19 / 04 / 2024

Zeytinburnu Belediyesi park için kiraladığı araziye 384 bin TL ödüyor!

Zeytinburnu Belediyesi park için kiraladığı araziye 384 bin TL ödüyor!

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, İstanbul Üniversitesi’ne ait 26 bin metrekarelik araziyi kiralayıp semt parkı yaptıklarını açıkladı. Aydın, “Park için üniversiteye her yıl 384 bin lira ödüyoruz” dedi



TÜRKİYE’NİN TEK KİRALIK PARKI

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, İstanbul Üniversitesi’ne ait 26 bin metrekarelik araziyi kiralayıp semt parkı yaptıklarını açıkladı. Aydın, “Park için üniversiteye her yıl 384 bin lira ödüyoruz” dedi



Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, ilçedeki yeşil alan miktarını artırmak için, üste para verip park yaptıklarını söyledi. Aydın, “İstanbul Üniversitesi’ne ait 26 bin metrekarelik araziyi kiralayıp park yaptık, her ay 32 bin lira kira ödüyoruz. 9 milyon liralık kamulaştırma yaptığımız başka bir yere de Zeytin Park yaptık. Şimdi de 177 dönümlük subay lojmanlarını TOKİ’den alıp park yapacağız” dedi.


Yeşil alan var ama... 

Zeytinburnu’nun üçte birinin konut, üçte birinin sanayi ve üçte birinin de yeşil alan olduğunu belirten Murat Aydın, şunları söyledi:

“İlçenin üçte biri yeşil alan gibi görünüyor ama bu alanların çok büyük bir bölümü mezarlık. Yerleşimin olduğu yerlerde daha önce hiç park yapılmamış. Bu nedenle biz kiralama ve satın alma yöntemleriyle park yapıyoruz. Yönetime geldiğimizde ilçede 272 bin metrekare yeşil alan vardı, şimdi bunu 1.5 milyon metrekareye çıkardık.”


Yıllık kirası 384 bin TL

Telsiz Mahallesi’nde İstanbul Üniversitesi Ziya Gün Vakfı’na ait 26 bin metrekarelik bir arsayı kiraladıklarını ve park haline getirdiklerini anlatan Başkan Aydın, arsa için vakfa yılda 384 bin lira kira ödediklerini söyledi. Başkan Aydın şöyle konuştu:

“Dr. Gün, 1940’larda vefat etmiş bir akademisyen. Tüm mal varlığını da üniversite bünyesinde kurduğu vakfa bağışlamış. Bu arsayı da spor alanı olarak vakfetmiş. Üniversite burasının imara açılmasını istiyordu. İmara açmayıp burasını kiraladık. Ancak vakıf parkı tahliye ettirmek için 4. İcra Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme ilk aşamada talebi reddetti. Yargı süreci halen devam ediyor.”


Lojmanlar park olacak

Başkan Aydın, Zeytinburnu’nun kalbinde yeralan, askeri lojmanların bulunduğu 117 bin metrekarelik alanın da parka dönüştürüleceğini açıkladı. Aydın, “İlçede inşa edilen lüks rezidanslardan elde edeceğimiz vergilerle askerlerimize Hazine’nin bize göstereceği noktada sağlam konutlar inşa edeceğiz.  TOKİ  ile Askeriye bir protokol imzaladı. Bu alan 350 milyon liraya TOKİ’ye devredildi. Biz de burasını TOKİ’den satın alacağız. Boşaltılacak lojmanların yerine ise Zeytinburnu’nun akciğerleri haline gelecek bir park yapacağız” dedi.

Çırpıcı’ya şehir parkı


Zeytinburnu ilçesinde birçok park yaptıklarını vurgulayan Başkan Murat Aydın, şu bilgileri verdi:

“Merkezefendi’de Kömür İşletmeleri’ne ait 65 bin metrekarelik arazi vardı. Satın aldık, üstündeki binaları kaldırıp, park yaptık. Özgürlük Parkı dediğimiz bir mekan vardı. İşgalli bir yerdi, gecekondular vardı, gecekonduları kaldırdık yerine bir okul, aşevi, spor salonu ve kalanına park yaptık.”

Kültür Vadisi olarak adlandırılan ve Topkapı’dan başlayarak surlar boyunca sahile kadar inen bölgede de birçok park yaptıklarını kaydeden Aydın, şöyle konuştu:

“700. Yıl Parkı, Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Merkezefendi Parkı, Mevlevihane Parkı, Kültürpark, 80. Yıl Cumhuriyet Parkı bunlardan birkaçı. İhtiyacı karşılıyor mu, mutlaka karşılamıyor ama geçmişe göre çok iyiyiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Çırpıcı’da 400 bin metrekarelik bir şehir parkı yapıyor. 150 dönümü ilk etapta açılacak.”



‘Kamulaştırma yapıp Zeytin Park’ı kurduk’


Başkan Aydın, 9 milyon liraya kamulaştırdıkları 2 dönüm araziye zeytin ağaçları dikerek Zeytin Park’a dönüştürdüklerini anlattı. Aydın, şunları söyledi:

“Zeytinburnu’na adını veren zeytin ağaçları ilçede artık yok. Zeytinburnu ismi, İstanbul’un Türklerin eline geçmesini izleyen yıllarda bölgeye yerleşen Kudüslü papazlarca tarımı yapılan zeytinliklerden geliyor. İlçemiz, Müslüman, Hıristiyan ve Ortadoks Hıristiyanlarının kardeşçe yaşam sürmesiyle dünya barışının da simgesi haline gelmiştir. Beştelsiz Mahallesi’ndeki Zeytin Park’a diktiğimiz zeytin ağaçları ortak mirasımızın ve kardeşliğin sembolü olacak.”


ZEYPORT TURİZM VE TİCARET ALANI HALİNE GETİRİLMELİ


Geçmişte kumcuların kullandığı Zeyport’un daha sonra bavul ticareti limanına dönüştüğünü kaydeden Başkan Aydın, “Burasının turizm ve ticaret fonksiyonlu bir yere dönüştürülmesi lazım” dedi.

“Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi olarak  burada yoğunluk artışı getirmeyen bir proje olması arzu ediyoruz. Burası Türkiye’ye ciddi kaynak sağlayan bir projeye dönüştürülebilir. Halkın kullanımına açık yerlerin de olduğu kruvaziyer ya da yat limanı öngörülüyor. Biz Zeytinburnu’nda olması itibariyle sadece halka ne katabilir o boyutuyla ilgiliyiz. Daha fonksiyonel olmasını arzu ediyoruz.”

Zeyport’un şu anki yapısıyla üzerinde konaklama ve rekreasyon imkanı olmadığını belirten Aydın, şöyle konuştu:

‘Dolguyla genişletilmeli’

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı’nın desteğini alarak, limanın konumundan doğan avantajlarının değerlendirilmesinden yanayız. Üzerinde yoğun bir yapılaşma olmadan ve kısmen de denize dolgu yaparak, burasını İstanbul ve Zeytinburnu için ticari getirisi olan, aynı zamanda İstanbul halkının nefes aldığı bir bölge haline getirmek istiyoruz.”




‘BÜTÜN İLÇEYİ DOYURURUZ’


Kaldırdıkları gecekonduların yerine aşevi yaptıklarını belirten Başkan Aydın, “Türkiye’de böyle bir aşevi başka yok” dedi. Bir afet olması durumunda, bütün Zeytinburnu halkına sıcak yemek çıkartabilecek kapasiteye sahip bir aşevi kurduklarını belirten Aydın, şöyle konuştu:

“Burada her gün çorba ikramı yapılıyor. Dileyen herkes gelip burada çorbasını içebiliyor. Bunun haricinde bedensel olarak yemek pişiremeyecek durumda olan 625 aileye yemek götürüyoruz. 4 çeşit yemeği evlerine teslim ediyoruz. Ayrıca cenaze evlerine pilav ve ayran gönderiyoruz. Kendi evime margarin almıyorum, dolayısıyla buraya da giremez. Gıda maddelerinin en kalitelisini kullanıyoruz.”


16/9’DA GAYRİYASAL BİR ŞEY YOK AMA MAALESEF FOTOĞRAF KÖTÜ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, şehrin silüetini bozduğu için tepkisini dile getirdiği ve “Traşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum” dediği 16/9 kuleleriyle ilgili olarak Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, şunları söyledi.

“Bu artık yargıya intikal etmiş bir durum. Maalesef ortaya böyle bir fotoğraf çıkacağı öngörülemedi. Dolayısıyla çirkin, insanın içini sızlatan bir fotoğraf. Bir musibet bin nasihattan evladır derler. Orada gayriyasal yapılan hiçbir şey yok aslında ama o fotoğraf kötü bir fotoğraf. Büyükşehir Belediyesi’nin, Turizm Bakanlığı’nın yaptığı ve onadığı planların aynısı yapıldı. Yoğunluk artışı getiren 5000’lik planları Büyükşehir yapar, 1000’likleri biz yaparız. Avan projeyi Büyükşehir onar, ruhsatı biz veririz. Gayriyasal hiçbirşey yok ama ortada maalesef hoşlanmadığımız bir fotoğraf var.”


Fehim Genç/Milliyet Gazetesi


Geri Dön