25 / 04 / 2024

2-B'de başvuru fiyatı iki bin lira olacak!

2-B'de başvuru fiyatı iki bin lira olacak!

2-B arazilerinin satışının gündeme gelmesinin ardından dün Bakanlar Kurulu'nda görüşülen taslağa SABAH ulaştı. Buna göre 2-B arazilerinin başvuru fiyatı belediye sınırlarında 2 bin lira olacak



2003 yılından bu yana gündemde olan ve 2B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş arazilerin satışında son aşamaya gelindi. Dün Bakanlar Kurulu'nda ele alınan tasarının detaylarına SABAH ulaştı. 2B kapsamında yaklaşık 140 bin hektar alan satışa çıkarılacak arazilerin yüzde 65'i Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce rayiç bedeli belirlendi. Buna göre 93 bin hektar orman arazisi için belirlenen değer 10-11 milyar TL olacak, 2B arazilerinin sahibi olmak için belediye sınırlarında başvuru için 2 bin TL ödenecek. Hükümet orman vasfını yitirmiş arazilerin tespitinde titiz davrandı. Maliye, Bayındır ve İskan ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın işbirliği ile ilerleyen çalışmalar kapsamında Türkiye'de bulunan yaklaşık 500 bin hektarlık araziden 140 bin hektarlık alanın satışın yapılması öngörülüyor.

YÜZDE 65'İ 11 MİLYAR LİRA
Dün Bakanlar Kurulu'na sunulan çalışmaya göre satışa çıkarılacak arazilerin yüzde 65'ini oluşturan toplam 93 bin hektar alanın rayiç bedeli 10-11 milyar TL olarak belirlendi. Hükümet, halkın sosyal durumunu göz önüne alarak başvuru şartlarını da hafifletti. Böylece sosyal geliri az kişilerin de başvuru yapması teşvik edilecek. Son yapılan değişiklikle tasarının ilk halinde 10 bin Lira olarak yer alan başvuru ücretleri belediye sınırları içerisinde yer alan araziler için 2 bin TL, belediye sınırları alanı dışında yer alan yerleşim yerleri için 1000 TL, tarım bölgelerinde ise 500 Lira olacak. Belirlenen bedeli yüzde 10'nu peşin ödenmek şartıyla 4-5 yıl vadeli 8-10 eşit taksitte ödeme seçenekleri de sunulacak. Bakanlar Kurulu'nda görüşülen kanunun seçim öncesi TBMM gündemine gelerek yasalaşması bekleniyor. Türkiye'deki yaklaşık 500 bin hektarlık 2B arazisi bulunurken ilk sırada arazilerin yüzde 10'una sahip Antalya bulunuyor.
Sabah/Mehmet Nayır


Geri Dön