20 / 04 / 2024

1.5 milyar dolarlık İstanbul Tower projesi ortakları arasında anlaşmazlık!

1.5 milyar dolarlık İstanbul Tower projesi ortakları arasında anlaşmazlık!

TURGUT İlaç'ın sahibi olduğu Büyükdere Caddesi' ndeki Fako İlaç Fabrikası' nın arazisi üzerine yapılacak 220 metre yüksekliğindeki İstanbul Tower Levent adlı projede işler sarpa sardı...



TURGUT İlaç'ın sahibi olduğu Büyükdere Caddesi' ndeki Fako İlaç Fabrikası'nın arazisi üzerine yapılacak 220 metre yüksekliğindeki İstanbul Tower Levent adlı projede işler sarpa sardı. Metal Yapı Konut ve Yeşil İnşaat'ın yüzde 50'li kat karşılığı yapımını üstlendiği projenin Ocak 2015'te teslim edileceği açıklanmışta ancak henüz temeli bile atılamadı. 


İstanbul'un en değerli arsalarından birinde yükselecek olan 1.5 milyar dolar değerindeki projenin ortakları arasındaki anlaşmazlık inşaatı geciktirdi. 


Anıtsal bina olacaktı Turgut İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Turgut, Fako İlaç'ı İzlandalı firma Actavis'e sattıktan sonra şirketin 4. Levent'te Büyükdere Caddesi üzerindeki 23 dönümlük arazisinde proje gerçekleştirilmesi için kolları sıvadı. "Ben 50 yıllık Levendiyim. 80 yaşında bir adamım; bu adamın hayalleri vardır; ne kadan gerçekleşir bilinmez. Fakat öncelikli hayalim Türkiye'ye ve İstanbul'a yakışır, anıtsal, abidevi bir bina yapmak" diyen Kaya Turgut, Fako arazisi için 50'den fazla yerli ve yabana ya tınmayla görüştü. Metal Yapı Konut ve Yeşil İnşaat ortaklığının kurduğu Zincir Yapı şirketiyle el sıkışan Turgut, anlaşmaya göre projeden yüzde 50 pay alacaktı. 

İşbirliğinin duyurusu için Ekim 2010'da düzenlenen basın toplantısında Metal Yapı Konut Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu, "2012'de başlayıp Ocak 2015'te bitireceğiz" derken Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, "Proje Kaya Bey'in hayali. Onun vizyonunu yansıtacak, yarı yanya paylaşılacak" ifadelerini kullandı. 

Finansmanda anlaşmazlık Ofis, otel ve müzeden oluşacak proje aradan geçen sürede inşaat harfiyat aşamasını geçemedi. İki yıl önce inşaasına başlanılan projenin ortakların arasındaki anlaşmazlık nedeniyle geciktiği öğrenildi. Metal Yapı Konut'un patronu Ömer Saçaklıoğlu ve Yeşil İnşaat'ın patronu Engin Yeşil'in projenin finansmanı konusunda anlaşamadığı belirtilirken, iki müteahhitin arazi sahibi Turgut Ailesi'yle de arasının açık olduğu kaydedildi. 

62 milyon dolar harcandı ANLAŞMANIN ardından dünyanın önde gelen mimarlık firmalarından SOM Architects'e proje çizdiren Metal Yapı Konut ve Yeşil İnşaat ortaklığı 23 bin 500 metrekare ve 2.5 emsal hakkı olan arazi üzerinde 160 bin metrekare inşaat alanına sahip 58 katlı, 220 metre yüksekliğindeki İstanbul Tovver Levent projesi için 2012 yılında harfiyat çalışmalarına başladı. 

İki yılda harfiyatın ancak yüzde 66'sını tamamlayabilen Metal Yapı Konut-Yeşil İnşaat 30 Haziran 2014 tarihi itibariyle proje için 62 milyon dolar para harcadı. İnşaat maliyetinin toplam yatırım değerinin 450 milyon dolar olması beklenen istanbul Tovver Levent için yüzde 25'i özkaynak, yüzde 75 yabancı bankalardan kredi kullanarak finansman sağlanması planlanıyordu.

Ofis metrekare fiyatlarının 15 bin-20 bin dolar arasında değiştiği Büyükdere Caddesi'nde yer alan projeden 1.5 milyar dolar gelir elde edilmesi hedefleniyordu. 


Sözcü 


Geri Dön