25 / 04 / 2024

Zemin etüdü raporları masa başında incelenmez!

Zemin etüdü raporları masa başında incelenmez!

Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Başkan Yardımcısı Jeoloji Mühendisi Bilge Nur Şümşet, Tekirdağ Çerkezköy' ün zemini ile ilgili sorunların yetkililer tarafından göz ardı edildiğini söyledi.



Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Başkan Yardımcısı Jeoloji Mühendisi Bilge Nur Şümşet, Çerkezköy'ün zemini ile ilgili sorunların yetkililer tarafından göz ardı edildiğini söyledi. Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde yer alan ülkemizde son 100 yılda 30 civarında büyük deprem meydana ifade eden Jeoloji Mühendisi Bilge Nur Şümşet, "Bu depremlerde de yaklaşık 100 bin kişi yaşamını yitirdi. 

Depremler yıllık ortalamada 1000 kişinin yaşamına mal oluyor. Bu gerçek tüm Türkiye'de olduğu gibi bizim ilimizde ve ilçelerimizde o kendini yeniden hatırlatana kadar maalesef ki unutulmuştur. Siyasi iktidar ve yerel yönetimin başındaki insanlar gerek oy kaybetme korkuları, gerek kısa vadede vatandaşa şirin gözükme gayretleri, gerekse bilgisizlikleri sebebiyle binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan ve olacak olan deprem gerçeği konusuyla hiç ilgilenmemiş, tabiri caizse ellerini taşın altına koymamıştır" açıklamasında bulundu. 


ÇERKEZKÖY 3.DERECE DEPREM BÖLGESİDİR 


1986 yılında yapılan deprem bölgeleri haritasında Çerkezköy'ün 3.derecede deprem bölgesi olarak görüldüğünün altını çizen Şümşet, "Ancak o yıllarda bilimsel verilere dayandırılmadan hazırlanan, aktif faylara olan uzaklıklar baz alınarak, cetvelle çizilen bu haritalardan ziyade, bir çok araştırmacının yaptığı çalışmalar, bölgemizin zemin durumu, yapı stoğu dikkate alınarak emniyetli bölgede kalınması açısından statik hesaplarda 2. derece deprem bölgesi olarak kabul edilmelidir. Bölgemizde görev yapan mühendis, mimar ve müteahhit arkadaşlarımız imar durumu belgesi aldıklarında UA, ÖA, AJE gibi simgeler ile karşılaşmışlardır. UA: Uygun Alan, ÖA: Önlemli Alan, AJE: Ayrıntılı Jeolojik Etüt Gerektiren alanlardır. AJE'de bakanlık onayı ile önlemli alana alınmadan bina inşa etmek kesinlikler yasaktır" dedi. 


ÖNLEM ALMASI GEREKEN KURUMLAR YEREL YÖNETİMLERDİR 


İlçenin geneli itibari ile su baskını açısından önlemli alanlar olduğunu sözlerine ekleyen Bilge Nur Şümşet, "mühendislik problemleri açısından, zeminde gerekli iyileştirmeler yapılmadan (problemli zeminin ortamdan rinde incelenmelidir. 

Belediyeler bunu yapmakla yükümlüdür ve halkını gerçekten seven, onların o koltukta oturmasını sağlayan, o makama layık gören halkının geleceğini, yaşama hakkını düşünen hiçbir belediye başkanı bu konuya duyarsız kalmamalıdır. Bunu halkına borçludur" 


TEMENNİMİZ UYARILARIMIZIN DİKKATE ALINMASIDIR 


Belediyede çalışmakta olan Jeoloji Mühendislerinin bir buçuk iki yıllığına Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Başkan Yardımcısı Jeoloji Mühendisi Bilge Nur Şümşet, Çerkezköy'ün zemin sorununa dikkat çekerek bir önemli açıklamalarda bulundu. Şümşet yaptığı açıklamada, "Birçok sorun olmasına rağmen yetkililer bu sorunları görmezden geliyor. Binanızda her şey kanuna uygun olabilir, fakat zemininiz bozuk olabilir. Zemininiz bozuk ise hiçbir kuvvet binanızı depremde ayakta tutamayacaktır. 

Zemin etüdü raporları kontrol edilmelidir. Öyle masa başında evrak üzerinde değil, bizzat yerinde incelenmelidir" dedi disi gereksiz midir? Sizler Zemin Etüt raporlarını inşaat mühendislerine, mimarlara kontrol ettirmeye çalıştığınız sürece, hem doğru olmayan işler yapılmaya devam edecek hem de bir günde sonuçlanacak olan işler haftalarca sürmeye ve vatandaş her koşulda mağdur edilemeye devam izne ayrılmasına karşın yerlerine geçici bir Jeoloji Mühendisi alınmasının çok gereksiz olduğunu sözlerine ekleyen Bilge Nur Şümşet, "Belediyemizde çalışmakta olan 2 şehir plancı, 4 harita teknikeri, 4 inşaat mühendisi, 2 makine mühendisi, 1 elektrik mühendisi çok gereklidir. Fakat 1 jeoloji mühenedecektir. Temennimiz bundan sonraki süreçte bu uyarılarımızın dikkate alınması ve şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızın geleceğinin garanti altına alınması için çaba gösterilmesidir. 

Bizler hemşehrilerimizin geleceği için mevcut yönetimlere elimizden geldiğince yardımcı olmaya hazırız diye konuştu.


Çerkezköy Gazetesi


Geri Dön