26 / 04 / 2024

1947 yılında sanayi bölgesi için bir talimatname hazırlanmış!

1947 yılında sanayi bölgesi için bir talimatname hazırlanmış!

1947 yılında şehrin ticaret ve sanayi bölgelerini tayin etmek için İstanbul İmar Müdürlüğü bir talimatname hazırlamış. Talimatnameye göre ağır sanayi, Eyüp'ten Silahtarağa'ya ve Yedikule'den Bakırköy'e kadar olan bölgeye yayılacakmış.



1947 yılında sanayi bölgesi için bir talimatname hazırlanmış!


Sanayi bölgesi


Belediye İmar Müdürlüğü bir talimatname hazırladı


     Şehrin imar planı yapılmış, fakat henüz bu imar planına göre ticaret ve sanayi bölgeleri tayin edilmemişti. Bu yüzden her gün çeşitli makamlara şikayetler vaki olmakta, bilhassa fabrika ve imalathane kurmak isteyenlerin müracaatları cevaplanamamakta idi. Bundan çoğu Nuruosmaniye civarında olmak üzere kendiliğinden bir çok tesisler vücuda gelmekte idi. Bu müracaatlar karşısında Belediye İmar Müdürlüğü yeni kararlar vermiş ve Şehir Meclisi'nin haziran toplantısında konuşulmak üzere bir de talimatname hazırlamıştır. Buna nazaran: 

     1- Ağır sanayi Eyüp'ten Silahtarağa'ya ve Yedikule'den Bakırköy'e kadar olan bölgede.

     2- Orta sanayi: Haliç'in iki tarafında.

     3- Küçük sanayi (atölye ve imalathane gibi) bunların şimdiki yerleşmiş bulundukları sahalarda bulunmalarına bazı teknik ve fenni şeraite riayet şartıyla müsaade edilecektir. Yapılacak talimatnamede ağır sanayi bölgesi haritalarla gösterilecektir. Eyüp'ten Edirnekapı'ya kadar olan bir kısım yerlerde ağır sanayi fabrikaları inşasına müsaade edilecektir. Şehir dahilindeki fabrikalar yavaş yavaş bu sahaya nakledilecektir.


Cumhuriyet 27 Nisan 1947



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön