28 / 03 / 2024

Zonguldak'a Dedeman geliyor

Zonguldak'a Dedeman geliyor

Zonguldak'ta, maden şirketinin inşa ettirdiği Dedeman Zonguldak Oteli ve alışveriş merkezinin 75 milyon dolara mal olması bekleniyor.



Kozlu beldesi sahil yolunda Demir Madencilik AŞ tarafından 420 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otelin inşaatının 2009'un temmuz ayında tamamlanması planlanıyor.

Yaklaşık 40 milyon dolara mal olacak otelin 1200 kişilik salonundan kongre merkezi olarak faydalanılması, Karabük'ün Safranbolu ve Bartın'ın Amasra ilçesini de kapsayan bölgede alternatif turizm alanlarının geliştirilmesi amaçlanıyor.

Otelin ve alışveriş merkezinin 75 milyon dolar harcanarak hizmete açılmasının ardından yaklaşık 900 kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Zonguldak Valisi Erdal Ata, otelin 2009'da hizmete açılacağını, bölge turizminin gelişmesi açısından da tesisin önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

Kentin yüzde 55'inin ormanlarla kaplı olduğunu, Türkiye'nin hiçbir bölgesinde olmayacak kadar mağara zenginliği bulunduğuna dikkati çeken Ata, şöyle konuştu: "İlimizde 21 adet mağara var. Ancak, maalesef bunların çok az kısmı ziyarete açılmış. Kültür ve Turizm Bakanlığının yanı sıra İl Özel İdare Müdürlüğünün imkanları ölçüsünde her yıl 1 mağarayı turizme açmayı amaçlıyoruz. Otel hizmete girerse insanlar bu turistik alanlara konaklama sorunu olmadan rahatlıkla gelebilecekler. Otelin hizmete açılması mağara ve doğal güzelliklerin turizme kazandırılması noktasında önemli altyapı sağlayacaktır. Kentimizde 5 yıldızlı otelin faaliyete geçmesi turizmi hareketlendirecektir."

Ata, kente yeni otellerin yapılmasına öncü olması açısından da tesisin önem taşıdığını, şehrin turizmden daha fazla pay alması için herkesinin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

İstihdama katkı
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Demir Madencilik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Demir, 27 Eylül 2006'da İstanbul'da sözleşme imzaladıkları Dedeman grubu tarafından otelin işletileceğini söyledi.

Manzarası ve sosyal tesisleriyle bölgenin önemli yapıları arasında yer alacak tesisin 2009'un temmuz ayında açılacağını anlatan Demir, şöyle devam etti: "Tesisin 1600 kişi kapasiteli balo salonu, güzellik merkezi, 1100 araçlık otoparkı var. Çevre illerdeki tek 5 yıldızlı otel konumundaki tesisimiz önemli toplantılara da ev sahipliği yapacaktır. Otelin 1200 kişilik salonundan kongre merkezi olarak faydalanılması, alternatif turizm alanların gelişmesi açısından önemlidir. Ayrıca, diğer etkinliklerde kullanılmak üzere 7-8 adet salon daha olacak. Sağlıklı yaşam merkezleri, kapalı yüzme havuzu, kafeterya ve restoran gibi her türlü konfora sahip inşa edilecek otelin turizme katkı sağlaması bizleri de mutlu edecektir. Bölgede zorlu madencilik sektöründen kazandığımızı yine kente yatırım olarak yansıtmaya devam edeceğiz."

Yat limanı projesi
Demir, otel önündeki sahil kenarında da düzenleme yaparak plajı halkın hizmetine açmayı amaçladıklarına işaret ederek, şunları söyledi: "Kentimizde denize girilebilecek fazla plaj yok. Bunun attırılması da turizme katkı sağlayacaktır. Ayrıca, planladığımız yat limanıyla da özellikle Ankara'nın denize açılan penceresi olacağız. Bu projeyle ilgili belediye ve ilgili bakanlıklardan bütün izinler alındı. Yerin tahsisini bekliyoruz. Yaşanan kriz ortamından etkilenmeden yatırımımız hızlı sürüyor. Yatırımda kullandığımız malzemeleri daha önce satın almanın avantajını yaşıyoruz. Şu anda sadece işçilik masraflarımız kaldı. Tesisimiz faaliyete geçtiğinde 900 kişiye istihdam sağlayacağız."

Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca da kentin sahili, ormanları ve mağaralarıyla önemli turizm alanlarına sahip olmasına karşın yeterli turistin bölgeye gelmediğini belirterek, "Büyük şehirlerin yanı sıra tarihi ve turistik ilçelere yakınlığıyla kentimizin kongre turizminde cazibe merkezi olmasını arzuluyoruz. İlk 5 yıldızlı otele kavuşacak ilimizde kongre turizminin gelişmesinin ekonomik ve sosyal açıdan da katkısı yadsınamaz" dedi.

Hürriyet

Geri Dön