29 / 03 / 2024

145 yıllık Karadeniz-Akdeniz Otoyolu'nun yüzde 84'ü tamam!

145 yıllık Karadeniz-Akdeniz Otoyolu'nun yüzde 84'ü tamam!

Osman Padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez gündeme gelen, 2’nci Abdülhamid'in rüya projesi 145 yıllık Karadeniz- Akdeniz Otoyolu Projesi’nin yüzde 84’ü tamamlandı.



Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ’Dereyolu’ olarak gündeme getirilen Karadeniz- Akdeniz Otoyolu projesi, 2’nci Abdülhamid tarafından Fransız mühendisler tarafından yapıldı. Hürriyet'te yer alan habere göre; projenin temeli 1929’da dönemin Ordu Valisi Ali Kemal Aksüt tarafından atıldı. 1970’li yıllarda Sovyet işgalinde tankların Karadeniz’den İç Anadolu’ya kolayca ulaşmasını sağlayabileceği gerekçesiyle, çalışmalara ara verildi.

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, AK Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in girişim ve çalışmalarıyla Mesudiye ilçesi Topçam’da Melet Irmağı üzerine baraj yapılması için çalışma başlatıldı. 2004 yılında ’Topçam Barajı ve Ulaşım Yolları’ için tekrar gündeme getirilen proje, Karadeniz- Akdeniz Otoyolu Projesi oldu.

1 MİLYAR 466 MİLYON TL’YE MAL OLACAK

Orta ve Doğu Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi; Ordu, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş,  Adana  ve Hatay ili sınırlarında bulunuyor. Toplam uzunluğu 818 kilometre arasında yer alan projesinin Ordu sınırlarında yer alan bölümü ise 100 kilometreden meydana geliyor. İhalesi 2008 yılında yapılan, toplam proje bedeli 1 milyar 466 milyon TL olan Karadeniz- Akdeniz Yolu Projesi’ne şu ana kadar 1 milyar 187 milyon TL harcama kaydedildi. Projenin yüzde 84'lik kısmı tamamlanırken, etapların tamamlanmasıyla ulaşımda ciddi oranda kısalma yaşanacak.

KARADENİZ- AKDENİZ 6 SAATE İNECEK

Projenin en önemli etabı ise Ordu’nun Mesudiye ilçesi sınırlarında bulunuyor. Altınordu-Mesudiye arasında yer alan mesafe, 3 kilometrelik Topçam Tüneli’nin 2018 yılında açılması ve diğer çalışmalarla 81 kilometreye inerken, yaklaşık 2,5 saat süren yol ise 1 saate indi. Kısa süre içinde tamamlanması planlanan yol ile Karadeniz’den Akdeniz’e ulaşım ise 6 saate düşecek.

25 TÜNELİN 23’Ü TAMAMLANDI

Karayollarınca gerçekleşen 88 kilometrelik Ordu etabında, toplam uzunluğu 15,1 kilometre tek tüplü 25 tünelin, 13,3 kilometrelik 23 tüneli tamamlanırken, 1,8 kilometrelik 2 tünelin de yapım çalışmaları sürüyor. Yine güzergahında; yapımı tamamlanan toplam 331 metre olan viyadük, toplam uzunluğu 280 metre olan 5 tek köprü ve 32 metre çift köprü de bulunuyor.

’HEM ZAMAN, HEM DE YAKIT TASARRUFU SAĞLANACAK’

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler yapımına hızla devam edilen Karadeniz-Akdeniz Yolu ile ilgili konuştu. Güler, yolun Ordu’dan Akdeniz illerine kadar ulaşımı kolaylaştırmasının yanı sıra, Rusya ve Gürcistan gibi Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere de bölgenin ihracatta önemli rol üstleneceğinden bahsetti. Bu kapsamda projeyi önemsediklerini anlatan Başkan Güler, "Karadeniz-Akdeniz Yolu’nda çalışmalar hummalı bir şekilde sürüyor. Bu yol tamamlandığında 41 vilayetin ihracatı ve ithalatı Ordu ve Mersin’den yapılacak. Bununla ilgili olarak komşu illerde de bir hareketlenme var. Mesela Sivaslılar, Kayseriler ilimize yakın ilgi gösteriyorlar. Bu şu anlama geliyor; hem Sivas’ın hem Kayseri’nin hem de arada bulunan illerin aynı zamanda liman kenti olma durumunda olacak. Buradan da Rusya’ya, Romanya’ya, Gürcistan’a ve diğer ülkelere de gitme imkanı artacak. Başka türlü gemi ile aynı bağlantıyı üç günde yapacakken, 6 saatte bunu gerçekleştirmiş oluyoruz. Hem zaman, hem yakıt tasarrufu, hem de buradan ihraç edilen sebze veya meyvelerin bayatlamamasını için de büyük bir avantaj sağlanmış olacak" dedi.

’TÜRKİYENİN ÜSTÜNLÜK KAZANACAĞI PROJE’

Karadeniz-Akdeniz Yolu ile Türkiye’nin üstünlük kazanacağından bahseden Başkan Güler, "Biz zaten şehircilik anlamında da kendi kendine yeten bir kent olmaya çalışırken, iller arasında da önemli bir yere gelmiş oluyor. Bu hem Türkiye için önemli, hem de komşu ülkelerin de Türkiye ile temas ettiği noktalardan bir tanesi olacak. Bu bakımdan heyecan verici bir projedir. Sadece Ordunun değil, bölgenin ve ayrıca Türkiyenin üstünlük kazanacağı bir proje olacak" diye konuştu.


Geri Dön