25 / 04 / 2024

Zeki Konukoğlu: Sanko Holding enerjide yükselecek!

Zeki Konukoğlu: Sanko Holding enerjide yükselecek!

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Konukoğlu, enerji yatırımlarını önemsediklerini belirterek, "Enerjinin grupta şu anda yüzde 25 payı var, Yeni yatırımlarla birlikte bu oran yüzde 30-35 düzeyine yükselecek'' dedi.



Enerji yatırımları ile dikkat çeken SANKO Holding, Niksar - Erbaa'da 76 M W1ık Tepekışla Barajı ile Adıyaman Gölbaşında 150 MV"lık yerli kömüre dayalı termik santral yatırımlarına başladı. Tepekışla Barajı nın 2015 yılında, Gölbaşı Termik Santralı'nın ise 2017 yılında tamamlanması öngörülüyor. Bu iki yatırıma ek olarak, yatırım tutarı 1.2 Milyar dolar olan 800 megavatlık İthal kömüre dayalı Yumurtalık Termik Santralının yatırım planlaması tamamlandı, izinler bitme aşamasına getirildi. 

Saııko Holding, Niksar Erbaa arasında olan Tepekışla Barajı ile Adıyaman Gölbaşı Santrali olmak üzere toplam 226 MW'lık biri hidrolik, diğeri termik 2 santral yapacak. İnşaatı 2013 yılında başlayan Tepekışla Barajı, 2015 yılında devreye alınacak. 


Yerli kömürle çalışacak 150 M W kapasiteli Gölbaşı Termik Santralı 36 ay içinde tamamlanmak üzere yatırıma başlarıldı. Bu yatırımların yanı sıra, lisans çalışmaları süren 800 MW'lık Yumurtalık Termik Santralı yatırımına ise 2015 yılı veya sonrasında başlanılması hedefleniyor. SANKO nun 2014-2015 yılı yatırım rakamlarını açıklayan yönetim kurulu başkanı Zeki Konukoğlu, aslan payı enerjide olmak üzere iki yılda 700 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi. 

Konukoğlu, tekstil sektöründe modernizasyon ve yenileme için 105 milyon dolar, çimentoda 55 milyon dolar, iş ve tarım makinelerinde 90 milyon dolar, ambalaj ve diğer sektörlerde ise 50 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını bildirdi. 


2 YILDA 2 SANTRAL 

Bu yıl Temmuz ayında Giresun Koçlu 1 lidrolik Elektrik Santralini devreye aldıklarını, önümüzdeki dönemde enerji yatırımlarının devam edeceğini bildiren Zeki Konukoğlu, "Bu alanı önemsiyoruz. Şu anda enerjinin gruptaki payı yüzde 25. Yeni yatırımlarla birlikte gelirlerimizin üçte biri tekstil, üçte biri enerji, kalanı da diğer sektörlerde olacak" diye konuştu. Enerjide hem üretim, hem perakende satış organizasyonları bulunduğunu anımsatan Konukoğlu, "Üretim olarak toplamda 550 MW devrede. 

Adıyaman Gölbaşında 150 M W yerli kömürle çalışan bir termik santral ile  Adana  Yumurtalık'ta ise ithal kömüre dayalı 800 MW'lık bir projemiz olacak" diyerek, grubun sektördeki projelerini aktardı. Konukoğlu, limanı, arazisi ve santral yatırımı ile birlikte, 1.2 milyar dolara mal olacak bu projenin, kapasitesinin 3 katma kadar artırılarak, ülkenin en önemli enerji üretim tesisleri arasında yerini alacağına vurgu yaptı. 

Milliyet Business


Geri Dön