28 / 03 / 2024

1937 yılından Galata Rıhtımı'nda meydan açılacak!

1937 yılından Galata Rıhtımı'nda meydan açılacak!

1937 yılında tarihi Galata Rıhtımı'nda yeni bir meydan açılacakmış. Merkez Rıhtım Han ile Deniz Ticaret Müdürlüğü arasındaki sahada açılacak meydan, Merkez Rıhtım Han'ından Deniz Ticaret Müdürlüğü'ne kadar uzanacakmış.



1937 yılından Galata Rıhtımı nda meydan açılacak!


Galata Rıhtımı'nda meydan açılmasına başlanıyor


Meydan Merkez Rıhtım Han ile Deniz Ticaret Müdürlüğü arasındaki sahada olacak


    Liman Umum Müdürlüğü ile Belediye arasındaki ihtilaflar halledilmiştir. Yalnız, Haliç'in Galata kısmında liman amelesi için bina yapılmak üzere satın alınması istenen arsaya çok yüksek fiyat takdir edilmesi dolayısıyla Liman İdaresi şimdilik bu arsayı almaktan vazgeçmiştir. 

    Galata'da açılacak meydan ve Çinili Rıhtım Han'ının önündeki sokağın kapatılması hakkında anlaşma olduğundan Liman İdaresi icaben hazırlıklara başlamıştır. Meydan Merkez Rıhtım Han'ından Deniz Ticaret Müdürlüğü'ne kadar uzanacaktır. Bu münasebetle hanla Deniz Ticaret Müdürlüğü arasındaki bahçeli kahvehane ile diğer binaların istimlakine yakında başlanacaktır.

    Galata Meydanı'yla müstakbel Galata Yolcu Salonu'na giden, Merkez Rıhtım Hanı'nın deniz tarafındaki yol arasına büyük bir kapı konacaktır. Bu yolun diğer ucuna da ikinci bir kapı daha yapılacaktır. Liman İdaresi bu iki kapıyı sipariş etmiştir. 

    Kapılar karşılıklı olarak ortalama bir vaziyette konacak ve her iki taraflarına da parmaklıklar yapılacaktır. Bu kapılardan biri Galata Meydanı'na, diğeri Çinili Rıhtım Han'ının önündeki kapanacak olan sokağın nihayetine, yani arka taraftaki caddeye açılacaktır. Salonun bu iki rıhtım kapısından sonra müstakbel binanın arkasındaki büyük caddeye açılacak olan asıl büyük kapı bulunacaktır. Salona giriş ve çıkış şekilleri bu kapılara göre ayrıca tanzim edilecektir. 

    Yolcu salonu inşaatı ile beraber Galata Meydanı'nın yapılmasına da aynı zamanda başlanacaktır. Meydanın tam ortasına renkli sular fışkırtan bir havuz yapılacak ve buraya Atatürk'ün bir heykeli dikilecektir. 

    Merkez Rıhtım Han'ının arkasından Denizyolları İdaresi Müdürlüğü'ne kadar uzanan cadde esaslı şekilde tanzim edilecek, şimdiki yük arabaları oradan kaldırılacaktır. Caddenin boydan boya asfalt yapılması düşünülüyor. 


Akşam 19 Nisan 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön