25 / 04 / 2024

2-B arazilerini gecekondu sahibi değil, TOKİ alacak!

2-B arazilerini gecekondu sahibi değil, TOKİ alacak!

Seçime kadar yasalaştırılması planlanan 2-B tasarısı şehirleşmeye uygun olmayan yerlerin gecekondu sahibine değil, kentsel dönüşüm için TOKİ'ye verilmesini öngörüyor. Gecekondu sahibine de para ödenecek &n



Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı orman niteliğini 1981 yılı itibarıyla yitirmiş 2-B statüsündeki arazilerin kullanıcılarına satışına ilişkin çalışmalar son aşamaya geldi. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, Maliye Bakanlığı ve Bayındırlık Bakanlığı'yla ortaklaşa hazırladığı 2-B arazileriyle ilgili yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulması bekleniyor. Tasarının, Meclis mart ayında seçim tatiline girmeden yasalaştırılması hedefleniyor. Yasanın çıkmasıyla, Türkiye'de kamuya ait arazilerin vatandaşlara devri konusunda büyük bir adım atılacak.

5 YILDA TAHSİL EDİLECEK

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, arazilerin bedelinin, yüzde 10'u peşin olmak üzere 5 yılda tahsil edilmesinin düşünüldüğünü söyledi. Canikli, büyük şehirlerde gecekondular tarafından işgal edilen, şehircilik standartlarına uymayan konutların bulunduğu alanların vatandaşa değil başbakanlığa bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKÎ) ya da belediyelere devredileceğini söyledi. Canikli, TOKl ve belediyelerin bu araziler üzerinde konut üreteceğini, gecekondu sahibine de para ödeneceğini bildirdi.

147 BİN HEKTAR TAMAMLANDI

Orman niteliğini yitiren 2-B statüsündeki arazilerin miktarı konusunda 500 bin hektara ulaşan tahminler yapılırken, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü henüz sadece 147 bin hektarlık alanla ilgili kadastro çalışmasını tamamlayabildi. Tapu Kadastr Genel Müdürlüğü, rant değeri yüksek olan İstanbul, Antalya, Muğla İzmir,  Ankara  gibi büyük kentler ile kıyı kentlerindeki çalışmalarını tamamlayarak, arazilerin tapularını Hazine adına tescilledi, listeyi de Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne sundu. Eski Çevre Bakanı Osman Pepe döneminde 2-B arazilerinin satışından elde edilecek gelirin' 20-25 milyar dolar olacağı belirtilmişti. Nurettin Canikli ise bu rakamın 20 milyar dolarlık tahminlerin "Çok çok altında" kalacağını söyledi.

Komisyon rayici belirleyecek

Satılacak arazilerin rayiç bedelleri takdir komisyonlarınca belirlenecek. Bedel tespitinde Hazine taşınmazlarının satışındaki kurallar geçerli olacak
Habertürk

 

 


Geri Dön