20 / 04 / 2024

Zeyport Limanı, 2014 yılında faaliyete geçecek!

Zeyport Limanı, 2014 yılında faaliyete geçecek!

Zeyportun devreye girmesiyle İstanbulun cruise gemileri için bir merkez olacağını söyleyen Tura Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Erkunt Öner, İstanbula bu yıl 440 gemi geldi. 5 yıl sonra bu rakam 1.200 gemiye yani yaklaşık 3.5 milyon turiste ulaşacak dedi



Tura Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Erkunt Öner, cruise gemi turizminde Türkiyenin yıldızının parladığını belirterek, Bu alanda her yıl çift haneli büyüme yaşıyoruz. 2011de 400 gemi yaklaşık 750 bin yolcu Türkiyeye geldi. Bunların yüzde 65ini biz organize ediyoruz dedi. Mısır, İsrail, Tunus ve Suriyede yaşanan olaylardan dolayı cruise müşterilerinin yönünü Türkiyeye çevirdiğini ifade eden Öner, Bu yıl gelen gemi sayısında yüzde 20ye yakın artış yaşadık diye konuştu. Türkiyedeki cruise turizmini geliştirmek için 10 yıldır büyük emek harcadıklarını söyleyen Öner, Çok güzel bir noktaya geldik. Turist sayısı giderek artacak. Doyum noktasına daha çok var dedi.

Tura Turizmin 2011 cirosunun 35 milyon dolar olacağını kaydeden Öner, 2010 yılında 12 milyon dolar ciro yapmıştık. Ciromuzu neredeyse 3 kat arttı. 2012 hedefimiz ise 45 milyon dolar diye konuştu.

1.200 gemi gelecek

Erkunt Öner, Zeytinburnunda kurulan Zeyport Limanının 2014 yılında faaliyete geçmesiyle İstanbulun cruise gemileri için bir cazibe merkezi olacağını belirtti.

Öner, şöyle devam etti: Karadenize ciddi şekilde cruise limanı yatırımları var. Turistler İstanbula ABD ve Avrupadan uçakla gelecek. 1 hafta Karadenizi gezecekler, 1 haftada Akdenizi... Cruise müşterisi yeni destinasyonlara aç. Karadeniz ve Akdenizin birlikte satılacağı bu turların ilgi çekeceğini düşünüyorum. İstanbula bu yıl 440 gemi geldi. 5 yıl sonra bu rakam 1.200 gemiye yani yaklaşık 3.5 milyon turiste ulaşacak. Şu an İstanbula yaklaşık 7 milyon turist geliyor. Bunun yarısı cruise ile gelecek.
Zeyportun Akdenizin en büyük limanı olacağını ifade eden Öner, Bu limana 4 gemi aynı anda yanaşabilecek. Limanın içinde bir alışveriş merkezi ve konferans salonu, üç tane de 5 yıldızlı otel bulunacak dedi.

Deniz ve bahçe manzaralı gemi

Cruise gemilerinin artık hayal gücünün ötesinde tasarımlara sahip olduğunu kaydeden Erkunt Öner, Çeşitli hizmetlerin yanı sıra artık içinde park olan gemi bile var. Royal Caribbeanın 6 bin yolcu kapasiteli, tam ortasında Central Park benzeri bir park alanı olan gemisi bulunuyor. Gemilerde iç kabinler parka, dış kabinler denize bakıyor dedi.

Kadrolu papazımız ve dansözümüz var

Kuşadasının cruise turizminde çok önemli bir noktaya geldiğini anlatan Erkunt Öner, şunları söyledi: Gemiyle gelen turistlere çok kapsamlı bir tur paketi sunuyoruz. Onlara Efesin antik dönemdeki havasını taşımaya, o dönemi canlandırmaya çalışıyoruz. O günlere ait yemekleri sunuyoruz, Efes Tiyatrosunda gösteri izlettiriyoruz. Şirketimizin kadrolu tiyatro grubu var. Antik döneme ait kostüm giyiyorlar. Kadrolu papazımız var. Meryem Anada hacı oluyorlar. Şirketimizin dansözü de var. Kuşadasını sadece görüp gidilecek bir yer olmaktan çıkarıp yaşanılan, hissedilen, eğlenceli bir yer haline getiriyoruz.

11 Eylül 2001de Miamide görüştük

Royal Caribbean şirketinin Kuşadasına gelmesi için, 10 Eylül 2001de Miamiye ikna etmeye gittiğini anlatan Erkunt Öner şöyle konuştu: 11 Eylül gününe randevu verdiler. Randevu vermeselerdi ben 11 Eylül günü NewYorkta olacaktım ve saldırının olduğu yere çok yakın bir otelde kalacaktım. 11 Eylül günü Miamide kaldım. Saldırıdan dolayı anlaşma yapamadık ama peşini bırakmadım. İki yıl sonra Royal Caribbean gemileri Kuşadasına gelmeye başladı ve bugünlere geldik.

Milliyet


Geri Dön