27 / 04 / 2024

1944 yılında inşa edilecek Adliye Sarayı'nın yeri tespit edilememiş!

1944 yılında inşa edilecek Adliye Sarayı'nın yeri tespit edilememiş!

1944 yılında Adliye Vekaleti tarafından inşa ettirilecek İstanbul Adliye Sarayı'nın yeri tespit edilememiş. Sultanahmet'te inşa edilecek Adliye binasının, yeni açılan Atatürk Bulvarı üzerinde inşası gündeme gelmiş.



1944 yılında inşa edilecek Adliye Sarayı nın yeri tespit edilememiş!


Adliye Sarayı


Bu sene yapılacaksa da yeri henüz tespit edilmedi


     İstanbul'un pek muhtaç olduğu yeni Adliye Sarayı'nın yapılmasına karar verildiğini ve bu sene inşaata başlanacağını yazmıştık. Yeni Adliye binasının yapılması için birçok semtler düşünülmüş nihayet Atatürk Bulvarı güzergahı tercih edilmiştir. Atatürk Bulvarı'nın Unkapanı'ndan Saraçhanebaşı'na kadar yolun yapılan kısmı ile şimdi inşasına başlanan Saraçhanebaşı - Aksaray kısmının her iki tarafındaki arsalar belediyeye aittir. Adliye Sarayı'nın Unkapanı'ndan Saraçhanebaşı arasında mı yoksa Saraçhanebaşı - Aksaray arasında mı yapılacağı henüz kararlaştırılmamıştır. Bu hususta Adliye Vekaleti namına hareket edecek bir fen heyeti ile belediye mütehassısları müşterek tetkikat yapacaklardır. Yeni sarayın yeri kaplayacağı saha miktarı belli olduktan sonra bu saha Belediye tarafından Adliye Vekaleti'ne satılacaktır. Evvelce Adliye Sarayı için hazırlanmış bir plan ve bir proje vardı. Ancak bu plan ve proje, binanın Sultanahmet'deki eski Hapishane arsasında inşa edileceğine göre tanzim edilmişti. 

    Atatürk Bulvarı'nın arazi vaziyeti, evvelce hazırlanan plana intibak edemeyeceğinden planda tadilat yapılacaktır. Yeni Adliye Sarayı, ileride inşası düşünülen Belediye Sarayı, Fatih Halkevi, büyük şehir tiyatrosu gibi yeni binalarla süslenecek ve bir taraftan Fatih, diğer taraftan Şehzadebaşı camileri bulunan bu semtin güzelliğini bir kat daha artıracak ihtişamda bulunacağından binanın iç tesisat ve taksimatından başka dış üslup ve tarzına da ehemmiyet verilecektir. Plan hazırlandıktan ve Güzel Sanatlar Akademisi'nin mütalaası da alındıktan sonra hem Adliye, hem de Nafıa Vekaleti tarafından tasvip edilecek inşaat şartnamesi hazırlanacaktır.


Akşam 7 Haziran 1944



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön