27 / 04 / 2024

Zeytinburnu'nda çöken bina incelendi!

Zeytinburnu'nda çöken bina incelendi!

Zeytinburnu'nda çöken binanın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığına bağlı Deprem Risk Analizi ekipleri çöken binanın enkazında inceleme yaptı.



Önceki gün, İstanbul Avrupa Yakası Zeytinburnu'nda, daha önce camları patladığı için boşaltılmış olan 5 katlı bir binada çökme meydana gelmişti. Milliyet'te yer alan habere göre; Zeytinburnu'nda çöken binanın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığına bağlı Deprem Risk Analizi ekipleri binanın çökme nedenini araştırmak için harekete geçti. Farklı ilçelerde çalışan 2'şer kişilik 50 ekip çöken binada incelemelerde bulundu. Ekipler ilk olarak paşometre ile betonun içindeki demirleri araştırdı. 

Zeytinburnu nda çöken bina incelendi!

Sonrasında da demir işaretlenip beton içerisindeki demiri bulmak için betonun sıvısı kaldırılıyor. Ardından ortaya çıkan demirlerin özellikleri inceleniyor. Bu kayıtlar İBB'deki birime göndererek binanın depreme karşı risk durumu analiz ediliyor. Bu uygulama bir hafta boyunca Zeytinburnu'nda devam edecek. Sonrasında risk olduğu düşünülen diğer ilçelerde de aynı uygulama hayata geçilecek. Riskli olduğu saptanan bölgelerde kentsel dönüşüm için harekete geçilecek.

Zeytinburnu nda çöken bina incelendi!

HASSAS ÇALIŞMA YAPILIYOR

Ölçümlere yönelik açıklama yapan Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı Deprem Risk Analizi Hızlı Tarama Yöntemleri Proje Koordinatörü Oğuzhan Burak Akan  "Bir binadan beş tane kolon belirliyoruz. Bu kolonların yüzey sertliğine bakıyoruz. Demirlerin yerini demir tespit cihazıyla belirleyip daha sonra demirlerin arasında kalan çekirdek betonun sıvasını kaldırarak, beton çekici dediğimiz aletle de 13'er kere vuruş yapıyoruz. Bu rakamları not ederek sisteme kaydediyoruz." dedi. 

"İSTANBUL'UN YAPI STOĞU İLE YÜZLEŞMEMİZ GEREKİYOR"

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman ise  "İstanbul'da 1.6 milyon bina nüfusu var. Çoğu da 99 depreminden önce yapılmışlar ve müdahaleye ihtiyaç duyuyorlar. İstanbul'un yapı stoğuyla yüzleşmemiz gerekiyor. Bir yüzleşmede burada Zeytinburnu'nda gösterdi. Binalarımız deprem olmadan göçebilecek durumdalar. Bizim amacımız bu binaları tespit etmek" dedi.

790 BİNA POTANSİYEL RİSKLİ 

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman "99'dan önce yapılmış 790 bina var ve potansiyel olarak riskli bu binalar. Bunların risk durumlarını ölçmek ve en risklilerden başlayarak bu binalarda dönüşümleri gerçekleştirmek" şeklinde konuştu.

Zeytinburnu nda çöken bina incelendi!

BİNALARIN ÇOĞU ESKİ

Çökme meydana gelen binanın olduğu yerde yaşayan Ramazan Erdemir "Problem varsa yıkılması gerekiyorsa önce can güvenliği önemli. Buradaki binaların çoğu zaten eski bina yeni binalar az. Dünkü olay zaten büyük bir mucizeydi. Aynı mucize buralarda olmayabilir" dedi.

Zeytinburnu'nda çöken binanın etrafındaki 4 bina tahliye edildi!

Zeytinburnu'nda 5 katlı bina çöktü!


Geri Dön