29 / 03 / 2024

Zeytinliklerin imara açılmasına itiraz!

Zeytinliklerin imara açılmasına itiraz!

Üretim reform paketi kapsamında zeytinlik alanların imara açılması ile ilgili düzenlemeye AK Partili milletvekillerinden itiraz geldi. Vekiller, “Sırıtıyor, reform paketine gölge düşürüyor” ifadesinde bulundu.



Hükümetin, üretim reform paketi kapsamında  zeytinliklerin imara açılmasına yol açan düzenlemeye AK Partili milletvekillerinden tepki geldi. Milletvekilleri, “Sırıtıyor, reform paketine gölge düşürüyor” ifadelerinde bulundu.


K Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz, konu ile ilgili olarak “Bu, maalesef sırıtıyor, reform paketine biraz gölge düşürüyor. Bu maddeyle, özellikle alternatif alan bulunamaması ve Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu’nun uygun görmesi şartıyla, bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar gelirse zeytin sahalarında yatırım yapılmasına izin verilebilecek. Zeytin özel bir ağaç türü. Bunun ileride büyük, ciddi sıkıntılar vereceğini düşünüyorum ve bu üretimi ciddi manada destekleyecek, sanayiyi geliştirmede ciddi açılımlar sağlayacak bu reform paketinde bu maddenin sırıttığını ve açıkça, bir iktidar milletvekili olarak da bu maddenin kanundan çıkarılması gerektiğini sayın bakanımıza arz ediyorum” şeklinde konuştu. 


AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç ise şu açıklamalarda bulundu: “Bütün gelir getirici ağaçlara önem verilmeli, zeytin, bağ, portakal, fındık vesaire, nerede hangi ağaç ve bitki varsa oralarda o bitkiler, o ağaçlar azami şekilde korunmalı. Şehir, sanayi, baraj, havaalanı kurularak çok verimli araziler yok edilmiştir. Kahramanmaraş Ovası bu konuda bir örnektir. Şehir, sanayi, baraj, havaalanı, yılda üç verim alınan birinci kalite ovamızın yarısını yok etmiştir. Kahramanmaraş Yeni Organize Sanayi örneği, bir tarafta kırsal alana ağaç dikiliyor, yılda birkaç gün askeriyenin atış alanı olarak kullanılan yerler yıl boyu boş yatıyor; diğer yandan vatandaşın ekip biçtiği birinci kalite topraklar sanayi bölgesi olarak belirlenmiş.”


Konu ile ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'den ise yanıt geldi. Özlü, “Kesinlikle birinci sınıf tarım arazilerine, zeytinlik bahçelerine sanayi tesisi kurmaktan yana değilim. Önce ben karşı çıkarım. Ama bakıyorsunuz, geniş bir arazi ve burada zeytin ağaçlarımız var, çok az sayıda zeytin ağacı var. Bakın, bu yasada siyasiler karar vermeyecek, zeytin koruma kurulu kuruyoruz. Bu zeytincilikle ilgili maddeyi toptan çıkarırız ama bu bölgeler geri kalmış. Yani zeytinlik sahalarını ya da tarım alanlarını yok etmeden de sanayileşmek mümkün, onları da güçlendirmek gerekiyor. Dolayısıyla bu konuyu Tarım Bakanlığımızla istişare edeceğiz. Ben doğrusu bunda illa böyle olsun diye ısrarcı olmayacağım çünkü spekülasyona gidiyor'' ifadelerini kullandı.



Hürriyet


Geri Dön