26 / 04 / 2024

1951 yılında Üsküdar ve Kadıköy'de 150 evin temeli atılmış!

1951 yılında Üsküdar ve Kadıköy'de 150 evin temeli atılmış!

1951 yılında İstanbul'da 17 bin eve ihtiyaç varmış. İstanbul Belediyesi de İstanbul'da yaşanan mesken buhranının önüne geçmek için Üsküdar ve Kadıköy'de toplam 150 evin temelini atmış.



1951 yılında Üsküdar ve Kadıköy de 150 evin temeli atılmış!


Üsküdar ve Kadıköy'de 150 evin temeli atıldı.


  Üsküdar'da Selamiçeşme'de yapılacak 50 ve Kadıköy'de Koşuyolu'nda inşasına Belediyece kararlaştırılan 100 evin temel atma töreni dün yapılmıştır. Bu törende Vali ve Belediye Reisi Profesör Gökay, Şehir Meclisi üyeleri, Üsküdar ve Kadıköy kaymakamlarıyla basın temsilcileri ve kalabalık bir halk kitlesi hazır bulunmuşlardır.


1951 yılında Üsküdar ve Kadıköy de 150 evin temeli atılmış!


  Önce Üsküdar'da Selamiçeşme mevkine gidilmiş, buradaki inşaat yeri gezilmiştir. Müteakıben Vali ve Belediye Başkanı Gökay bir hitabede bulunmuş ve ezcümle demiştir ki:


 - Arkadaşlar, Prof. Kesler'in bir dergide çıkan makalesinde açıkladığı gibi, bu şehirde mesken buhranı varken halka lüks sayılabilecek şeyler sunmak yersizdir, lüzumsuzdur. Fakat şehirde bu ihtiyaç için 7 harp yılında gerekli inşaat yaptırılmamıştır. Nüfusu her gün artan bu şehirde bugün asgari 17 bin eve ihtiyaç vardır; bu İstatistiklerin kat'i ifadesidir. 

   Bu ihtiyacı, memlekeyye sosyal bir reform olarak, İstanbul'da ilk defa Belediye eline alıyor. Bu teşebbüs, belki bütün davayı halledecek kudrette değildir. Fakat temel teşebbüstür. 

   Üsküdar'ı ziyaretim sırasında, Üsküdarlılar beni göz yaşlarıyla karşıladılar: >>Karşıda pırıl pırıl elektrikler parlarken bizim içimiz yanıyor.>> dediler. Bunun için temel burada, ihmale uğramış bu bölgede, halkın içinde atılıyor.

   Vali ve Belediye Başkanı, Cumhurbaşkanı'mızın ve Başbakan'ın ucuz mesken davasındaki yakın alakalarını tebarüz ettirdikten sonra, temele ilk harcı atmıştır. Daha sonra Kadıköy'deki Koşuyolu'na gidilmiş, oradaki temel de atılmıştır.


Cumhuriyet Gazetesi 17 Mayıs 1951 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön