19 / 04 / 2024

Zonguldak'ta kira fiyatları yüzde 50 arttı!

Zonguldak'ta kira fiyatları yüzde 50 arttı!

Zonguldak'ta üniversite çevresinde yer alan evlerin fiyatlarında yüzde 50'ye varan artış yaşanıyor. İstanbul'dan gelen öğrenciler  fiyatları görünce şaşkınlık yaşadı. 



Pandemi nedeniyle öğrencilerin evlerine dönmesiyle Zonguldak'ta birçok ev boş kalmıştı. Milliyet'te yer alan habere göre; yüz yüze eğitimin başlamasıyla bölgede kiralık evlerin fiyatı uçuşa geçti. Fiyatları değerlendiren Zonguldak Emlakçılar Odası Başkanı Sercan Günarslan, "Aslında insanlar fiyatların yükseldiğini düşünse de iki yıllık zamları düşündüğünüzde güncel fiyatlarına döndüğünü söyleyebiliriz" dedi.

 İstanbul'dan üniversite öğrencisi oğluna ev tutmak için Zonguldak'a gelen Timur Epeyurt ise kiraların iki ay öncesine oranla yüzde 50 zamlandığını söyledi. Zonguldak'ta öğrenci olan  Buse Apa, "Okulların açılacağı söylentisi bile fiyatları arttırdı. Arkadaşım 1+1 evi 900 liraya kiraladı. Fiyatlar artmaya da devam ediyor." şeklinde konuştu. 

Zonguldak ta kira fiyatları yüzde 50 arttı!

Koronavirüs salgını öncesinde ortalama 750 TL'den kiraya verilen 1+1 evler, salgınla beraber 500 TL'ye kadar düştü. Fakat üniversitelerde yüz yüze eğitimin açılacağı yönünde ki açıklamalarla beraber ev kiralarında yükseldi. Eşyasız 1+1 daireler, 750 - 1000 TL arasında seyrederken eşyalı evlerin fiyatları 1.500 TL'ye kadar çıktı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nin(ZBEÜ) bulunduğu İncivez Mahallesi çevresinde binlerce 1+1 konut bulunuyor. Henüz eğitim başlamadan yükselen fiyatlar, üniversite öğrencilerini de endişelendirdi. BEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü öğrencisi Buse Apa, kiraların pahalı olduğunu dile getirdi. Öğrencilerin zor zamanlar geçirdiğini söyleyen İpa, "Gereksiz pahalı olduğunu düşünüyorum. Öğrenciyiz ve ailelerin maddi durumları belli. Çalışan çalışıyor ama herkes çalışamıyor. Ben 5 yıldır evde kalıyorum. Ben şu an 1+1 eve 700 lira ödüyorum ama ev sahibi artıracağını söyledi. Pandemi döneminde zorluklar yaşadık. Okulların açılacağı söylentisi fiyatları arttırdı. Arkadaşım benzer eve 900 liraya kiraladı. Fiyatlar artmaya da devam ediyor." dedi.

Kiralar eski fiyatlarına döndü 

Zonguldak Emlakçılar Odası Başkanı Sercan Günarslan, üniversite bölgesinde birçok evin kiralık olduğunu ve kiraların yükselmekte olduğunu dile getirdi. Birçok evin iki sendir boş olduğunu ifade eden Günarslan, şunları söyledi: 

"Üniversitelerimizde bundan dolayı uzun zamandır kapalıydı. Bu durum bizim için sektörlerle ilgili ekonomiyi de ekledi. Üniversite bölgesinde binin üzerinde yatırımlık konutlar bulunmakta. Burada ev sahipleri evlerini kiraya veremedi. Öğrencilerde tuttukları evi bırakmak zorunda kaldılar. Öğrenciler de ev sahipleri de mağdur oldu. Fiyatları konuşacak olursak pandemi dönemi başında 700-750 lira olan fiyatlar bin lira civarında. Aslında insanlar fiyatların yükseldiğini düşünse de aslında iki yıllık zamları düşündüğünüzde güncel fiyatlarına döndü. Keşke bu fiyatlar olmasa ama burada 40 bine yakın öğrenci var. Konutlar yetersiz kalıyor ve halen yapılmaya devam ediyor. Yeterli konut yapıldığında fiyatlar daha uyguna düşebilir."

İstanbul'dan gelen fiyatları yüksek buluyor

İstanbul'dan üniversite öğrencisi oğluna ev tutmak için Zonguldak'a gelen Timür Epeyurt ise kiraların iki ay öncesine kadar yüzde 50 yükseldiğini. Bütçelerine göre ev bulamadıklarını belirten Epeyurt, "Oğluma üniversite için ev bakıyoruz. Geçen yıla göre yüzde 50 pahalı evler. Şu ana kadar bir netice alamadık ve aramaya devam ediyoruz. İki ay önce 700-800 olan yerler şimdi 1.200 lirayı bulmuş. Bütçeye göre biraz pahalı oluyor. Okulların açılması fiyatları yüzde 50 oranında arttırdı. Çaresiz bakınıyoruz. Bir yer bulacağız." diye konuştu.

Alanya'da kira fiyatları tavan yaptı!


Geri Dön