29 / 03 / 2024

Zigana Tüneli'nin yüzde 76’sı tamamlandı!

Zigana Tüneli'nin yüzde 76’sı tamamlandı!

Avrupa'nın en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak Zigana Tüneli'nin inşaatının yüzde 76'sı tamamlandı. 



Doğu Karadeniz Bölgesi'ni Orta Doğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan tarihi İpek Yolu'nun geçtiği güzergahta, tamamlandığında dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak Zigana Tüneli'nin inşaatı hız kesmiyor. Tünel inşaatının yüzde 76’sı tamamlanırken, ışığın görünmesinde son 7,6 kilometre.

Milliyet'te yer alan habere göre; Trabzon- Gümüşhane karayolu üzerinde yapılan ve dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından 17 Mart 2017'de temeli atılan Zigana Tüneli'nde delme çalışmaları, çift yönlü şekilde devam ediyor. Projeyle Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyü mevkisiyle Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Başarköy köyü arasında, her biri 14,5 kilometre ve toplam 29 kilometre uzunluğunda çift tünel yapılıyor. Yeni Zigana Tüneli ile Başarköy Vadisi'nden 1015 metre kotundan girilip, 1264 metre kotuna yüzde 3,30 eğimle çıkılacak. Yüzde 0,85 eğimle de inilerek, Köstere Vadisi'nden 1212 metre kotundan çıkacak tünelle Zigana Dağı geçilecek. 

Yüzde 76’sı tamamlanan Zigana Tüneli yurt içi karayolu ulaşımı ile uluslararası ticaretin daha hızlı ve güvenilir olmasına katkı sunacak. 

Zigana Tüneli nin yüzde 76’sı tamamlandı!

40 DAKİKA KISALACAK

Tünel, Gümüşhane ile Trabzon arasındaki ulaşımı 40 dakika azaltacak. Doğu Karadeniz'i Orta Doğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan tarihi İpek Yolu'nun geçtiği güzergahta Zigana, tamamlandığında dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en uzun çift tüplü karayolu tüneli unvanına sahip olacak. Dünyanın en büyük karayolu tüneli ise 18,2 kilometre uzunluğuyla Çin'de bulunan 'Zhongnanshar' adlı çift tüplü tünel.

'GÜVENLİ YOLCULUK YAPACAĞIZ'

Zigana Dağı’ndan yolculuk yaptığını belirten Özgür Yazıcı, tünel sayesinde ulaşımın kısa ve güvenli hale geleceğini aktararak, "Yıllardır bu yolda yolculuk yapıyorum. Yol çok güzel ama kayalardan taş parçaları düşüyor. Tünelle birlikte hem yolumuz kısalacak hem de güvenli yolculuk yapacağız. Kimin katkısı varsa Allah razı olsun” diye konuştu.

'YAKIT TASARRUFU SAĞLAYACAK'

TIR şoförü Erdal Demir ise, "33 yıldan beri bu yolu kullanıyorum. Zigana Dağı çok yüksek olduğundan kışı çok sert oluyor. Eskiye göre yollarımız iyi ama tünel açıldığı zaman daha da iyi olacak. Özellikle kışın çok zorluk çekiyoruz. Tünelin açılmasıyla yakıt tasarrufumuz da olacak. Kazaları da engelleyecek. Zamandan çok kar elde edeceğiz" şeklinde konuştu.

TIR şoförü Erol Genç de kışın mevcut yolda çok zorlandıklarını vurgulayarak, "Yıllardır bu yollarda çalışıyorum. Bu tünel açılırsa hem bizim için rahat olacak hem de yakıt konusunda çok çok iyi olacak" dedi. 

Zigana Tüneli'nin yüzde 76’sı tamamlandı!


Geri Dön