18 / 04 / 2024

Zorlu Center'da m²'si 15 bin Euro! Yüzde 10'u satıldı!

Zorlu Center'da m²'si 15 bin Euro! Yüzde 10'u satıldı!

Perakende dünyası Zorlu Center'ın AVM'si içinde nasıl yer alabileceğinin hesaplarını yapıyor



Zincirlikuyu'da tartışmalarla birlikte kulelerinin ucunu göstermeye başlayan Zorlu Center inşaatı, hem gayrimenkul piyasasının, hem de perakende dünyasının son birkaç aylık en önemli gündem konularından biri. Arazi değeri için 800 milyon dolar ödenen projenin gayrimenkul piyasasını ilgilendiren kısmı, dünyanın bile gözünün olduğu bu önemli gayrimenkul projesinde daha şimdiden satışların başlamış olması ve gerek rezidans gerekse konut kısmının yaklaşık yüzde 10'unun satılmış olması.

Projeyi yürütenler ise bu konuda ser verip sır vermiyor. Yine de Ekonomist bu konuda merak edilen son gelişmeleri, projenin içinde olan ya da çok yakm kaynaklarla konuşarak ortaya çıkardı. Hemen söyleyelim; AVM'de de gayrimenkul tarafında da deklare edilmiş bir fiyat yok. Fakat el altından yapılan satışlardan fiyatların son derece yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
 
5 değişik fonksiyon var

Konser salonu, müze ve kütüphane gibi sosval ve kültürel vapıların yanı sıra otel, iş merkezi, alışveriş merkezi (AVM) ve rezidanslan ile Türkiye'de ilk kez beş değişik fonksiyonu içinde bulundurma özelliğini taşıyan projeden yer almak için Türkiye'nin zenginleri adeta yarışa girmiş bulunuyor.

Şu anda el alündan satışa çıkarılan, önümüzdeki ekim ayında resmi satışının yapılması beklenen rezidanslarda metrekare fiyatınmlö bin Euro'yu bulduğu iddia ediliyor. Ancak ilk etapta müşterilere yüzde 20 indirim yapıldığı da söyleniyor. AVM kısmında ise şu anda perde arkasında ham pazarlama faaliyederi adı verilen bir çalışma yürütülüyor.

AVM için ilk etapta anchor mağazalar adı verilen, özellikle de departman store olmasına özen gösterilen mağazalar seçilmeye çalışılıyor. Anchor mağaza için iki büyük rakibin yarıştığı öne sürülüyor. Boyner Grubu'nun getirmesi beklenen ABD'li lüks mağazalar zinciri Saks Fifth Avenue ile Demsa Grubu'nun getirmeye çalıştığı Fransız çok kadın mağazacılık devi Galeries Lafayette...

Zorlu, Kule Rezidans'ta oturacak

Zorlu Grubu AVM'yi Eylül 2011, kültür merkezini Ekim 2011, ofis, otel ve rezidansları ise Haziran 2012'de tamamlama)! planlıyor Projenin bin metrekarelik lüks rezidanslardan oluşacak Kule Rezidans (Tower Residence) bölümündeki dairelerin bir kısmı fizibilite çalışmalarının ardından 150-200 metrekare ya da 300-400 metrekare olmak üzere opsiyonlu olarak değiştirildi. Böylece her katta bir rezidans planlanan projenin önemli bir bölümünde katlardaki daire sayısı altıya çıkartıldı. Böylece müşterilerin isteğine göre bin metrekarelik daireler 150, 200, 300 ya da 450 metrekarelik opsiyonlara ayrılabilecek.

Kule Rezidans'm en üst katlarında yer alan bin metrekarelik dairelerden Ahmet Nazif Zorlu'un kendisi için birkaç kat ayırttığı da öğrenildi. Mimarisi Tabanhoğlu Mimarlık ve Emre Arolat Mimarlık tarafından yapılan projenin yüksek bölümleri rezidans kulelerinden oluşurken yatay bölümlerde ise ofisler yer alıyor.

Rekreasyon alanı

Proje, Türkiye'nin ilk 5 fonksiyonlu'karma kullanım' projesi olmasının yanı sıra 80 bin metrekarelik yeşil rekreasyon alana sahip olacak. 619 bin 595 metrekarelik alan üzerinde inşa edilen proje 2008 yılında 'Cityscape Dubai Mimarlık Yarışması'nda jüri özel ödüllerinden En İyi Planlanmış Proje ödülünü almıştı.

Komplekste ayrıca 2 bin 300 kişilik konser salonu, 750 kişilik tiyatro salonu, 72 bin metrekare yeşil alan, helikopter pisti, cafeler, restoranlar, 200'e yakın mağaza olacak.
Zorlu Center sakinlerinin çok kaliteli bir rezidans hizmeti alacağı, proje içindeki otelin imkanlarından yararlanacağı da ısrarla vurgulanıyor. Zorlu Grubu'nın projedeki otelin işletmsi için Hilton'un lüks otel zinciri olan Waldorf Astoria ile anlaştı.

İki dev rekabet ediyor

Zorlu Center projesinin en önemli parçalarından biri de AVM. AVM bilindiği gibi Eylül 2011'de açılacak. Ancak şimdiden perde arkasında bu AVM'de yer almak isteyen perakendeciler kendileri için yer istemeye başladılar. Projenin AVM kiralamasını Jones Lang LaSalle Türkiye Başkam Avi Alkaş yapıyor. Avi Alkaş'tan kendileri için yer ayırmasını is¬teyen çok sayıda perakendeci olduğu konuşuluyor. Ancak Alkaş, ilk etapta büyük metrekareli, anchor mağazaların seçimini yapıyormuş bu günlerde.

Bu anchor mağaza için ise iki devin rekabet halinde olduğu belirtiliyor. Bu rakiplerden biri Boyner Grubu'nun Türkiye'ye getirmeye niyetlendiği ABD'li lüks mağazalar zinciri Saks Fifth Avenue. Diğeri ise Demsa Grubu'nun görüştüğü ve Türkiye'ye getirmeye çalıştığı Fransız çok katlı mağazacılık devi Galeries Lafayette.

Bu iki lüks mağazanın Türkiye'ye gelmesinin bile perakende dünyası için çok önemli bir gelişme olarak değerlendirilmesi, Zorlu'nun projesini bir kez daha yukarıya taşıyor. Diğer mağazalar ise anchor mağaza belirlendikten sonra seçilmeye başlanacak. Şunu demek abartı olmaz sanırız. Şu anda Türkiye'nin hemen her perakendecisi Zorlu projesi için sıraya girmiş durumda. Erkek giyiminin önde gelen markalarından Hugo Boss'un genel müdürü Sezai Kaya, "Burada mutlaka olacağız" diyor.

Üç kattan oluşacak

Projede yer almak isteyen markalardan biri olan Diesel'in Türkiye temsilcisi Özlenir Giyim'in patronu Tahsin Özlenir, projenin en can alıcı noktasının lokasyonu olduğunu söylüyor. Özlenir, "Dizayn anlamında da proje ön plana çıkıyor. Food court, sinema, tiyatro, sergi alanı fark yaratacak. Hatta konser alanının olacağından söz ediyorlar" diyor. AVM'de kira fiyatı henüz belli değil. Ancak perakendecilerin tahmini ve beklentilerine göre, kat ve mağaza büyüklüğüne göre fiyat değişmekle birlikte, metrekare fiyatı ortalama 70 Euro olacak.
Ekonomist


Geri Dön