29 / 03 / 2024

2020 e-Devlet tapu sorgulama nasıl yapılır?

2020 e-Devlet tapu sorgulama nasıl yapılır?

Arazi ve arsa alımlarında uygulanacak ilk işlem tapu parsel sorgulamadır. Eskiden bu işlemi Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne giderek gerçekleştirmeniz gerekiyordu. Şimdi ise e- Devlet üzerinde isim ve T.C ile tapu sorgulama yapılabiliyor. İşte tapu sorgulama için yapmanız gerekenler...



Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nden gerçekleştirilen tapu sorgulama işlemleri artık E- Devlet üzerinden yapılabiliyor. Peki tapu kadastro parsel randevu sorgulama ve tapu başvuru bilgileri sorgulama’ işlemini e- Devlet üzerinden nasıl yapılıyor?  İsme göre ve T.C. ile e-Devlet tapu, harç sorgulama nasıl yapılır?’ işte bu soruların cevapları.

Sabah'ta yer alan habere göre; arsa sahibi olan veya olmayı düşünenler bu işlemleri gerçekleştirmek için internet üzerinden araştırmalar yapıyor. Artık bu işlem internet sitesi veya telefon üzerinden oldukça kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

TAPU SORGULAMA 2020

Tapu sorgulama işlemini, Tapu Kadastro Bilgi Sistemi veya e-Devlet üzerinden TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) üzerinden sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. 

TAPU KADASTRO PARSEL VE RANDEVU SORGULAMA

İki şekilde sorgulama yapabileceiniz tapu işlemi için TKGM'yi kullanabilir veya e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. 

TKGM sitesi üzerinden parsel, pafta ve ada gibi işlemleri üç adımda kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. 

İşte yapmanız gereken işlemler:

Öncelikle Tapu ve Kadastro Müdürlüğü resmi internet sitesine girmeniz gidin. 

Linke gittiğiniz takdirde 11 maddeden oluşan kullanım koşullarını okuyup kabul edin. Bu işlemi de gerçekleştirdikten hemen sonra karşınıza bir harita açılacak ve bu haritanın sol tarafında İl, ilçe, mahalle, ada ve parsel seçimlerini gerçekleştirip sorgulama işlemini başlatabilirsiniz.

Peki, pafta, ada ve parsel nedir?

Pafta: Büyük bir haritayı, planı ya da modeli oluşturan ayrı parçalardan her birine denir.

Ada: Parsellerden meydana gelmiş, imar planları doğrultusunda hazırlanan ve sınırları kesin olarak çizilmiş topluluğa denir.

Parsel: İmar Kanunun 18. maddesine göre düzenlenen parsel, sınırları belli bir arazi bölümüne denir.

E-DEVLET İLE TAPU KADASTRO ADA PARSEL PAFTA SORGULAMA

Tapu, parsel, pafta ve ada sorgulamak için yukarıda belirtildiği gibi iki işlem çeşidi bulunmaktadır. Birincisi TKBM üzerinden, diğeri ise e-Devlet üzerindendir. 

E-devlet ile bu işlemleri gerçekleştirme;
Öncelikle e-devlet şifresine ihtiyacınız bulunmaktadır. E-Devlet TAKBİS sistemine giriş yaparak, arsa arazi sorgulama gibi pek çok işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için ise aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir;

Öncelikle e-devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine girmeniz gerekmektedir. Site açıldıktan sonra T.C. kimlik no ve e-Devlet şifresi ile giriş yapın. Birinci adımı tamamladıktan sonra ikinci adımdan 'Tapu bilgileri sorgulama' butonuna tıklayarak sorgulama işlemini başlatınız.

Eğer tapu bilgileriniz varsa ekranda gözükecektir. Taşınmaz listesi, taşınmaz detay bilgileri, Şerh, beyan, rehin, irtifak vb. bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

Eğer yok ise "Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Bilgi Sistemine geçmiş Tapu Sicil Müdürlüklerine ait kayıtlarda; T.C. Kimlik numaranız ile eşleşen herhangi bir kayıt bulunamamıştır." uyarısı çıkacaktır.

E-devlet üzerinde sorgulama yaptığınızda size ait olmayan tapu bilgisi varsa; en yakın Tapu Müdürlüğüne gitmeniz gerekir. Yanlışlık varsa düzeltme işlemi uygulanır.

Tapu ve Kadastro Hizmet hattı ALO 181'dir.

BAŞKASINA AİT TAPU SORGULAMA

Başkasının tapusunu sorgulama işlemini genellikle, arsa-ev satın alınacağı zaman tapuda evin gerçek sahibi olarak kimin bilgilerinin kayıtlı olduğunu öğrenmek istendiği zaman yapılmak istenir. Ancak başkasına ait tapu sorgulama işlemi yasal olmadığından dolayı bu işlemi gerçekleştirmek yasaktır. Başkasına ait tapu bilgilerini öğrenebilmek için bir avukata danışmalı ve yasal prosedürleri öğrenmelisiniz.

İBB tapu sorgulama ekranı!

Tapu parsel sorgulama nasıl yapılır?


 


Geri Dön