25 / 04 / 2024

ZDS'li konut sayısı 2.8 milyona ulaştı

ZDS'li konut sayısı 2.8 milyona ulaştı

Türkiye'de mevcut binaların yaklaşık yüzde 22'si güvence altında



Yaşamın bir parçası haline gelen deprem konusunda uzmanlar bilinçlendirme çalışmalarına devam ederken, Türkiye genelinde "Zorunlu Deprem Sigortası" da yaygınlaşıyor.

Bugün Marmara Depremi'nin dokuzuncu yıldönümü. 18 bine yakın insanı öldüğü, 675 bin kişinin evsiz kaldığı ve yaklaşık 15 milyon insanın etkilendiği felaketin üzerinden dokuz yıl geçti.

DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, deprem sonucunda meydana gelebilecek mal kayıplarının birincil güvencesinin "Zorunlu Deprem Sigortası" (ZDS) olduğuna dikkat çekti.

Serdar, sigortalı konut sayısında önemli artışlar olduğunu buna rağmen istenilen düzeye henüz ulaşılmadığını söyledi. Ayrıca, sigortanın sadece maddi kayıplar için güvence sağlamakla kalmadığını, konutların büyük kısmının sıgortalanması ile gelecekte olabilecek büyük depremler nedeniyle konulması muhtemel vergilerin de bertaraf edilmesini sağladığını sözlerine ekledi.

DASK kâr amacı gütmüyor

Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) sigortacılık esasları ile yönetilen bir tür sigorta havuzu olduğuna değinen Serdar, "ZDS'ye sahip bir binanın deprem nedeniyle hasar görmesi halinde,  bir tür sigorta havuzu olan ve sigortacılık esasları ile yönetilen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) sayesinde küçük ya da büyük depremden kaynaklanan maddi zararlar telafi edilebiliyor" dedi.

Serdar, kamu ve özel sektörün bir arada işleyişi açısından örnek bir uygulama olan DASK'ın sadece ZDS teminatı sunmak üzere kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir kurum olduğuna değinerek şunları söyledi:
"17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve büyük yaralar açan Marmara depreminin ardından depremden kaynaklanan maddi zararların karşılanması için oluşturulan sistemde, ZDS'li konut sayısı şu anda 2 milyon 800 bin adede ulaşmış durumda. Diğer taraftan DASK kurulduğu tarihten itibaren toplam 212 depremde yüzde 97'si kısmi hasarlar olmak üzere 10 bin 207 konuta 19,4 milyon YTL hasar ödemesinde bulundu."

ZDS'nin yaygınlaşmasının, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu ve depremin doğuracağı maddi hasarın giderilebileceğinin anlaşılmasıyla diğer bir ifadeyle sigortalılık bilincinin oluşmasıyla gerçekleşeceğini belirten DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, her konutun ZDS poliçesine sahip olmasının sosyal sorumluluk görevi olarak algılanması gerektiğini söyledi.
Bu çerçevede acenteler, sigorta şirketleri, eğitim kurumları, kamu kurumları ve yerel yönetimlerin işbirliği içerisinde olmasının önemini ifade eden Serdar "Türkiye'de ZDS kapsamına giren konut sayısının yaklaşık 13 milyon olduğu düşünüldüğünde ZDS'ye sahip konut sayısının beklenenin altında olduğu fakat gelişme kaydedilecek bir potansiyelin var olduğu çok açık. Sistemde yer alan sigortalı konut sayısının artırılmasıyla birlikte bireyler, ülkemiz ve sigorta sektörü adına hem ekonomik hem de sosyal refah açısından büyük önem taşıyan bir başarı elde edilmiş olacak" diye konuştu.


Geri Dön