27 / 04 / 2024

1+1 ve 2+1 evde stok azaldı!

1+1 ve 2+1 evde stok azaldı!

Faizlerin yüzde 1’in altına düşmesiyle kredi ile ev satışları arttı. Vatandaşlar en çok 1+1 ve 2+1 evleri tercih etti. 2+1’de geçtiğimiz yıl yüzde 34 olan stok oranı yüzde 31,5’e düştü.



Düşük konut kredi faizleriye yapılan cazip kampanyalar vatandaşları ev sahibi yapıyor. Yüksek faiz nedeniyle uzun bir süre ev alma hayalini erteleyen birçok kişi, son dönemlerde yine bankalara akın etti.

Vatandaşın 1 yıllık çektiği konut kredisi mevduat bankalarında yüzde 13, katılım bankalarında yüzde 23,31 yükseldi. Bu senenin başından beri çekilen toplam konut kredisi rakamı 9 milyar 714 milyon 315 bin lira oldu. Kullanılan kredinin 7 milyar 594 milyon 343 bin lirası mevduat bankalarından, 2 milyar 119 milyon 972 bin lirası da katılım bankalarından çekildi.

100 BİN LİRADA 43 BİN LİRA CEPTE

Kullanılan kredide bir yıl öncesi değerlendirildiğinde cepte kalan bakiye 10 yıl vadede her 100 bin lira için 43 bin lira oluyor. Bundan bir yıl önce ev almak isteyen vatandaş, konut kredisi kullanmak amacıyla bankalara gitseydi alacağı en iyi oran yüzde 1,30 civarında olacaktı. Bu durumda her 100 bin lira için 10 yıl vadenin sonunda geri ödeyeceği toplam rakam 198 bin liraya yükselecekti. Şimdi ise satın aldığı ev için bankalardan yüzde 0,90’la kredi çekilebiliyor. Aynı vade yapısıyla ödenecek toplam rakam 198 bin yerine 163 bin lira olarak hesaplanıyor. Aldığı ev bankalarla anlaşmalı bir projeden ise bu durumda ödeyeceği faiz oranı 0,79’a kadar düşebiliyor. Yani her 100 bin liranın vade sonu ödenecek rakamı böylece 155 bin liraya düşüyor.

2+1 ve 1+1 TİPİ EV TERCİHTE ÖNDE

Çekilen kredilerle alınan evler ise ağırlıklı olarak küçük metrekareli evler tercih ediliyor. Bu tip evlerde stokların azaldığı görüldü. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında yüzde 34 olan stoktaki 2+1 tipi konutların bu yılın ocak ayında stok oranının yüzde 31,5’e düştüğü görüldü. Benzer tablo sınırlı da olsa 1+1 tipi konutlarda da bulunuyor. Stok oranı geçtiğimiz yıl yüzde 20’lerde olan 1+1’lerde son açıklanan stok verileri oranın yüzde 18,9’a düştüğü görülüyor. Büyük metrekareli 2+1, 3+1 ve 4+1 tipi evlerde ise talep sınırlı kalıyor. Satın almada tamamlanmış evler de öncelikli tercihler arasında yer alıyor. Nitekim satışı tamamlanan markalı konutların geçtiğimiz yıl yüzde 22’si bitmiş konut stoklarından, yüzde 78’i bitmemiş konut stoklarından oluşuyordu. Bu yıl ise konutların yüzde 41,78’i tamamlanmış konut stoklarından, yüzde 58.22’si bitmemiş konut stoklarından yapıldı.

FİYAT SATIŞI ETKİLİYOR

Emlakçılar satışta ağırlıklı olarak küçük metrekareli evlerin tercih edilmesinin fiyata göre olduğunu söyledi. Küçük evleri almak için çekilen kredi miktarının da düşük olduğunu belirten emlakçılar, “Böylece ev alan vatandaş aylık ödemelerde yüksek rakam yerine ödeyebileceği miktarda kredi çekmiş oluyor. Aylık ödediği kiradan çok daha fazlasını kredi taksiti olarak ödemek zorunda kalıp bütçesini sarsmıyor” diye konuştu. Görüşlerine başvurduğumuz emlakçılar son dönemde artan satın almalarda depremlerin de etkili olduğuna işaret ederek konuşmalarına şöyle devam etti:

“Depremler sonrasında özellikle yeni yapılara olan taleplerde artış yaşanıyor. Hatta birçok bölgede yeni dairelerde kiralık kalmadı. Ayrıca özellikle düşük metrekareli yeni inşaa edilmiş konutlarda da artık fazla stok kalmadı diyebiliriz. Elde kalan konutlar yüksek oda ve alana sahip konutlar.”


Geri Dön