26 / 04 / 2024

2001 yılında İSKİ, Alman Çeşmesi'nin suyunu kesmiş!

2001 yılında İSKİ, Alman Çeşmesi'nin suyunu kesmiş!

2001 yılında İSKİ, Alman İmparatoru II. Wilhem'in ziyaretinin anısı olarak inşa edilen Sultanahmet'teki Alman Çeşmesi'nin suyunu kesmiş. Kaderine de terk edilen çeşmenin musluk başları da çalınmış.



2001 yılında İSKİ, Alman Çeşmesi nin suyunu kesmiş!


Alman Çeşmesi'nin suyunu kestiler


İSKİ, tarihi bir ziyaretin anısı olarak inşa edilen Sultanahmet'teki çeşmeyi susuz bırakıp kuruttu.. 


    BARINDIRDIĞI tarihi eserlerin zenginliği nedeniyle ''açık hava müzesi'' özelliği taşıyan Sultanahmet'i gezen turistler ve İstanbullular, Alman Çeşmesi'ni gördüklerinde büyük bir şaşkınlık yaşıyor... Bunun nedeni; meydandaki en önemli anıtsal yapılardan biri olan Alman Çeşmesi'nin musluklarından akan suyun kesilmiş olması... Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün ilgisizliği nedeniyle bakımsızlıktan dökülen çeşmenin suyunun İSKİ tarafından 1 hafta önce kesildiğini hatırlatan Sultanahmet esnafı, ''Özellikle turistler hayrete düşüyor. Musluklardan neden su akmadığını sorduklarında yanıt veremiyoruz'' diye konuşuyor.

    

İSKİ SUSUYOR

    

    Musluk başları çalınan, kurnası tanınmaz hale gelen çeşmeye son darbenin de İSKİ tarafından vurulduğunu belirten Sultanahmet esnafı, ''Tarihi bir olayın anısına inşa edilmiş olan anıtsal yapı resmen kaderine terk edildi. Eğer sahip çıkılmazsa İstanbul değerli bir zenginliğini daha yitirecek'' diye isyan ediyor. Esnaf, meydanı süsleyen çeşmenin suyunun kesilmesiyle ilgili olarak İSKİ'yi defalarca aradıklarını ancak kendilerine tatmin edici bir yanıt verilmediğini söylüyor. Esnaf, ''Telefonlarımıza çıkan görevliler çeşmeden yakında su akacağını söylüyor ancak bu gerçekleşmiyor. Tarihe saygısızlık ettiği için İSKİ'yi kınıyoruz'' diyor. Çeşmenin durumuyla ilgili görüşlerini aldığımız sanat tarihi uzmanları da, yapının bir an önce restore edilmesi gerektiğini ifade ediyor.


Ramazan YAZGAN, İSTANBUL MUHABİRİ


Sabah 9 Ekim 2001 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön