28 / 03 / 2024

1 milyar dolarlık Ayaş Tüneli samanlık oldu!

1 milyar dolarlık Ayaş Tüneli samanlık oldu!

Yapımına 1976 yılında başlanıp, bugüne kadar 21 hükümet eskiten ve yaklaşık 1 milyar dolar harcandığı iddia edilen Ayaş Tüneli kaderiyle başbaşa bırakılırken, vatandaşların da samanlığı oldu.



 Ayaş"ın CHP"li Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç, tüyü bitmemiş yetim hakkını buralarda kullandıklarını belirtirken, œBiz tüyü bizmemiş yetimlerin hakkının geri verilmesini istiyoruz dedi.

Ayaş Tüneli"nin tamamlanıp, projenin hayata geçirilmesi halinde Ankara- İstanbul arası mesafenin 146 kilometre kısalıp, 2 saate indirilmesi planlanmıştı. Ayaş"ın CHP"li Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç, çinli teknik heyetlere incelettirilen ve akibetinin ne olacağı merakla beklenen Ayaş Tüneli projesinin imkansız olmadığını, uygulanabilir olduğu yönünde rapor verildiğini hatırlattı. Ayaş tüneli vatandaşlarca yıllardır samanlık olarak kullanılırken, haberin basında çıkması üzerine bu görüntü ortadan kaldırıldı. Ancak tren yolu toprakların kayması sonucu su içinde çamur deryası içinde bataklığa dönüştüğü, giriş ve çıkışlarının ot ve dikenler sardığı görüldü.Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç, milli servet olan Ayaş Tüneli"nin yapımına 1976 yılında başlanıp, 8 bin 500 metresinin tamamlandığını, ancak kaderiyle başbaşa bırakıldığını belirtti. Başkan Başkaraağaç, œSon günlerde basında çıkan kaynaklara göre TCDD tarafından tren yolu çinli teknik heyete incelettirilmiş, projenin imkansız olmadığı, uygulanabilir yönünde rapor verildiği öğrenilmiştir. Devlet bütçesinden atıl vaziyette olan Ayaş Tüneline bugünkü şartlarda yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırım yapılmıştır. Teknik olarak uygulanabilir olmadığı gerekçesiyle proje yarım bırakılmış ve 34 yıldır kaderine terk edilmiştir. Ayaş Tünelinin 8 bin 500 metresi tamamlanmış, bin 800 metrelik kısmı kalmıştır. Ankara-İstanbul arasını 1,5 “ 2 saate indirecek olan projenin ve Ayaş Tünelinin bitirilmemesi durumunda Türkiye kaybedecek ve yine büyük bir proje kaderine terk edilecek. Atıl olan ve trilyonlarca lira harcanan yatırımlar toprak altında çürümeye mahkum edilecek. Vatandaşlarca yine samanlık, ahır, ve soğuk hava deposu olarak kullanılmaya devam edecektir. Trilyonluk samanlık haberleri yapılmaya devam edecektir dedi.

Hükümete, bakan, milletvekilleri ve Başbakana da seslenen Ayaş Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç, œTüyü bitmemiş yetim hakkını buralarda kullandılar. Biz tüyü bitmemiş yetimlerin hakkının geri verilmesini istiyoruz. Avrupa"nın ve balkanların en uzun tüneli olarak adlandırılan ve atıl durumda bırakılan tünelin kara taşımacılığının biteceği, bazı otobüs firmalarının baskı yaptığı, kendi rantlarını ülke rantlarından üstün gördükleri de duyumlarımızda. Kaynaklarımızın doğru yerde, doğru zamanda ve bu tür projelerin doğru kullanılmasından yanayız. Batı Koridorunda ekonominin ve istihdam alanlarının canlanması ülke ekonomisine katkı yapacağına inandığımız bu projeye 8 yıldır dikkat etmeye çalışıyoruz. 8 yıldır dillendirip üstüne basa basa söylememize rağmen hükümetin hiçbir katkısını göremedik. Tüm yetkilileri tekrar uyarıyoruz. Bu Türkiye bizim, başka Türkiye yok. Buna sahip çıkmak zorundayız diye konuştu.
DHA


Geri Dön