diyorlar."
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin ise Kazakistan'da hem meslek okulu kurulması, hem de mesleki kurslar açılması konusunda destek vermeye hazır olduklarını Masimov'a bildirdi. Bakan Çağlayan, Masimov'a Türk iş adamlarının bu ülkede yaşadığı sorunlar hakkında da bilgi verdi.

Gümrük duvarları aşılıyor
KAZAKİSTAN'da 27 Türk firması ile 73 Kazak firmasını görüştürdüklerini ifade eden Bakan Zafer Çağlayan, "Bir günde 23.5 milyon dolarlık işlem hacmi oluştu. Kazakistan'ın Belarus ve Rusya ile Gümrük Birliği anlaşması yapması, bu ülkelere gümrüksüz mal gönderme şansı veriyor. İşadamlarını bilgilendirerek bu gümrük duvarlarını aşmalarını sağlıyoruz" dedi.
Süleyman Demirkan / Hürriyet


Geri Dön