28 / 03 / 2024

15 şehrin gürültü haritası hazırlanıyor!

15 şehrin gürültü haritası hazırlanıyor!

Yerleşim Alanlarının Stratejik Gürültü Haritalarının Hazırlanması Projesi kapsamında, 15 ilin gürültü haritası hazırlanacak . Yerleşim Alanlarının Stratejik Gürültü Haritalarının Hazırlanması Projesi açılış toplantısı, Rixos Otel'de gerçekleştirildi.



Yerleşim Alanlarının Stratejik Gürültü Haritalarının Hazırlanması Projesi kapsamında, 15 ilin gürültü haritası hazırlanacak ve Türkiye'de ilk kez gürültü simülasyon modeli oluşturulacak.Yerleşim Alanlarının Stratejik Gürültü Haritalarının Hazırlanması Projesi açılış toplantısı, Rixos Otel'de gerçekleştirildi.TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de bugüne kadar önemli projelere imza attıklarını belirterek, yaşam kalitesi ve çevrenin korunması açısından, Çevre Enstitüsü tarafından Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamında çalışmalar yürütüldüğünü aktardı. 

Proje çerçevesinde, Adana, Adıyaman, Balıkesir, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Manisa, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzon illerinin gürültü haritalarının hazırlanacağını aktaran Tunaboylu, proje sonunda Türkiye'de ilk kez gürültü simülasyon modeli oluşturulacağını, mekansal gürültü veri tabanı hazırlanacağını, gürültüye hassas mekanların sayılarının hesaplanacağını, gürültüye maruz kalan insan sayısının belirleneceğini söyledi. 

Tunaboylu, elde edilecek bilgilerin, hem yapı teknolojilerinde, hem gelişimin ve ulaşımın nasıl planlanması gerektiği konusunda önemli veriler sağlayacağını dile getirdi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci ise proje ile ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklara yol açan çevresel gürültünün kontrolü için bir adımın daha atılmış olacağını vurguladı. 

Dökmeci, hazırlanacak gürültü haritalarının, sorunlu alanların belirlenmesinde ve kontrol tedbirlerini içeren eylem planlarının hazırlanmasında kullanılacağını aktardı. 

Sebahattin Dökmeci, "Şehirlerimizde akustik planlamanın yapılması, sessiz ve sakin alanların korunması için hazırlanan stratejik gürültü haritaları ile eylem planlarının, çevre düzeni planları ve imar planlarında esas alınması önem arz etmektedir" dedi. 



Ankara 24 Saat 


Geri Dön